earlybaby

Петък, 03 Февруари 2017 13:14

Развитие на фината моторика при детето


136260931Движенията на тялото най-общо могат да бъдат разделени на груби и фини. Първите засягат цялостните движения на тялото, извършвани с големите мускулни групи, които отговарят за придвижването на тялото в пространството и преминаването от една позиция в друга. Фините движения се извършват от по-малки мускулни групи на ръцете и пръстите. Те позволяват да се правят точни и координирани движения с малки предмети и са основа за академичните дейности.

И неслучайно най-голямото представителство в първичната моторна кора е предназначено именно за контролиране движенията на ръцете и говорните мускули.
Затова когато родителите дойдат на консултация в логопедичен кабинет относно липсата на говор и пълноценно общуване, им се задават и въпроси, засягащи и други сфери на развитие като грубите и фините моторни умения. Те са основополагащи за по-нататъшните постижения на детето в предучилищна и училищна възраст. Не са единици случаите, при които се забелязва забавяне във фините манипулации и говора. Разбира се, с тях не се изчерпват проблемните сфери и не е задължително да са взаимно обусловени, но са основни при логопедичната терапия.
Кои са основните сфери, които са в помощ на добре развитата фина моторика?
Билатералната координация позволява едновременно и координирано да се извършват дейности с двете ръце и двата крака. Тя показва доброто предаване на информация между двете половини на мозъка и възможността да се извършват различни движения с крайниците едновременно: като отваряне на шише с капачка – едната ръка трябва да стабилизира обекта, а другата да извършва движенията с него. Паралел можем да направим с оцветяването в по-късна възраст, когато едната ръка държи листа, а другата движи молива.
Пресичането на средна линия дава възможност детето да манипулира с обекти в двете половини от зрителното поле. Тя е мислена линия, която разделя тялото на лява и дясна половина. При игра можете да забележите как детето с дясната ръка се пресяга и взима предмет, който е в близост до лявата страна. Тогава за нас, логопедите, то пресича тази мислена линия и има добра интеграция на двете половини от тялото. При проблеми в развитието детето манипулира с предметите в зависимост от близостта до ръката и не пресича средната линия на тялото. Мускулната сила на ръката и пръстите е в основата на противодействащите сили при манипулацията с предмети от ежедневието. Тя позволява да се стискат играчки и меки топки, да се защипват щипки, да се реже с ножица и дори да се пише. А нейното състояние зависи от възможността да се поддържа контрол на цялото тяло и неговата позиция в пространството. Противопоставянето на пръстите на ръката е важно, за да могат да се извършват по-фини движения с тях. Първо се появява посочването с показалец при жеста за показване, след това се „изважда" палецът, който се противопоставя на показалеца, и така се появява пинсетният захват (около 8-и месец), накрая идва стабилизиращата роля на средния пръст при хранене и писане. Тези три пръста имат най-важна роля при фините манипулации с обекти. Палецът трябва да може да се противопоставя на всички останали пръсти чрез докосване, а неговите движения стават по-пълноценни между първата и втората година на детето.
Зрително-моторната координация позволява да се използва информацията, постъпваща от зрителния анализатор (очите), за да се насочват, управляват и координират ръцете при извършването на всички дейности. Тя заема съществена роля при играта на детето. Позволява му да подрежда пъзели, да оцветява и рисува, да реже с ножица и апликира, да хваща и хвърля топка, да си връзва обувките, да строи с конструктор и т.н.
Установяването на водещата ръка – именно този избор определя хората като десноръки и леворъки. Сръчността на доминантната ръка е по-развита и позволява да се извършват множество прецизни дейности като писането на ръкописни букви. Не е препоръчително да се стимулира детето да използва дясната си ръка, когато то има явни предпочитания към лявата при хранене и игра, както и използването на двете ръце при писане в предучилищна и ранна училищна възраст.
Това са част от основните звена за развитието на добра фина моторика при малките деца. Нейната степен на развитие е най-забележима при извършване на различни дейности от ежедневието като хранене и самообслужване, игра, рисуване и писане. Без детето да е минало естествено през различните нива на сложност и надграждане на уменията на различните възрасти, то няма да може да достигне до ограмотяване. Няма да иска да пише не защото му е скучно, а защото му е трудно! Това много често се забелязва още в етапите на рисуване. Не всяко дете е с художествени заложби, но всички деца рисуват. И когато на листа не се появяват закономерните за всяка възраст графични изяви, трябва да се върнем още по-назад и да потърсим проблема.
Подходящи и стимулиращи занимания в бебешка възраст:
• гумени гризалки за поставяне в устата;
• висящи играчки за достигане и издърпване, които издават различни шумове и вибрират;
• кубчета и кофички за строене – те са чудесно занимание за бимануална координация при бебето (позволяват да се хващат и почукват), а след това и могат да се поставят едни върху други;
• игри с меки и бебешки книжки, които позволяват да се манипулира със страниците и стимулират жеста за посочване;
• игри с предмети за пускане в кутия и сортери – те могат да развиват както захватите, така и зрително-моторната координация;
• нанизване на форми върху пръчка;
• игри с ръчки и подвижни елементи за завъртане, дърпане, натискане и др.
Като обобщение - фините моторни движение подпомагат детето в ежедневните му дейности като хранене и обслужване с прибори, обличане и възможност само да се закопчае или да завърже връзките на обувките си, да измие зъбите си и да отвори само пастата за зъби и др. Те се развиват чрез различни занимания и игри още в бебешка възраст, като са тясно свързани с други основополагащи звена. Ако детето не може да рисува, да реже с ножица, да пише, то може да е изпуснало съществени елементи от предходните периоди. Не го извинявайте със скуката. Забележете как се държи то в ежедневието си – иска ли непрекъснато вашата помощ или вие в забързаното ежедневие сте готови да го обслужвате, за да се справяте по-бързо с предвидения за деня график. Това е една от най-лошите услуги, които правим за децата си. Не им позволяваме да правят нещата сами, защото са много бавни или не ги правят достатъчно добре. А това ги лишава от възможността да ги усвоят. В останалото време им предоставяме модерни технически средства - ще оставя извода на вас доколко развиват тяхната сръчност.
Симона Миланова, логопед

Последна редакция Петък, 03 Февруари 2017 13:30
blog comments powered by Disqus

miniland

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини