Baner 600x80
Сряда, 09 Май 2012 12:22

Интелигентността е... различна


inteligentnost_1„Защо другите деца вече могат да рисуват?“, „Защо той още не може да си играе с останалите?”, „Защо не е толкова любознателен като братовчед си?” Зад всички тези въпроси се крие почти задължителното за повечето родители съмнение: „Моето дете по-глупаво ли е от останалите?”.

Неоснователно притеснение, което обаче често измъчва родителите, особено когато малкият им наследник тръгне на детска градина. Тогава вече съществува идеална база за сравнение и последващите я прибързани заключения и „присъди”. Напълно разбираемо е, когато родител се притеснява за детето си. Нормално е и на всеки създател да му се иска детето му да се отличава с нечувани способности и уникални умения. Нормално и често срещано, но и неправилно. Слабото оценяване на уменията на детето и настойчивото родителско подтикване към непременното им подобрение крият риск от сериозно деформиране на психическото и интелектуалното развитие на дребосъка.

 

Почти никога не се срещат деца, които са необикновено високоинтелигентни, или такива, които са категорично глупави. Както всички знаем (и историята го доказва), случаите на гениалност са изключително редки, а когато става въпрос за ниска интелигентност, е по-вероятно детето да не е имало условия, за да развие собствено мислене. Тук определението „собствено” е важно – винаги интелигентността е собствена и индивидуална. Неслучайно една от най-достоверните психологически теории е, че интелигентността има множество и различни изражения. Основната теза на тази теория е, че не съществува измерим и доказуем абсолютен израз на интелигентността (за каквото претендира т.нар. „коефициент на интелигентност”). Теорията разделя интелигентността на няколко независими проявления, които при всеки човек са с различна застъпеност. Различия, зависещи от личните качества на отделния човек и дете. На този принцип първоначално са откроени 7 типа интелигентност, като съвсем наскоро към тях психолозите прибавят още 2 характерни прояви.

 

Лингвистична (езикова) интелигентност

 

Това е способността думите да се употребяват ефективно и на място както при говор, така и в писмен вид. Този вид интелигентност очевидно включва и способността да се борави умело с граматични и синтактични правила, правилата на речта, познаването на всички значения и употреби на дадена дума.

 

inteligentnostЛогическа (математическа) интелигентност

 

Добри умения за боравене с цифри и способност за откриване на логическа връзка между очевидни и абстрактно свързани предмети и явления. Хората, при които този тип интелигентност е по-развита, обикновено държат на принципите и ясните отношения и са в състояние да открият логика и зависимост и в най-абстрактни ситуации.

 

 

 

Кинестетична интелигентност

 

Това е способността да изразяваш мисли и чувства чрез тялото. Този тип интелигентност включва умението да правиш и скулптираш нещо с ръцете си, както и физически качества като координация, сила, гъвкавост и скорост. Тази интелигентност често се изразява в афинитет към танцуването.

 

Визуална (пространствена) интелигентност

 

Това е способността за умело възприемане на пространствените обекти и трансформирането им в перспектива. Дете, при което тази интелигентност е по-силно развита, обикновено проявява силен интерес към цветове, линии, форми.

 

Музикална интелигентност

 

Очевидно тук става въпрос за различаване, усещане и изразяване на музикални форми, звуци, тонове и ритми.

 

Интровертна интелигентност

 

Тя предполага себепознание, правилна преценка и интуиция за собствените способности и граници, ясно съзнание за най-дълбоките намерения и желания. Този тип интелигентност предполага висока самодисциплина и самоуважение.

 

Екстровертна интелигентност

 

Способността да усетиш и разбереш мислите, чувствата, намеренията и мотивите на околните, което

 

означава и умение да предугаждаш и отговаряш на нуждите им.

 

Духовна интелигентност

 

Тази форма на интелигентност е допълнително прибавена наскоро и се свързва със силна

 

чувствителност спрямо флората и фауната.

 

Екзистенциална интелигентност

 

Това е последната форма на интелигентност, но не последна по важност. Тя изразява умението да отговаряме на и да разбираме фундаментални житейски въпроси и проблеми. Подобно на математическата интелигентност, тя предполага разбиране на абстрактното. В духа на това разграничение съвсем логично може да се допусне, че е напълно нормално при всеки човек изброените типове интелигентност да са с различна интензивност. Затова е важно да възприемаме развитието на детето като сложна съвкупност от възможности и наклонности, с цел да поощрим индивидуалните му интереси и умения. Всяка форма на интелигентност може да бъде усвоена впоследствие, което не означава родителят да притиска детето да развива по-слабите си умения на всяка цена. Ролята на родителя е правилното посредничество между детето и реалността, а ключът към това е играта – най-ефективният образователен подход за децата. От вас зависи дали тя ще е творческа, логическа или езикова – важното е да е напълно доброволна и интересна за малчугана.

 

 

 

Последна редакция Вторник, 08 Октомври 2013 19:55
Още в категорията: Възпитание в доброта »
blog comments powered by Disqus

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини