earlybaby

Понеделник, 17 Октомври 2016 12:02

Здравословно, но с мярка


01-things-know-organic-food-shoppingИнтересът към биохраните отдавна не е мода, а следствие от шокиращите разкрития за масовото използване на вредни вещества в основни хранителни продукти. Наред с тази тенденция обаче добиха популярност и режими на хранене, които са далеч от здравословното, когато става дума за деца, а и за възрастни. Как да предпазим децата от атаката на „менделеевата таблица" и да се ориентираме в преситения, но съвсем небезопасен пазар? Какви са истинските биохрани и защо е вредно нетрадиционното хранене?


Що е то биологична (органична) храна?
Биологичната храна е продукт на биологичното земеделие или животновъдство, който е отгледан и (или) преработен без използване на синтетични торове, пестициди, антибиотици, хормони, регулатори на растежа, както и хранителни добавки (консерванти, оцветители, изкуствени подсладители) и помощни вещества при преработката. При биологичната храна е забранено използването на генетично модифицирани организми и техните производни. При отглеждането на растения плодородието на почвата се поддържа чрез използване на оборски тор в определени количества и компостирани органични отпадъци - борбата с болести, неприятели, вредители и плевели се води без използване на синтетични продукти, а с алтернативни средства. В животновъдството се използват близки до естествения начин на живот условия, които понижават стреса и осигуряват добро здравословно състояние, осигурява се достатъчно пространство за растеж и развитие, използват се биологично произведени фуражи, не се позволява употреба на растежни регулатори, здравето на животните се поддържа чрез профилактика на заболяванията и природни продукти.
Изисквания към биопродуктите
За да се класифицира един продукт като БИО, той трябва да съдържа повече от 98% хранителни съставки със сертифициран биопроизход. Едва тогава може да носи знак за БИО продукт. В етикета на един БИО продукт освен информация за горното задължително трябва да е включено и съдържанието на всяка съставка, означение за начина на производство, данни за производство или внос на продукта от страна, спазваща международните норми за биологично производство, свидетелство за контрол от редовния контролен орган за производство или внос на биопродукти. Знакът, обозначаващ българските биопродукти, изобразява калинка върху зелен лист и надпис: "Сертифициран продукт".
Качества на биохраните или защо са препоръчителни в детското хранене
Доказано е, че биохраните съдържат повече витамини, минерали и антиоксиданти от конвенционалните си аналози. Биомлякото и биомесото например съдържат по-големи количества Омега 3 есенциални мазнини. За повечето родители фактът, че биохраните не съдържат остатъци от пестициди, е достатъчен мотив да ги предпочитат. Освен че суровините са биологично произведени, при преработката не се използват изкуствени подсладители, оцветители, консерванти. Само малка част от хранителните добавки, използвани в хранителната индустрия, са разрешени при производството на биохрани. Повечето потребители на биохраните ги определят като по-вкусни. Биохраните имат с до 40% повече витамини в сравнение с традиционните. Например в биокартофите, кивито и морковите е установено по-високо съдържание на витамин С. Той подсилва имунната система на хората, а също така намалява риска от сърдечни болести и туморни образувания. По-високи нива на минерали и витамини били намерени в биомарулите, зелето и спанака. Биомлякото съдържа с 60% повече витамин Е. Според други изследвания в кръвта на деца, които са се хранили с обичайните зеленчуци, се откривали високи нива на фосфорни и азотни съединения. След като лекарите променят храната им в полза на биопродуктите, тези химикали се изчистили от кръвта им. Четиригодишно проучване на британски учени от Нюкасълския университет за пръв път дава научен отговор на въпроса дали органичните хранителни продукти са по-полезни от традиционните, отглеждани на основата на конвенционалното земеделие. Според резултатите органичните продукти - зеленчуци и плодове, а също така месо и риба, удължават живота, като съдействат за съхраняването на здравето на човек и преди всичко предпазват сърдечно-съдовата система. Освен за добро здраве биопроизводството има принос в опазване на околната среда, запазване на биологичните видове и хуманитарно отношение към животните.
Защо биопродуктите са по-скъпи?
Биопродуктите са по-качествени и истински. Разходите за производство са по-високи (повече ръчен труд, механизирани обработки вместо химия, допълнителни разходи за сертификация). Добивите са по-малки - все още произвежданите и преработваните количества са малки, което оскъпява преработката, дистрибуцията и маркетинга.
Нетрадиционните (опасни) режими на хранене
Диетичните режими и нетрадиционните методи на хранене, които в една или друга степен се различават от общоприетите принципи на здравословно хранене са способни да нанесат вреда на здравето на детето. Най-популярни са: редуцираното (ограничено) хранене, гладуването, разделното хранене, вегетарианското (веганско) хранене, суровоядството и храненето с макробиотици.
Редуцираното хранене предполага консумация на не повече от 25-30 г белтъчини и 1000 ккал (за възрастни). Енергостойността на такова меню е по-ниска от нивото на основния обмен и затова е противопоказано при децата. Предполагаемото при това компенсиране на енергията от околната среда, от слънцето или наличието на „жива" енергия в продуктите е утопия. Такъв полугладен режим закономерно води детето до дистрофия (нарушено хранене на клетките, тъканите и органите), тежки нарушения на обмяната на веществата, които са необратими. Тази диета се прилага само при възрастните за регулиране на теглото (когато е наднормено) и то под лекарски контрол. Многократно е доказано, че няма никакви научни основания да се препоръчва продължително или кратковременно гладуване с „оздравителна" цел при здрави хора, а лечението с глад при децата е крайно опасно. Еднодневното гладуване не може да нанесе вреда на здрав човек, но и ползата от него не е научно доказана. Напоследък стана популярно очистителното гладуване, което според поддръжниците му способствало за изхвърлянето на токсините от организма. Подобна идея звучи наистина привлекателно. Повечето специалисти обаче твърдят, че всички методи за подобно „пречистване на организма" не са нищо повече от загуба на време и средства. Алтернативната медицина предлага пречистване със специални диети. Смята се, че тези диети помагат за подобряване на здравословното състояние, повишаване на съпротивителните сили на организма срещу болестите, психичното здраве, храносмилането, понижават теглото и повишават нивото на енергия. Обикновено диетата включва увеличена консумация на плодове и зеленчуци, продукти, които не се подлагат на кулинарна обработка. Препоръчва се увеличен прием на вода, отказване от тонизиращи и газирани напитки. Подобни пречистващи диети са голяма грешка. Черният дроб се справя напълно с пречистването на организма от отрови и токсини, затова да се говори за подобно пречистване е безсмислено и неграмотно. Специалистите съветват да се забравят подобни пречистващи диети и да не се харчат пари за биологично активни добавки, а да се купи нещо много по-здравословно – като CD с ритмична музика за танцуване. Според лекарите най-доброто, което можете да направите за своя организъм след обилно преяждане, е да изпиете две чаши вода и да се пораздвижите.
Разделно хранене
Разделното хранене е несмесено потребление на различни по химичен състав продукти. Обяснението е, че при разделянето на хранителни продукти тяхното усвояване се подобрява, в дебелите черва попада минимум несмляна храна, това забавя развитието на стомашната микрофлора, процесите на гниене и ферментация, предупреждава за стомашна интоксикация. От гледна точка на съвременната физиология на храносмилането това е абсурдно. Изучаването на особеностите на храносмилането при човека със съвременни способи показва, че дейността на горните и средни отдели на храносмилателния тракт е насочена именно към смесването и раздробяването на храната, хранителният хумус постъпва в нисколежащият отдел само в условията на пълна обработка от горните отдели. Трябва да се отбележи, че разделното хранене не е нов метод. Многовековната традиция в храненето на редица страни се базира не на консумацията на отделни продукти, а на разумното им съчетаване. Подобни традиции има в скандинавските и прибалтийските страни, при които е характерно съчетаването на млечни продукти, картофи, месо и риба. Продължителното разделно хранене може да предизвика дисфункция на храносмилателните жлези и срив в храносмилането при преминаване към обичайния начин на хранене. Не бива да предприемате разделно хранене при здраво дете. Много от витамините и хранителните вещества се усвояват от детския организъм само при смесено хранене. При разделното хранене могат да се развият болести като рахит и желязодефицитна анемия.
Вегетарианство с прием на млечни храни и продукти от животински произход
Това е хранене, при което се консумират продукти от растителен произход, с включване на млечни продукти и яйца. Една от разновидностите му е веганството (суровоядството). При него е допустимо само хранене с растителни продукти без термична обработка. При този начин на хранене е характерна появата на дефицит на витамини В 2, В 12, D, както и недостиг на пълноценни белтъчини и незаменими аминокиселини. Вегетарианството не е рационален метод за растящия организъм, тъй като детето се нуждае от животински белтъчини. По принцип вегетарианството с включване на млечни продукти и яйца не противоречи на принципите на рационалното хранене, но при по-строга вегетарианска диета е възможно през първите 1-2 години от живота на детето да се появят забавяне на растежа, дистрофия, рахит, В 12-авитаминоза. Особено абсурдно е малчуганите да се подлагат на вегетарианство само с храни от растителен произход в страни с по-хладен климат. Вегетарианското меню може да се прилага в семейства, при които има риск от наследственост на наднормено тегло и затлъстяване, атеросклероза, заболявания на храносмилателната система, съпроводени с хроничен запек, подагра. Вегетарианците отдават голямо значение на консумацията на пълнозърнести продукти и кълнове. Ефектът от кълновете се свързва с наличието в тях на ауксини – стимулатори на растежа. Доказано е, че ауксините не въздействат на човешкия организъм, но кълновете съдържат повече витамини, минерални вещества, хранителни влакна от преработените зърнени продукти и употребата им в детското хранене е напълно допустима.
Макробиотично хранене
Храненето с макробиотици се основава на употребата на нерафинирани хранителни продукти, при това се ограничава приемът на животински мазнини, захар, готварска сол. Основа на храненето са зърнените продукти, необработен ориз, натурална пшеница и други зърнени продукти, хляб от непреработено брашно. В менюто се включват бобовите култури, ядките, зеленчуци, морски водорасли. Готовите блюда се подправят с морска сол, плодове се допускат 2-3 пъти седмично, а риба 1-2 пъти седмично. Такова меню е дефицитно на незаменими аминокиселини, витамини и източници на лесноусвоими калций, желязо и цинк. Подобен начин на хранене е противопоказан при деца и подрастващи.

Последна редакция Понеделник, 17 Октомври 2016 12:15
blog comments powered by Disqus

3

baner 300x300px

baner 300 300

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини