Baner 600x80
Вторник, 26 Юни 2012 13:19

Готово ли е моето дете за...


gotovo_li_eВъпреки че на всеки родител му се иска да мисли, че неговото дете се развива най-бързо и бележи най-големи успехи, е добре да не забравяме, че подобни резултати се дължат на комбинация от поетапното физическо, умствено и емоционално развитие. Предлагаме ви няколко основни умения и приблизителните им присъщи възрасти, за да сте наясно кога какво да очаквате от вашето пораснало дете.

Миене на зъбите

Детето е способно да държи четка за зъби в ръчичката си и да я движи в устата си, когато навърши 2 години. Все още обаче движенията му не са достатъчно качествени, така че се налага да му помагате вие. До 4-ата година ще е необходимо само да го наблюдавате и да го напътствате. Между 6-ата и 8-ата година детето ви ще се научи да мие зъбите си напълно самостоятелно и качествено.

Самостоятелно обличане

Повечето малки палавници са в състояние да съблекат дрехите си сами още около 18-месечна възраст, но на детето ви ще му липсват двигателните умения, необходими, за да облече само тениска или панталон, поне до към трета годинка. А с копчетата и циповете няма да може да се справи, преди да навърши 5 години.

Връзване на обувки

Придържайте се към обувки без връзки поне докато детето ви не навърши 4 годинки. Дотогава то ще е усвоило необходимите двигателни умения и ще е в състояние да запомни стъпките, необходими за завързване на „панделка”. В случая е добре да предвидите дълъг период на упражнения: момиченцата обикновено усвояват напълно това умения към 6-ата година, а при момченцата това става около 7-годишна възраст.

Познаване на часа

3-годишнито дете може да успее да разпознае часа на електронния часовник, но като цяло концепцията за часовото време е твърде абстрактна за него. Затова и в училище продължават да учат децата разпознават часа по старомодния начин – постепенно усвояване на понятието за час, минута и накрая секунда. Децата обикновено постигат успехи около 7-8-годишна възраст.

 

 

Последна редакция Сряда, 27 Юни 2012 09:26
blog comments powered by Disqus

miniland

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини