earlybaby

Петък, 07 Април 2017 14:46

Дневникът на Ави 2


IMG 3224Станислава е на два месеца.
Сравнително кратък период от време, а всъщност - време, наситено с промени.
Беба порасна с още почти 3 см и наддаде 750 г. Сега е над 4 кг и вече правим масаж.
Започнахме да утвърждаваме ритуалите по събуждане сутрин, следобедна игра, вечерен масаж, къпане, заспиване. Два месеца се опитвахме да разберем кое е добре и приемливо за нея, как е удобно за нас и успяхме да хармонизираме отношенията си.

Графикът на дневния режим постепенно и неусетно се наложи, без да сме си го поставяли за цел. Винаги съм била ЗА кърменето на поискване, а не под час, но за пореден път се убедих, че природата си знае работата и режимът се налага от само себе си. Просто трябва да се вслушаме в инстинкта си и да разпознаваме нуждите на бебето. Когато не се притесняваме – това се случва лесно. Притесненията пречат на следването на интуицията.
IMG 3372За масажа – прочетох няколко книжки, изгледах няколко видео-материала и накрая с таткото си създадохме наш си модел, който, разбира се, не противоречи на общите указания на педиатрите. Правим масаж на беба привечер, около 30 мин. преди къпането, когато е спокойна. Затопляме стаята, пускаме приятна музика (като в СПА салон) и си говорим нежно за ръчичките, крачетата, коремчето, гръбчето, докато внимателно масажираме Ави.
Къпането вече е весела история. В началото й ставаше студено по време на къпане (макар че затопляме помещението), чудеше се какво е това упражнение с водата, но сега вече се забавлява да рита с крачета. Ползваме анатомично корито и според мен това допринася за усещането за сигурност на бебето. По-лесно е за родителите, по-комфортно е за бебето. От време на време използваме и продукт 2 в 1 – олио за къпане, което става и за намазване след къпане. Удобно е, лесно е и за зимните дни, когато въздухът е по-сух, е доста практично.
След къпане следва хранене и беба заспива веднага. Приятели ни подариха играчка за над леглото с много нежна и приятна музика и слушането на бебешки приспивни песнички стана част от ритуала по заспиване. Това всъщност е и по-дългият нощен сън на беба. Продължава около 4-5 часа. След това отново се буди на 3 часа.
Покрай каките - Аля и Ани, Ави също свикна от 7 до 8 ч. да е будна. Това е периодът, в който те стават, приготвят се за детска градина и училище и тръгвайки, отиват да кажат „Чао" на беба и да я целунат. И бебка чака този момент. Много им се радва и винаги ги изпраща с усмивка. Усмивки раздава щедро, което радва много всички ни.
Преди обяд основно си доспива (с паузи за похапване), по обед бодърства около час, а след кратка следобедна дрямка около 15 ч. излизаме на разходка. Зимата беше дълга, снежна и студена и излизаме, когато температурите са над 0 градуса и няма вятър. Сега се постопли, но е доста ветровито, затова разходките са кратки – от 5 мин. по двора в началото сега вече до 15-20 мин. из квартала.
IMG 3294След 16.30 ч. Ави се събужда и вече очаква прибирането на сестричките си. Много е забавно, защото още като чуе гласчетата им от коридора, и започва да се радва, да издава бебешки звуци – сякаш ги вика... И те идват, радват й се, гушкат я. Голямата кака Ани много обича да я носи, да й чете книжки, да й разказва какво интересно нещо се е случило през деня. Александра също се опитва да я занимава активно и да споделя интересни случки.
Благодарна съм на цялото семейство, че заедно се грижим за бебе Станислава, всички много я обичаме и показваме това. Според мен няма лошо в това да се показва обичта към децата, дори за някои да изглежда като глезене. Важно е децата да се чувстват много желани, обичани, уважавани, ценени. Стремим се да ги учим да си помагат, а не да се съревновават. Постоянно им напомняме, че печелившата стратегия в игрите и в живота според нас е „печеля – печелиш". Говорим си за това, че с действията си не само ние трябва да се чувстваме добре, а и това да прави щастливи останалите. Колкото и прозаично да звучи това, смятам, че трябва да е част от личната ни идеология. Досега в живота си сме се опитвали със съпруга ми да се водим от думите на Ганди – „Бъди промяната, която искаш да видиш в света около теб!", и това ни е носило удовлетвореност от постигнатото. Ще се радвам и децата ни да го разберат и приемат. Всъщност убедена съм, че те вече го разбират и следват като житейска философия. Ани винаги се включва в дарителските акции в училище, участва в дискусии с директорката на училището, за да сподели какво искат да се промени и как може да стане това, а Аля е готова да помогне на всяко дете, на което му е нужно нещо.
По този начин възпитаваме и Ави. Станислава е спокойно бебе. Може би до голяма степен това се дължи и на сравнително спокойната ми бременност и увереността, която през цялото време ни вдъхваше акушер-гинекологът, който следеше пренаталното развитие на бебето – д-р Анчев. Колкото и да бях притеснена, защото се чувствах попораснала, той правеше така, че да няма място за притеснения. Благодарни сме му.
Личният педиатър на бебето еIMG 1535pp д-р Донка Илиева - също както и на каките. И тя е човек, който създава спокойствие, подкрепяща среда. Винаги има място за диалог, за разговори какви са възможностите, кое би било добре. Никога не налага мнение, без да сме поговорили и да е ясно защо препоръчва дадено нещо и има ли алтернатива. Дори си комуникираме и чрез фейсбук за ежедневни неща.
Периодът беше изпълнен и с много празници - първото ходене на гости – бяхме на рожден ден и Свето Кръщене на Десислава, братовчедка на децата ни. Ави беше спокойна при срещата с много хора и й беше интересно да изучава различната обстановка. Семейните празници също й носеха положителни емоции и се радваше на гости вкъщи. Може би защото това бяха нови възможности да е повече време „на ръце"
Интересно ми е как започва да свързва определени хора с определени действия и да чака да се случи предвидимото – например когато чуе гласа на брат ми (вуйчо Наско) и очаква той да я вземе и да танцуват заедно. Когато чуе гласа на Ани или я види – очаква да я вземе и да разглеждат книжки и т.н. И дори настоява да се случи нещото, като проявява недоволство, когато не започва очакваното...
Открих и една прекрасна книга – „60 занимания с моето бебе по системата Монтесори" - тя наистина е като ежедневен наръчник за организирането на света на бебето и активностите заедно. Много ясно, много простичко и лесно като стъпки и съвети. Практично и удобно.

текст Ралица Манолова

снимки PhotoPlace.Club

Последна редакция Четвъртък, 29 Юни 2017 14:34
blog comments powered by Disqus

3

baner 300x300px

baner 300 300

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини