earlybaby

Понеделник, 17 Октомври 2016 12:15

В търсене на Мери Попинз


a20820bd292fac3a977a1386c86a872eКаквито и да са причините да потърсите детегледачка, вие се нуждаете от отговорен и компетентен човек, на когото можете спокойно да доверите най-скъпото си. А това вече я превръща в член на семейството. Откриването на такъв човек е важно и вълнуващо събитие за родителите. Преди да пристъпите към осъществяването му, е добре да сте сигурни в отговорите на няколко въпроса:


Какво ще трябва да върши?
Помислете добре върху задълженията, които бихте искали да поеме. Може би се нуждаете по-скоро от човек, който ще ви помага в домакинството, за да имате повече свободно време за детето си. Или имате намерение да ангажирате жена, която ще се грижи за детето на „пълни обороти". Определете какво ще прави вашата Мери Попинз: ще надзирава детето вкъщи, когато вие отсъствате, или ще се занимава активно с него, предлагайки му развиващи игри и разходки, или ще го води на различни занимания.
Какъв ще е режимът й на работа?
Решете какво би ви устроило – жената да идва всеки ден или няколко пъти седмично, на пълен работен ден ли ще я наемете, или почасово? А може би просто ви е нужен човек, който би могъл да се отзове в случай на необходимост?
Техническите моменти
Преценете каква сума сте в състояние да заплатите за услугите на детегледачката. Изяснете и момента с това у вас ли ще се храни тя, ще живее ли вкъщи непрекъснато (непопулярен, но все пак срещан вариант), или ще идва и ще си отива в уреченото време, ще поемате ли разходите й за път. Точно и ясно формулираните условия на труд съществено ще облекчат търсенето ви.
Персоналните качества
Със сигурност имате ясна представа какъв човек бихте искали да виждате до детето си. Така ще можете да си съставите личностната и дори външна характеристика на евентуалния кандидат - всичко, което ви се струва важно и с което не бихте направили компромис.
Образование и възраст
Изискването за образование в голяма степен зависи от възрастта на детето. Ако става дума за бебе или съвсем малко дете, ви е нужен човек с опит, за предпочитане с медицинско образование (най-често това са бивши медицински сестри), за да може адекватно да реагира във всяка ситуация, която би могла да възникне с мъника. Ако детето ви е в доучилищна възраст и основното му занимание са игрите – вашият човек е млада енергична жена, която би могла да бъде приятел в игрите, образована до степен да прилага някои предпочитани от вас методики за ранно развитие, а може би и владееща език, който бихте искали детето ви от малко да усвоява. В по-късна възраст вече ви е необходим човек, който би могъл да помага в решаването на домашните задачи, най-често това са бивши педагози, които имат нужния опит в сферата. Разбира се, ако ви трябва човек „на повикване", образованието и възрастта едва ли имат определящо значение.

Как да намерите детегледачка?
Има няколко начина да се сдобиете с нужната ви информация и всеки от тях има своите плюсове и минуси.
Агенция за подбор на детегледачки
Плюсовете на този избор са, че персоналът на агенцията може да подбере кандидатки според изискванията ви и да направи първоначалното „пресяване" вместо вас, това пести време и усилия. Освен това агенцията гарантира за кандидата, може да осигури препоръки от други „работодатели" и да реагира при непредвидени ситуации (предлагане на заместник в случай на заболяване или неотложен ангажимент на детегледачката).
Каква подготовка е необходима?
За да се стартира индивидуален подбор е необходимо семействата да представят детайлно изискванията си към търсената детегледачка, както и какъв точно ще бъде нейният ангажимент. Подхожда се индивидуално към всяко семейство – обсъжда се техния казус, коментира се и се анализира какви са техните нужди както в краткосрочен и в дългосрочен план, за да може да се избере правилната детегледачка.
Как протича изборът?
Първият етап на подбора на кандидати е селектиране по документи, за да се проучи предварително какви са били техните предишни ангажименти, имат ли необходимото образование за заемане на позицията, имат ли допълнителна квалификация, курсове или препоръка от предишен работодател. След успешно преминаване на този етап с кандидатите се организират интервюта, по време на които детайлно се проучва тяхната мотивация за работа, силните им страни и готовността за поемане на работен ангажимент.
Следващата стъпка в подбора е да им се направи психологически на база специално изготвени за тази позиция в агенцията психологически тестове. От одобрените кандидати се изисква свидетелство за съдимост, медицинско свидетелство, както и удостоверение от психодиспансер за психическа устойчивост, което е особено важно в тази сфера на работа. След успешно представяне и на този етап, кандидатурите се изпращат на семействата, за да имат възможност да ги разгледат и да се организира среща между тях. Разбира се, крайното решение с коя от представените детегледачки ще започнат работа е винаги на семействата!
Кои са предимствата на наемането на детегледачка чрез агенция?
Изборът на детегледачка е отговорен, сложен и често пъти дълъг процес. Агенцията гарантира, че представяните на семействата кандидати са предварително селектирани и проверени лица, в чиито ръце спокойно могат да поверят грижите за децата си.
По препоръки от познати
Това е надежден вариант. Детегледачката, която е оставила добро впечатление у предишните си работодатели, винаги е за предпочитане. Рискът е, че може просто да не е подходящият човек точно за вашето дете.
Сред приятели и роднини
Това е нееднозначен вариант. Да, на близкия можете да се доверите, но едва ли ще можете безпристрастно да налагате изисквания. А когато става дума за вашето дете и начина, по който вие искате то да бъде отглеждано, компромисите са недопустими.
По обява
При такъв вариант вие трябва да имате достатъчно време, за да се срещнете с кандидатите, голяма част от които може да не отговарят на изискванията ви. Освен това в случай на недоразумения ще трябва да разрешавате проблемите самостоятелно.
Събеседването – ключов момент от избора
Вече сте направили предварителния подбор, следващата стъпка е да се срещнете с кандидатите наживо. Никакви разговори по телефона не биха могли да съставят адекватно впечатление за човека, на когото ще доверите детето си. Първата ви среща може да е на неутрална територия – в парка, в кафето, в агенцията. Тя има опознавателен характер и в подобни условия и вие, и кандидатката ще се чувствате по-спокойни. Подгответе си списък с въпросите, на които е важно да получите отговор.
Поинтересувайте се от семейството на жената, която кандидатства за детегледачка. Разберете какви схващания за възпитанието споделя и дали те са в синхрон с вашите. Можете да попитате например: „Колко често бихте извеждали детето на разходка, в какво време и колко дълго?" или „Какво бихте направили, ако детето започне да капризничи?", „Как ще реагирате, ако детето внезапно вдигне температура?" и др. От отговорите ще можете да прецените дали човекът срещу вас е авторитарен и налага възгледите си, или пък е твърде компромисен и не отстоява позицията си, както и дали има достатъчно опит да реагира адекватно в непредвидена ситуация.
Поискайте препоръки или поне възможност да се свържете с бивши работодатели, за да получите второ мнение. При това бъдете внимателни - твърде възторжените отзиви са не по-малко подозрителни от негативните. След срещата помислете дали се чувствате добре и спокойни с човека, с когото сте се запознали. Има ли нещо, което ви дразни? Предстои ви дълъг период на съвместно съществуване и е важно да няма поводи за раздразнение. Ако квалификацията и личните качества на кандидатката ви устройват, постигнали сте споразумение за заплащането, вече можете да я въведете в семейството. Преди да направите това обаче, има един последен важен момент. Уточнете взаимоотношенията си в процеса на работа. Не забравяйте, детегледачката е наемен работник и затова подходяща дистанция е напълно основателна. Някои допускат и известна доверителност, която при определени родители е уместна.
Типове детегледачки
Авторитарната
Тя е квалифицирана, опитна, малко са ситуациите с дете, които биха могли да я изненадат. Изгражда отношенията си с малчугана на основата на респекта към личността й. Тя е строгият фактор, при който номерата не минават, дори ако са успели при родителите. Идеална е за родители, които са все още млади и неопитни или са твърде склонни към компромиси. Разбира се, с нея може да ви бъде и по-трудно – няма да е лесно да наложите изискванията си на човек, който се счита за по-опитен и компетентен от вас самите. Ще се наложи да приемете и склонността й да ви съветва и да се меси в методите ви на възпитание. С времето вие можете да промените позициите си. Особено ако покровителственото отношение към детето се пренесе и върху вас. В подобна ситуация е добре да покажете на детегледачката, че можете да носите отговорност, да определите категорично кръга на задълженията, в които може да бъде „главна" – разходките в парка, домашните занимания с детето, а останалите сфери да са изцяло под ваш контрол – лечението в случай на заболяване, дневния режим и др.
Детегледачката – част от семейството
Този тип детегледачка обикновено е позната на семейството, което прави уреждането на финансовите отношения с нея твърде деликатен момент, трудно ще ви е да бъдете безпристрастни, а това невинаги е във ваша полза. Няма да е лесно и да се придържате към отношенията работодател-служител по същата причина, което прави установяването на дистанция невъзможно. В интерес на детето е обаче да изградите възможно най-безпристрастни отношения и да поставите граници. Защото този тип детегледачка е в състояние да игнорира открито родителските указания и да глези детето, което, както сте се убедили, е губещ подход. Ако все пак жената ви допада, постарайте се тактично, но твърдо да й обясните кръга от задължения, правилата в семейството ви, към които трябва да се придържа. Не се поддавайте на манипулации и заплахи от напускане, спокойно изразете позицията си и все пак не забравяйте - обърнете внимание на това колко ценна за семейството ви е тази жена.
Детегледачката - педант
За по-големите деца тази детегледачка е просто находка. Тя е способна да направлява енергията на хлапето в нужното русло. Това, че е сдържана, не означава непременно, че е равнодушна. Просто тя добре знае мястото си и помни каква е нейната роля. С нея обаче компромисите са трудно постижими, може да се сблъскате с нежелание да поема допълнителни ангажименти и отстъпки трудно могат да се постигнат. Все пак ако сте обективни, ще признаете, че и за вас самите подобни ситуации не са от най-приятните. Затова е добре предварително да се договорите за заплащането в случай на непредвидени обстоятелства. С този тип детегледачка всичко трябва да се уточни точно и ясно предварително. Импровизациите не са силната й част.
Какъвто и да е изборът ви, не забравяйте – нито една детегледачка не може да ви замени, затова не прехвърляйте чисто майчинските си задължения на нея и винаги намирайте достатъчно време за детето си.
Подгответе детето
То трябва да бъде предупредено за предстоящата промяна в живота му. Кажете му, че ще се наложи да отсъствате през деня, защото трябва да работите, но за него ще се грижи една специална жена. Уверете го, че винаги ще имате време само за вас двамата, за да компенсирате пропуснатото през деня. Можете да му кажете, че на гости ще ви дойде един човек, който много иска да се запознае с него. Това е една добра лелка, която ще бъде с него през деня, докато мама е на работа. Тя ще го води на разходки, на площадката, ще се занимават вкъщи и заедно ще чакат мама да се прибере от работа. Независимо от темперамента на детето срещата с непознат го натоварва емоционално. Бъдете търпеливи, предпазливи, наблюдавайте реакциите на детето при срещата с жената, а и нейните също. В крайна сметка отношението на детето към нея е определящо за ангажирането й, независимо от това колко възхитени сте вие самите от кандидатурата. Ако мъничето категорично изрази нежелание да се види отново с тази жена, вероятно ще трябва да потърсите друг вариант. Но ако започне да ви пита кога ще дойде пак, може би това е човекът, от когото имате нужда. Всеки има нужда от време за пренастройване при промяна, а за детето това е валидно в още по-голяма степен. В периода на адаптация вие трябва да сте до детегледачката – съвместните грижи и занимания са полезни за всички – първо, детето по-плавно ще свикне с новото положение; второ, вие ще имате възможност на практика да демонстрирате основните си изисквания, а и ще можете да наблюдавате реакциите на жената и да се убедите окончателно, че това е нужният на семейството ви човек. Затова правете всичко заедно – хранене, разходки, домашни занимания, приспиване и всичко друго, което изисква ежедневието в продължение на ден-два, ако се налага и повече, така ще поставите по-безболезнено начало на новото присъствие у дома ви. Много полезно е да излезете заедно в парка и да запознаете детегледачката с приятелчетата на детето ви и техните родители или бавачки. Запознайте я със съседите и близките роднини, към които във ваше отсъствие може да се обърне при проблем, това ще направи както нейния, така и вашия живот по-спокоен в следващите дни. Оставете всички телефони за връзка – с вас, с таткото, с други близки, с педиатъра, с госпожите от яслата или градината или от клуба, който посещава. Покажете й как да използва домашните уреди, обяснете какви особености имат, ако ще изпълнява и функциите на домашна помощница. Винаги отделяйте по няколко минути време за разговор с нея за това как е минал денят им с детето, какви проблеми или приятни моменти са се случили. Попитайте я как се държи отрочето ви, дали според нея има нещо различно в поведението му. Така ще имате възможност да осъществите обратна връзка и да компенсирате отсъствието си с полезна информация за деня на детето ви. Не се притеснявайте да попитате вашите познати от парка как се държи детегледачката с детето ви, дори вие самите да нямате повод за недоволство. Страничното безпристрастно мнение винаги е от полза.
Как да изградите пълноценни отношения с детегледачката
Вие сте намерили детегледачката, която отговаря на изискванията ви, сега трябва да се опознаете и да установите с нея здрава връзка. Това е момент, който изисква сериозно внимание и време, защото първите стъпки са фундаментални за по-нататъшните ви отношения. В първите дни вие не само се „оглеждате" една друга, но и изграждате определени граници.
- Не допускайте нищо, което не сте допускали преди!
- Говорете за изискванията си в момента на възникването им.
- Бъдете настойчиви, защото в противен случай ще се натрупа напрежение, което рано или късно ще взриви взаимоотношенията ви.
- Отнасяйте се с уважение към жената, на която сте поверили детето си.
- Установете добър емоционален контакт.
- Опитайте се да разберете как се чувства човекът срещу вас, проявявайте разбиране в периода на адаптация.
- Интересувайте се от мнението на жената, стимулирайте желанието й да обсъжда с вас нещата от ежедневието, свързани с детето. Това не означава да следвате съветите й, но така по-бързо ще я опознаете и ще знаете как да общувате с нея занапред.
Сигнали за тревога
- При детегледачката детето се държи съвсем различно: по-капризно е или по-тревожно.
- Детето започва да капризничи повече пред вас.
- У детето се забелязват неприсъщи за семейството ви особености в поведението.
Възможно е детегледачката да се изказва негативно за вас във ваше отсъствие, да ви критикува и да ви смята за неспособен родител. Възможно е детето да чува това в разговори, на които е свидетел, а това му създава вътрешен конфликт.
За да не се стига до сблъсъци, решавайте проблемите в момента на възникването им. Така ще елиминирате отрано огнищата на конфликт, а регламентираните отношения създават повече спокойствие и комфорт.

Със съдействието на www.nanny.bg

Последна редакция Понеделник, 17 Октомври 2016 12:33
blog comments powered by Disqus

3

baner 300x300px

baner 300 300

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини