earlybaby

Сряда, 28 Юни 2017 15:49

Как да отглеждаме здрави деца?


healthy-family-eating-habits-from-eat-this-not-thatСпоред холистичния, интегративен и цялостен подход към здравето на човека детството е важен етап, който определя развитието и здравословното състояние през целия живот. Има различни фактори, които оказват влияние на правилното израстване на децата и профилактикатата срещу заболявания.

 

 


Някои от тези фактори са:

  • здравословното състояние на родителите преди и по време на зачеването,
  • протичането на бременността,
  • кърменето или липсата му,
  • захранването и начинът на хранене на детето,
  • чревното здраве и развитието на чревната микрофлора,
  • лечението на заболяванията,
  • емоционалното и психическото развитие.

Важно е родителите да се погрижат за здравето си, преди да заченат дете. Да се хранят здравословно, да спортуват, да са в добра физическа и психическа форма, да направят детоксикация, да се погрижат за здравословните си проблеми, да ограничат възпалението и инфекциите в организма, да се погрижат за дефицитите на витамини и минерали.
Затлъстяването е сериозен рисков фактор както за успешното зачеване, така и за нормалното протичане на бременността, затова бъдещите родители е добре да имат хранителен режим и да спортуват достатъчно, за да поддържат нормално тегло. Покачването на много килограми по време на бременността също трябва да се избягва, тъй като крие рискове за майката и бебето.

По време на бременността е добре майката да се храни пълноценно, да избягва алкохол, кофеин, тютюнопушене, да не се излага на токсично въздействие, да избягва замърсени храни и потенциални източници на инфекции в храната и околната среда. Важно е да се грижи за емоционалното си състояние и да поддържа спокойствие и вътрешна хармония в себе си. Емоционалното състояние на майката през бременността и след раждането е много важно за връзката между нея и бебето, наличието на стрес се отразява и на детето.
За продължителното кърмене на децата в продължение на осемнадесет месеца до две години е известно, че намалява риска от развитие на алергии, астма и др. заболявания. Кърмените деца освен това са по-интелигентни от тези на изкуствено хранене. Кърмата е богата на антитела, на полезни мазнини и въглехидрати, които захранват добрата чревна микрофлора.

За бебето най-пълноценната храна е кърмата, тя осигурява плавно развитие и подкрепа за имунната и храносмилателната система на детето.
Не се отказвайте лесно от кърменето и не дохранвайте с адаптирано мляко, а стимулирайте отделянето на кърма, като кърмите по-често, приемате повече течности, използвате лактогенни чайове и природни методи като хомеопатия. Освен ползите за бебето кърменето защитава майката от развитие на рак на гърдата.
Начинът на хранене на децата оказва голямо значение за това дали по-късно в живота ще се разболеят. Не е достатъчно човек да започне да се храни здравословно на 40 или 50 години, това трябва да стане много по-рано, още от първите години на живота, за да се предпази от сърдечно-съдови болести, диабет тип 2, рак и др.

Важно е децата да не са затлъстели, тъй като при наличие на веднъж образували се мастни клетки след това много трудно се нормализира теглото. А затлъстяването само по себе си е рисков фактор за диабет, рак, сърдечно-съдови заболявания и други значими болести.
Според редица научни изследвания консумацията на много животински продукти и наситени мазнини в детството (а и след това) е свързана с по-висок риск от ракови образувания и сърдечно-съдови болести. Изследвани са страните с най-малък процент ракови заболявания и техния начин на хранене, в който не присъстват много животински продукти и наситени мазнини.

Препоръчва се хранене с преобладаване на зеленчуци, плодове, ядки, семена и бобови култури още от детството и умерено месо и животински мазнини, за да се предпазим от заболявания. В тази връзка е добре да се избягват и рафинирани продукти, захар, консерви, трансмазнини и повечето промишлено произведени храни. Вместо това избирайте органични, без съдържание на химикали храни, които са максимално чисти и в естествен вид, с минимална преработка и без подобрители.
От добрата микрофлора на червата също зависи много, тя подпомага храносмилането, синтезира важни витамини, обучава имунната ни система и поддържа равновесието, като ни пази от по-опасните и патогенни бактерии. За да имаме добра чревна микрофлора, са важни естественото раждане, кърменето, пробиотичните храни като кисело зеле, кисело мляко, кефир, ферментирали зеленчуци и напитки, храненето с повече фибри, зеленчуци и плодове, избягването на антибиотиците и добрата хигиена.

Стриктната хигиена няма място в едно домакинство, с изключение ако има болен вкъщи или домашен любимец. Достатъчно е почистването с вода и малко препарат, за да се поддържат микроорганизмите в равновесие, доброто население да се развива, а лошото да се държи под контрол.
Колкото е по-стриктна хигиената в едно семейство, толкова по-голям риск има от развитие на алергии и автоимунни болести. Полезната хигиена означава не да унищожим всичко живо, а да поддържаме равновесието между благоприятните бактерии и опасните. Контактът с микроорганизми от околната среда, почвата и домашните животни също ни помага да поддържаме равновесието.

Лечението през детството оказва влияние върху здравето на детето. Ненужната употреба на силни лекарства като антибиотици, противоалергични и кортикостероиди повлиява негативно на чревната микрофлора и имунната система. Често се влиза в порочен кръг на повтарящи се инфекции и влошено здраве с повече алергични симптоми и др. нежелани ефекти.

Повечето заболявания при децата са вирусни, затова природните методи като билки, витамини, хомеопатия, шуслерови соли могат да подкрепят оздравяването, вместо да се използват антибиотици, които нямат ефект върху вирусите. Здравословното хранене на децата с достатъчно растителни продукти, богати на фитонутриенти, може да ги предпази от чести настинки и заболявания.
Емоционалното и психическото здраве са не по-малко важни за правилното развитие на детето. Когато детето расте в среда на любов, грижа, доверие, сигурност и когато родителите са достатъчно зрели и емоционално осъзнати, това дава добра основа, за да израсте детето уверено в себе си, да се научи да се грижи за своите потребности, да общува с лекота и да се справя с предизвикателствата.
Когато родителите дават достатъчно свобода на детето да изразява себе си, своята индивидуалност и емоциите си, когато признават неговото мнение и потребности, то детето много по-рядко ще проявява психосоматични симптоми и ще боледува по-малко.
Децата често отразяват емоционално или подсъзнателно с начина, по който боледуват, наличието на конфликти в семейството или емоционалните проблеми на родителите. Важно е родителите да се грижат за себе си, за отношенията си един към друг и към детето и да възпитават любяща и грижовна връзка към малкото човече, с уважение и зачитане на неговата личност, чувства и потребности.


Мирослава Делчева е холистичен здравен консултант. Завършила е фармация в МУ-София и класическа хомеопатия по 3-годишна програма на Европейския комитет по хомеопатия. Обучавала се е в методи за емоционална интелигентност и ненасилствена комуникация, терапия с есенциите на д-р Бах, натуропатия, детско хранене, чревен микробиом и ефекти върху здравето и др.

Консултира семействата за това да имат по-добро качество на здраве, повече спокойствие и енергия, за да развият пълния си потенциал. Вярва, че здравето е комбинация от начин на живот, хранене, движение, начин на мислене и справяне със стреса и предизвикателствата. В практиката си комбинира различни подходи като профилактика и лечение с природни средства, класическа хомеопатия, балансирано хранене, методи за емоционално здраве и профилактика на стреса, Бахови есенции и други подкрепящи методи.
Повече информация може да намерите в личния й сайт: www.miradelcheva.com, както и във facebook страницата й: www.facebook.com/miradelchevacom

Последна редакция Сряда, 28 Юни 2017 16:05
blog comments powered by Disqus

miniland

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини