earlybaby

Четвъртък, 29 Юни 2017 14:12

Дневникът на Ави 4


IMG 2415Станислава стана на 4 месеца и вече тежи 6,5 кг и е висока 62 см. Спрямо раждането е пораснала с цели 12 см за четири месеца и е наддала около 2700 г. Бебе Ави наддава нормално, но по-скоро близо до долната граница на ориентировъчните стойности в таблиците за развитие. Храни се добре, само на кърма е, педиатърката ни смята, че развитието е в нормите. Видимо не е слаба.

Все още не сме поставили ваксините, предвидени за втори месец, защото все някой в семейството е с грипен вирус. Да, и този месец продължиха срещите ни с вирусите – нормално, при положение че каките ходят на градина и на училище и ни „носят" разни такива неща от там.
Този месец вирусът беше доста упорит и за първи път дадохме на Ави лекарство – осцилококцинум. Дори все още не сме се справили с кашлицата, но се надяваме с по-чести инхалации с физиологичен разтвор да успеем.
Стремим се да напредваме в закаляването – правим по-чести разходки навън, времето е топло и позволява по-често беба да си стои само по боди с късо ръкавче и да изучава тялото си –интерес предизвикват крачетата и е забавна игра, когато се опитва да ги хваща.
Като цяло Ави вече много се заиграва – разглежда играчките, открива активно света край нея. Хваща играчките съвсем целенасочено и добре с ръка, прехвърля от едната в другата, размахва ги и се впечатлява, ако те издадат някакъв звук. Когато види нещо цветно – например щампа върху чаршафчето/пелената – се опитва да хваща картинките.
Интересно е, че запtrite sestrichkiочва да проявява предпочитания – ако не харесва нещо, го отмества с ръка, издава сърдит звук, а ако е желано и очаквано – се смее и гука радостно. Когато иска нещо, издава силни звуци, които отначало са дружелюбни, но ако не получи каквото иска – стават каращи се
През този месец все повече показва характер – вече различава близките и хората, с които често се среща, и отказва да стои в непознати. Държи на спазването на режим и ритуалите – това е добре, защото в забързаното ежедневие, ако търпи „бавенето" на мама и стремежа да се свърши „това и онова" – то едва ли ще се излиза навън често или ще се спазва времето за къпане. Но природата си знае работата и бебетата си слушат своето вътрешно чувство за ред. И добре че е така!
По отношение на двигателното развитие - почти се обръща от гръб по корем, особено ако това е поза, в която по-лесно ще стигне играчка. Опитва се да се изправя до седнало положение и гука доволно, когато вижда всичко наоколо не от легнало положение....
Кака Ани и кака Аля обичат да си говорят със Станиславка пред огледало, защото беба много се радва на отражението си – смее се, рита с краmanolovi familyчета, размахва ръчички.


Може да се каже, че между третия и четвъртия месец беба забави темпото на гукането – преди много говореше, а през този месец повече наблюдаваше с огромно внимание кой как говори и чак след като навърши четири месеца, изведнъж започна и тя повече да „говори". Започна и да ръмжи като част от „речника" на общуване, а също и да казва „Абууу". Дали това обаче се свързва с колата („бу") и дали означава желание за пътуване – все още не сме разбрали.

И трите дечица много обичат да играят навън. Беба се забавлява да разглежда тревичките, цветята. Често ходим на гости в детската градина и училище. Каките редовно „инструктират" приятелчетата си да внимават, като се срещат с беба – Ани дори веднъж ми каза „Спокойно, подготвила съм си съучениците, обясних им, че това е нова среда за Ави и трябва да не вдигат шум и да не се втурват всички наведнъж към нея!". Тогава се замислих колко бързо всъщност растат децата и колко е важно как се изразяваме, когато говорим с тях, какво им обясняваме и какво споделяме...

Социални контакти имаме и по време на посещенията си в училища за родители – засега Ави просто разглежда внимателно лекторите и другите деца, тичащи наоколо
Книгата, която ме впечатли този месец, е „Всичко се решава преди детската градина".

текст Ралица Манолова
снимки PhotoPlace.Club

Последна редакция Четвъртък, 29 Юни 2017 14:30
blog comments powered by Disqus

miniland

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини