earlybaby

Сряда, 09 Ноември 2016 12:12

Готови за вирусите


ErmolaevAlexanderНай-честата причина за посещение в лекарския кабинет са вирусите. Колкото и добре да сме запознати с „подмолното" им действие, винаги се оказваме неподготвени за атаката им.
Да преговорим
Вирусите са определен тип микроби, значително по-малки по размер в сравнение с бактериите. Гледани под микроскоп, вирусите наподобяват малки кристалчета.

Познати са около 200 вида вируси, причиняващи различни неразположения, като приблизително половината от тях са със симптомите на „настинка" - зачервено гърло и „течащ" нос, както и висока температура, обриви, диария и повръщане. Вирусите имат способността да се видоизменят, поради което непрекъснато се появяват нови щамове.
Как се предават
Вирусите се предават по т.нар. въздушно-капков път - при кашляне и кихане. Все още слабият имунитет на малките деца често е подлаган на изпитания с увеличаване на активността и социалните им контакти. Най-лесният път на вирусите към организма е чрез контакта ръка–уста, за което е достатъчно хлапето да се здрависа с болен и после да потърка очичките или нослето си. Общите играчки осигуряват аналогичен достъп. Неслучайно правилото за миене на ръцете преди хранене (и готвене) е постоянно напомняно, въпреки баналността си.
Веднъж попаднали в благодатната среда на организма, вирусите се размножават и опитите на защитните механизми на организма (белите кръвни телца) да се преборят с тях причиняват неразположението от болестта. В общия случай са необходими няколко дни, след които победата в полза на имунната система е факт.
Какво е лечението
Специалистите твърдят, че вирусите се изчистват от само себе си, след като организмът произведе достатъчно антитела, но има и някои съществени стъпки, които ще помогнат на детето ви да се възстанови от „борбата":
• Уверете се, че то пие достатъчно течности. Вирусите обикновено не са опасни или поне не толкова, колкото обезводняването може да бъде. Чисти течности като водата са най-подходящи. Лекият хранителен режим е препоръчителен.
• Осигурете максимална почивка на детето, която ще даде нужните на организма сили, за да се пребори с инфекцията. Добре е детето да не излиза от дома през първите 24 часа.
• Давайте подходящата за деца доза парацетамол, понижаващ температурата и облекчаващ болката.
• Средствата за отпушване на носа също биха облекчили детето, но само след като са консултирани с педиатър.
Вечният въпрос за антибиотиците
Антибиотиците не бива да се използват за лечение на банални вирусни инфекции - тяхната употреба се налага само при по-сериозните прояви на бактериални инфекции. Въпреки това не е изключено отслабено от вирусната инфекция място да бъде атакувано от бактерии, както е в случаите на възпаление на средното ухо, синузит, бронхит, пневмония и други сериозни последици от неизлекувана вирусна инфекция. В тези случаи може да очаквате предписване на антибиотици.
Кога са много опасни
Повечето вирусни инфекции не са повод за притеснение, но има определени симптоми на опасност, за които е добре да внимавате. Сериозните последици са рядкост, но не са и изключени. Обадете се на педиатъра, ако:
• няма подобрение или е налице влошаване след първите 48 часа;
• детето отказва да пие;
• повръща постоянно;
• диша затруднено (знак за бронхиолит);
• има постоянно главоболие;
• ярката светлина му пречи;
• детето е прекалено бледо и замаяно;
• болката му не се повлиява от парацетамола;
• при наличие на необичайни секрети от носа, ушите, очите.
Най-добрата профилактика
Ефективният начин да предпазите детето си е, като му осигурите достатъчно чист въздух и физически упражнения. Следващ по важност фактор е здравословното хранене, включващо храни, богати на витамин С.

Мнението на специалиста:
д-р Детелина Стоичкова, педиатър неонатолог

Добре е профилактиката срещу ОРВИ и простудата да се започне в края на лятото или началото на есента. За да има ефект от нея, е необходимо тя да продължи поне 1 месец. Като профилактични средства се използват имуностимулантите, витамините, общоукрепващите средства и ваксините.
За да се предпазят от вирусни инфекции най-малките, е необходимо да се ограничи контактът им с болни и заразоносители. Тъй като те не могат да се имунизират, е препоръчително да го направят възрастните от обкръжението им. Противогрипните ваксини са подходящи за деца над 3 години, макар че някои фирми произвеждат ваксини и за по-малки.
Имуностимулантите могат да се прилагат при деца над 6-месечна възраст.
При най-малките деца – над 6-месечна възраст, може да се започне с общоукрепваща терапия и имуностимуланти. При по-големите е удачно да се направят противогрипни ваксини.
Поливитамините са много добро средство за профилактика, но профилактичните курсове не трябва да са много продължителни – обикновено по 10 дни всеки месец в продължение на 3 месеца.
Най-честите родителски грешки са краткотрайните профилактични курсове, нередовното даване на лекарството за профилактика. За да има ефект от профилактиката срещу ОРВИ, трябва да се спазват стриктно лекарските предписания. НО най-важното е по време на епидемии да се ограничи контактът на малките деца с външни хора.

д-р Зорка Угринова, лекар хомеопат
Хомеопатичните медикаменти повишават защитните сили на организма и стимулират имунната защита на децата. Те се предписват индивидуално и зависят от начина, по който всяко дете боледува.
Най-добре е профилактиката на есенно-зимните инфекции при децата да започне още през септември.
В кабинета на лекаря хомеопат детето се преглежда обстойно. Обръща се внимание на наследствеността в семейството, на миналите заболявания на детето, на начина, по който боледува, и как преминава едно негово разболяване. След подробен клиничен преглед на детето се назначават хомеопатични медикаменти, подходящи за профилактика.
Те се дават на малкия пациент по схема, която определя лекарят.
При често боледуващи деца се изписват хомеопатични медикаменти с общо действие, например: Силицея 15 СН, Сулфур йодатум 9 СН, Калкарея фосфорика 9 СН, Пулсатила 15 СН, Туберкулинум 15 СН и др.
Един от тези хомеопатични медикаменти се предписва по 5 гранули на ден или по 10 гранули седмично през целия есенно-зимен сезон.
Отличен ефект за добра профилактика има хомеопатичният препарат Осцилококцинум. Той има специално действие срещу грипните вируси и е отлично средство да предпазим децата от вируса на грипа. Един флакон седмично е добра дозировка за всеки член на семейството и може да се приема през целия зимен сезон без ограничения.
При малките деца гранулите от флакона могат да се разреждат с вода или дори с кърма и бебето да ги приема с биберон или лъжичка.
С хомеопатия могат да се повлияят и заболявания, които се повтарят при децата през есенно-зимния сезон. Така например някои деца често страдат от червено гърло, други са с непрекъснати хреми, трети кашлят дълго време или боледуват от възпаление на ушите - т.е. различните деца имат различни слаби места. Силата на хомеопатията е, че за всяко от тези деца има съответни хомеопатични лекарства, които да разредят боледуванията

Последна редакция Сряда, 09 Ноември 2016 12:22
blog comments powered by Disqus

miniland

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини