Baner 600x80
Сряда, 09 Май 2012 12:32

Възпитание в доброта


Когато планираме да станем родители, ние се грижим за създаване на кът на детето, купуваме удобно креватче, качествени играчки. Правим ремонт според потребностите на детето. Посещаваме курсове за бъдещи родители. С една дума – ние се подготвяме. Как обаче ще възпитаваме детето си? Нито една книжка не може да ни посъветва наистина как да се отнасяме към него. Разбира се, има много информация за това как да се грижим за детето, какви развиващи методики да прилагаме, кога да се усмихваме и прегръщаме и кога да бъдем сериозни и взискателни.

vuzpitanie_v_dobrotaКогато обаче то се роди (особено ако е първо), всички бързо забравяме чутото и прочетеното и правим това, което ни диктува интуицията. И повярвайте, по-добре е да слушаме интуицията си, отколкото съветите на приятелки, на книгите или дори на собствените си родители. В съветите им, разбира се, можем да се вслушаме, но не бива да забравяме да ги пропускаме през собствения си филтър на ценности и принципи.

Всички ние искаме децата ни да са умни, силни, щастливи и добри. Но има ситуации, в които детето може да изкара от кожата й и най-спокойната и уравновесена майка. И тогава в действие влиза собствената й програма за възпитание. Ако навремето нея са я били, и тя ще бие, ако са я наказвали, и тя ще поставя наследника си в ъгъла. В такива ситуации трябва да си спомняме не резултата от подобни мерки, а чувствата, които са ни обземали. Може би майка ни е постигала това, което е искала, когато ни е наказвала. И за себе си е била права. Опасно е да се пресича оживена улица, без да се гледа, например. И ние, потънали в сълзи, сме се прибирали вкъщи, за да застанем в ъгъла и да стоим там, докато не признаем, че сме направили грешка. Ние, възрастните, виждаме смисъл в това. Но сега, когато сме достатъчно големи. А детето не разбира подобни постъпки. И това е само наш проблем. Ние, възрастните, трябва да се научим да общуваме разбираемо с детето си. Можем, разбира се, да поемем по пътя на най-малкото съпротивление и да възпитаваме от позиция на силата, да прибягваме до демонстрация на „мощ” винаги, когато детето отказва да ни разбере. Но в резултат на тези методи ще отгледаме човек, който, пораствайки, ще следва следната линия на поведение - „в силата е истината”. Новият „голям човек” ще бъде изначално уплашен, защото сме го наказвали всеки път, когато не е разбирал изискванията ни. Нека си представим, че нас ни наказват за нещо, което не проумяваме, и то само защото не са могли да ни убедят, че са прави. Няма неразбиращи деца – има родители, които не умеят да обясняват. В такива ситуации трябва да прекършим своето „аз” и когато се ядосаме, да се пренасяме в мечтани топли страни и да се върнем в действителността на детето си, когато страстите са утихнали. Тогава вече без всякаква ненавист в гласа и мислите можем да погледнем отблизо в очите му и да кажем: „Слънчице, много е опасно да се тича през улицата. Виждаш ли какви големи коли минават по тях. А ти си толкова мъничко. Може да не те забележат и да те ударят много силно”. Към всяко дете може да се намери ключ. Трябва просто да се научим да правим това – да имаме търпение и да търсим все нови и нови начини да убеждаваме, ако старите вече не действат.

 

 

 

Последна редакция Сряда, 24 Октомври 2012 12:47
blog comments powered by Disqus

miniland

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини