earlybaby

Петък, 07 Април 2017 10:50

Дневникът на Ави 1


20170203 RM 05Запознайте се с малката Станислава, или Ави, както галено я наричат. С помощта на майка й Ралица ще проследим нейната първа година на страниците на списанието.
Станислава е третото ни и много желано дете в семейството.
Двете каки – Андреана и Александра, са на 10 и 6 години и също с ентусиазъм приеха идеята да имаме бебе.

Дори в периода на бременността ми много се грижеха за мен, като ми напомняха да си пазя коремчето, да си почивам повече, да мисля за бебето... Всяка сутрин и всяка вечер пожелаваха „Добро утро!" и „Лека нощ!" на мен и бебето и все питаха какво прави в коремчето, рита ли?
За нас като родители беше предизвикателство да „подготвим" децата да приемат бебето без ревност. Постоянно им разказвахме как бебето с нетърпение очаква да се види с тях, колко много ги обича, колко е прекрасно, че ще стават каки. Дори се разбрахме, че като дойде бебето и ще им „донесе" специални подаръци – най-любимите им кукли. И така всички очаквахме с нетърпение появата на бебка.


20161213 RM Ready 021Бременността ми беше сравнително спокойна, много приятна, обещах си (и почти успях), че този път ще отделя повече време за общуване с бебето в коремчето, че ще се наслаждавам на тези моменти, ще ги споделям с децата и таткото. Да, правих йога, разхождах се повече, четох книги за личностно развитие, срещахме се с много приятели и се „обградихме" с положителна и усмихната среда. Това беше много зареждащо.
По отношение на килограмите – качих съвсем малко – 6 кг над теглото, с което бях, когато забременях. Така всъщност беше и с предишните бременности – първите 5 месеца свалям 3-4 кг и после качвам 9-10 кг. Движих се много, пътувах – и в страната, и в чужбина. Стараех се да не се ограничаваме в ежедневните и традиционни занимания на семейството, свързани с пътувания и срещи с много приятели.
Наложи се да направим амниоцентеза и така всъщност разбрахме със сигурност, че е бебка. Самата процедура беше доста стресиращ момент за мен, но благодарение на невероятното отношение на д-р Минев от АГ Болница „Селена" в Пловдив всъщност се превърна в успокояващ момент. Ние живеем в Габрово, но пътуваме много и благодарение на това (пък и от любопитство) разгледах доста АГ болници в страната. Открих, че спрямо 2010 г. има огромен напредък в тази сфера и все повече се гледа на раждането като на процес, който трябва да е максимално близък до определеното от природата и с грижовно отношение към родилката, така че всички спомени да са мили, топли, вдъхновяващи. Винаги ме е било страх от думи на работещите в тази сфера като „О, то си боли, не се превземайте, то после всичко се забравя и минава...". Защото не само болката, а отношението и взаимоотношенията са тези, които създават стресиращи спомени и страх от постъпването в родилно отделение...

Дали ме беше страх – да, беше ме страх. Макар че е трета бременност и трето раждане.
Но така се случи, че този път беше с различен екип, на различно място и в съвсем различна атмосфера – много подкрепяща, много позитивна. Аз не очаквах, че ще е точно в този ден... Терминът ми беше 1 януари 2017 г., но през нощта на 25 срещу 26 декември ми се стори, че контракциите са по-силни от обикновено (защото често имах контракции през последните 2 месеца) и пътувахме до съседен град, защото лекарят, следящ бременността ми, беше в отпуск и извън града. Оказа се, че все пак е рано и бебето все още не е съвсем готово да излиза... На 27-и сутринта вече исках да си тръгвам от болницата и убеждавах лекарите, че днес няма да се случи раждането. Да, но само час по-късно всичко започна, влязохме в предродилна зала в 11.30 и в 12.27 ч. на 27.12. се роди Станислава.
Забавно беше да мислим за вариантите за име на беба, децата държаха и тя да е с име, започващо с буквата „А" като тях, макар че се разбрахме, че ако се роди на празник, който е свързан с определени имена – ще спазим традицията... Така и стана – Стефанов ден – Станислава.
Благодаря на целия екип на МБАЛ „Света Марина", гр. Плевен, защото отношението им беше прекрасно към цялото ни семейство – особено на д-р Йорданова и д-р Янева. Таткото беше с мен през 20170203 RM 04целия ден – преди, по време и след раждането. Всички ни подкрепяха и направиха всичко възможно този процес да е свързан с прекрасни спомени. Оказа се, че пъпната връв е два пъти увита около вратлето на беба и тя се роди трудно, доста синя, но въпреки това нямаше напрежение и стрес. Във всеки един етап ни обясняваха какво се случва, какво и защо се прави. Беба поседя няколко часа в т.нар. „кислородна палатка", след което започна да се справя добре с дишането и насищането на кръвта с кислород и нямаше необходимост от допълнителна намеса.
Станислава се роди 3737 г, 50 см. Решихме галено да я наричаме Ави, защото каките са Ани и Аля и много държаха на традицията с буквата „А". За първи път я видяха на следващия ден и обясниха на всички в неонатологията, че това си е нашето бебе, че много сме го чакали и те нямат търпение да си го вземат вкъщи и да го гледат. Бяха готови да сменят памперси, да люшкат и приспиват бебето и да познават кога е гладно и трябва да се накърми... Неонатологът беше много мил с тях и подкрепи ентусиазма им, като им обясни кое е важно и как трябва да се грижат за бебето.
На 1 януари се прибрахме вкъщи.
Беше снежен ден, но много слънчев.
Това беше и първото пътуване на Ави – от Плевен до Габрово. Тя спа през цялото време въпреки постоянните побутвания на каките, които много й се радваха и искаха да бутнат малките ръчички, главичка, косичка...
Станислава много бързо свикна с нашето вкъщи. Опозна навиците ни, промени някои, в период от две седмици успяхме да напаснем нейния режим с нашия начин на живот. Кърмя на поискване, но бебка сама го направи доста регулирано – суче на всеки 3 часа, по около 15-20 мин., има си период на будуване сутрин и следобед, както и преди къпането. С нетърпение очаква къпането и става неспокойна, ако в обичайния час не започнем да я събличаме. Каките също помагат и за това – подготвят козметика; нагласят дрехи - стоплят ги с ютията; следят с термометър температурата на водата.
За 1 месец Ави наддаде с 1 кг от теглото при раждане – вече е 4740 г или 1140 г спрямо теглото при изписването (тогава беше 3600 г – свали малко, макар че лекарите ни обясниха, че обичайно бебетата свалят около 10% от теглото си след раждането). Вече е почти 55 см и успява да си държи главата изправена. След като навърши един месец, започна да се проследява20170203 RM 03 движещи се обекти и да разглежда по-фокусирано различни предмети и хора около нея.
Тази зима е доста студена и тук в Балкана имаме мноого сняг, минусовите температури ни държаха дълго време само вътре, но щом се показа слънчице – започнахме да излизаме от време на време. Отначало за няколко минути и постепенно увеличавахме времето, но все още не сме прекарвали повече от 30-40 мин. навън.
Успяхме обаче да посетим едно училище за родители и след среща със зъболекар там разбрахме, че беба има млечница. Следвахме препоръките за лечение и вече почти сме преодолели проблема.
Първият месец беше месец, свързан със създаване на нови навици, припомняне на това какво е да се грижиш за бебе и създаване на хармонична среда за цялото семейство. Нещата се случиха лесно, нямаше много безсънни нощи и сестричките наистина помагат изключително. Те получиха дългоочакваните кукли – „подарък от бебето", и са много щастливи каки.
Е, от време на време ги прихващат „бебешки прийоми" - искат след хранене да ги държим на рамо, по-малката кака иска тати да я носи и нея като бебе, но това са забавни ситуации и дори много се забавляваме.

текст Ралица Манолова

снимки PhotoPlace.Club

Последна редакция Четвъртък, 29 Юни 2017 14:33
blog comments powered by Disqus

miniland

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини