earlybaby

Сряда, 07 Декември 2016 15:03

Представители на 26 държави обсъждаха проблемите на недоносените деца в СофияFamily photoВ Третия глобален форум за подобряване на грижата за недоносените деца взеха участие близо 140 водещи здравни специалисти, неонатолози, родители, представители на пациентски организации от 26 страни от Европа, Северна и Южна Америка, Азия и Африка, за да обсъдят най-наболелите проблеми и основните предизвикателства, пред които се изправят преждевременно родените бебета и техните семейства. Форумът беше открит от проф. Мая Кръстева, председател на Българската асоциация по неонатология, и Нина Николова, председател на Фондация „Нашите недоносени деца".

Участниците имаха възможността да се запознаят с опита на Германия, Полша, Колумбия, България, Унгария, Чехия, Словакия, Сърбия, Ливан, Холандия, балтийските държави и Бразилия, представен от общо 19 лектори. В рамките на седемте панела бяха представени програми за проследяване след напускане на интензивното отделение, офталмологичните, неврологичните и респираторните проблеми при недоносените и стратегиите за справяне с тях, т. нар. „кенгуру майчина грижа", стъпките за обединяване на усилията на здравни специалисти и родители. Бяха споделени въздействащи лични истории на семейства, преживяли изпитанието на преждевременната поява на бебето и всички последствия от нея.
По време на форума бяха отправени силни послания за интегрирането на родителите в грижата за недоносените бебета още по време на престоя им в интензивните неонатологични отделения и съвместяването на усилията на лекари, акушерки, психолози, физиотерапевти и останалите експерти, които участват в процеса на запазване на живота и здравето на недоносеното. Всички участници се обединиха около тезата, че най-добрите резултати биха дошли от колективната работа на един мултифункционален екип от специалисти, който да се бори за оцеляването и на най-малките преждевременно родени бебета заедно с техните семейства. Много от лекторите представиха неоспорими факти за това, че майките трябва да имат достъп до бебето си от момента на неговото раждане не само за да се възстановят и укрепнат по-бързо техните бебета, но и за да бъдат самите родители максимално информирани и подготвени за голямата отговорност да се грижат и отглеждат своето дете. В този аспект, ситуацията в нашата страна следва посоката към положителна промяна в осигуряването на достъп на майките и бащите до недоносените бебета в интензивните неонатологични отделения.
„Мисля, че стъпката е направена. Тази тенденция ще се развива в България. Трябва малко революционизиране на нашето мислене като специалисти, за да се приеме този маниер на поведение към родителите и децата повсеместно. Но в сравнение с това, което беше в миналото, ние сме на много, много, много по-високо ниво по отношение на достъпа на родителите", коментира темата проф. Мая Кръстева от страна на Българската асоциация на неонатолозите.
Нина Николова от Фондация „Нашите недоносени деца" допълни: „Въпреки, че според наше проучване в България все още липсва достатъчно внимание към методите и добрите практики за изграждане на връзка между майката и бебето, това, което проф. Кръстева казва, е истина. Ние имаме все повече достъп до интензивните отделения и до нашите деца. Аз вярвам в промяната, защото имаме много добри специалисти и вървим ръка за ръка с тях. Ние създадохме фондацията, защото вярваме в доброто, вярваме, че можем да догоним страни като Германия, Полша, Колумбия, и дори да ги надминем."

Последна редакция Петък, 24 Февруари 2017 15:02
blog comments powered by Disqus

miniland

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини