earlybaby

Четвъртък, 29 Юни 2017 14:51

Защо носим децата си?


DSC 6942Човешките бебета се раждат безпомощни, те не биха могли да оцелеят без продължителната грижа на възрастен. Не могат да прекарват дълго време сами, нуждаят се често от храна, контактният плач е характерна тяхна черта. Новородените не могат да се придвижват сами в пространството или движенията им са силно ограничени.


Новородените бебета са физически способни да поставят дланите и стъпалата на краката си едни срещу други, така че пръстите на ръцете и краката им могат да обгърнат възрастния. Рефлексът на Моро, хватателният рефлекс и специфичната форма на краката на новороденото са показателни за това, че бебетата са „проектирани" да бъдат носени на хълбока на мама и си пасват с нея като ключ в ключалка.
И въпреки че бебета в съвременния свят не са в непосредствена опасност, ако прекарват част от времето си сами в бебешката кошара, носенето все още е тяхна основна потребност. Носенето на бебето покрива основната нужда на детето от продължителна близост и телесен контакт с родителите му.

DSC 9799 1Какво дава на бебето
Носенето на бебето въздейства по позитивен начин върху развитието на детето:
Детето чувства топлината на майката/бащата;
Чувства сърдечния й/му ритъм;
Усеща аромата им;
Чувства и чува гласа им (бидейки с ухо, допряно в гърдите на бебеносещия);
Гушнато е и се чувства сигурно.

* Носените бебета плачат по-малко и са по-спокойни – изследванията показват 43% по-малко плач като цяло и над 50% по-малко бебешки плач във вечерните часове.
* Носените бебета научават повече – тъй като носените бебета са като цяло по-спокойни и плачат по-малко, имат повече време да наблюдават и изучават света около тях.
* Подпомага се оптималното развитие на централната нервна система – носенето стимулира нервната система чрез допир, обоняние, движение, дава повече възможности за изграждане на причинно-следствени връзки.
* По-добри физически показатели – носените бебета се справят по-добре със собствената си терморегулация. Дишането и сърдечният им ритъм са по-стабилни.
* Подпомага се кърменето – когато майката носи бебето си, тя по-лесно и бързо може да откликне на нуждите му. Носенето въздейства благоприятно върху притока на кърма посредством отделянето на окситоцин.
* По-бързо социализиране и „очовечване" на бебето – носените бебета имат възможност да участват активно в живота на този, който ги носи. Дава им се възможност да наблюдават внимателно и от „първия ред" начина, по който комуникират възрастните – думите, които използват, интонацията, жестовете, езика на тялото, реакциите на тялото спрямо различни обекти и ситуации.
* Успокоява симптомите при бебета с рефлукс, т.е. имаме благоприятно въздействие върху храносмилането чрез постоянния масаж на стомахa.

DSC 9730Ергономичните носилки поддържат оптимално бебешкото тяло
Бебеносенето наподобява носенето в утробата, предоставяйки комфорт, топлина и сигурност. По същия начин, по-който движенията на майката по време на бременност не се навредили на гръбнака, по същия начин бебеносенето не би могло да има негативен ефект върху него.
Движенията на майката благоприятстват развитието на детето
Носените деца имат повече физическа сила – развитие на опорно-двигателната система и на вестибуларния апарат, по-добро развитие на нервната система – координация, сетивната и храносмилателната система, по-хармонично психологично развитие – сигурност в себе си, увереност, креативност, толерантност и по-добри социални умения – способност да се интегрират.

Какво дава на майката
* Свободни ръце – активна у дома, с бебе до сърцето, жената може спокойно да извършва ежедневните си задачи, без да се налага да избира между тях и детето си.
* Повече възможности за социален живот и почивка – жените, чиито бебета плачат рядко, имат възможност да си почиват повече и са по-склонни да имат активен социален живот.
* Намалява рискът от следродилна депресия.
* Улеснява грижата за по-големите деца в семейството.

DSC 0152 1Други положителни страни на бебеносенето
* Улеснява придвижването. Например пътуването в градския транспорт или качването по стълби се улеснява значително, когато детето се носи в слинг, в сравнение с носенето в столче за кола или возенето в детска количка.
* Ползи за семейството и обществото – майката има възможност да е по-активна у дома и в обществото. В случай че се налага майката да се върне скоро след раждането на работа, носенето в слинг би й помогнало да запази връзката с детето си силна. Както и да помогне на този, който се грижи за детето по време на работните часове на майката, да се справи по-лесно и да има по-близък и активен контакт и връзка с детето.
„Далеч от очите – далеч от сърцето"
До около 7-годишна възраст децата обичат родителите си безусловно. Те са привързани и напълно доверяващи се на родителите си независимо от обстоятелствата и начина, по който се грижат за тях. Това е заложено в природата им, за да могат да оцелеят.
Ние обаче, като родители, е необходимо да се научим да обичаме децата си. Това се осъществява най-лесно чрез продължителен всекидневен контакт между детето и родителя.

Кенгурува майчина грижа
Кенгурувата майчина грижа е терапевтична разновидност на носенето на бебето в слинг при бебета, родени преждевременно, с ниско тегло за гестационната възраст или с определени здравословни проблеми. Характерна особеност на този тип бебеносене е непосредственият контакт кожа до кожа.

Профилактика на тазобедрените стави
Правилното носене на бебето в слинг е чудесна профилактика против луксация на тазобедрените стави на бебето поради специфичната поза, в която се поставя бебето – така наречената поза „жабче". При вече настъпили луксации е възможно носенето в слинг да е част от терапията за възстановяване на ставите.

Христина Лисник, сертифициран консултант по носене на бебето в слинг и раница
Повече информация може да откриете и на slingoteka.com

Последна редакция Четвъртък, 29 Юни 2017 15:57
blog comments powered by Disqus

3

baner 300x300px

baner 300 300

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини