earlybaby

Сряда, 21 Септември 2016 13:51

Особености на детската кухня


downloadbfКраят на първата година обикновено е времето, в което детето е извървяло пътя на захранването, запознато е с всички нови вкусове и консистенции, които все повече го доближават към придобиването на пълноправно членство на семейната трапеза. Остава да извърви още един малък преход и това е периодът на детската кухня.

Предимствата
Храната, която предлагат детските кухни, отговаря на всички изисквания за здравословност, качество и полезност. Детските кухни покриват стандарти, които са обозначени в нормативни документи на Министерството на здравеопазването, Министерството на земеделието, както и европейските регламенти.

Тяхната храна осигурява разнообразието, което вие самите не можете да предлагате ежедневно, а дори и да го правите, ще ви струва ненужни усилия и време, които и без това ще са ви необходими в период, когато детето става все по-активно и изисква повече внимание от вас. Количествата и съставът на продуктите в детската кухня отговарят на нуждите на съответната възраст и възможностите на детето да приема храни с по-твърда консистенция. Целта й е да изгради правилни вкусови възприятия и навици на децата. Менюто се съставя от специалисти по хранене и диететика и е съобразено с особеностите на сезона. Кухните, които не предлагат храна за деца с хранителни алергии, са вече изключение. Повечето заведения предлагат храна за обедното хранене на децата до 3-годишна възраст, която е предназначена за непосредствена консумация и не трябва да се съхранява или замразява.

Изисквания за съхранение и приготвяне на храната
Продуктите
Изрично е изискването за използване на качествени пресни плодове и зеленчуци, допуска се използването и на замразени. Менюто включва и различни видове месо, включително и риба. Използва се яйчен прах, за да се избегнат хранителни натравяния. Според новите изисквания се влагат пълномаслено прясно пастьоризирано мляко, кисело мляко и сирене, добито от сурово мляко (произведени в съответствие с БДС стандарт), брашното също е произведено по утвърден стандарт. Право да се хранят от млечна кухня имат деца, навършили 10 месеца, става дума за т.нар. „преходна храна". В нейното приготвяне има следните особености:
- съобразена е с незавършеното развитие на дъвкателния апарат на децата;
- има мека консистенция, не е пасирана, а полукашава, без да е твърда, с големина на частичките около 0,8-1см;
- приготвя се по щадящи технологии (варене на пара или печене);
- солта и подправките са почти изключени;
- месото е смляно, а плодовете и зеленчуците – настъргани или нарязани на дребно.

Менюто се изготвя за седмица напред, храна се предоставя 5 дни в седмицата (изключение правят някои частни детски кухни, които предлагат храна и в почивните дни).
Тъй като количеството храна, което предлагат повечето детски кухни, е по-голямо от необходимото, майките трябва да се съобразят с препоръките на педиатъра и индивидуалните нужди на всяко дете. Препоръчителната големината на порциите за възрастта 1-3 години за обяда са: 50-70 мл супа, 100-150 г основно ястие с месо и зеленчуци, може да се предложи 30 г салата и 80-100 г пресен плод или плодов десерт. Общо обядът трябва да бъде 250-350 г.

Добре е да знаете
В специална наредба за здравословното хранене на деца от 0 до 3-годишна възраст в детските заведения и кухни са регламентирани правилата, по които трябва да бъда избирани, съхранявани и приготвяни храните в детските заведения и кухни. Доброто им познаване ви позволява да следите дали менюто, което се предлага на детето ви, отговаря на утвърдените стандарти и да направите по-прецизен избор на кухня, от която да поръчвате храна за малчугана. Ето някои по-важни изисквания от наредбата:

Разнообразното ежедневно хранене включва ежедневното присъствие на зърнени храни и/или картофи; зеленчуци и плодове; поне един представител на следните храни – мляко, млечни продукти, месо, птици, риба, яйца, бобови храни.
Предлаганите хлебни, тестени и картофени изделия трябва да са с минимално съдържание на сол или захар.
Зеленчуците и плодовете са сезонни, а конфитюрите и мармаладите трябва да се с над 45% плодово съдържание.
Прясното и киселото мляко трябва да съдържат мазнини над 3%, количеството на добавените плодове, плодово пюре, сок от плодове към киселото мляко да е най-малко 6%, а в плодовите млека и плодовите кисели млека за пиене - най-малко 3%. Сиренето и кашкавалът трябва да са със съдържание на готварска сол за сирене до 3,5 % и за кашкавал - до 2%. Не се допуска предлагане на подсладени пресни и кисели млека, освен когато млеката са с добавен плодов компонент, овесени ядки, като подслаждането трябва да е с натурални подсладители и общото съдържание на захари да не е повече от 15%. Месните продукти трябва да присъстват най-малко три пъти в седмичното хранене на малчуганите. Изключва се предлагането на месни и птичи заготовки, мляното месо трябва да е с ниско съдържание на мазнини, предпочитаният вид месо е телешкото, следвано от птичето и немазното свинско. Риба трябва да се предлага поне веднъж в седмицата, разбира се да е прясна и филетирана (без кости). Изключват се всякакъв вид морски дарове и пушена, маринована или консервирана риба.
При децата от 1 до 3 години яйцата могат да се приготвят като основно ястие или негов компонент.
Бобовите храни се препоръчват до два пъти седмично.
Не се допуска предлагане на ядки.
Посочените продукти могат да бъдат приготвяни с краве или растително масло.

Регламентирани кулинарни технологии
Продуктите се почистват и нарязват непосредствено преди топлинната обработка. Замразените зеленчуци се влагат без предварително размразяване. Допустимите кулинарни технологии са варене, варене на пара, задушаване, печене при умерена температура. Изключва се размразяването на рибата и месото на стайна температура.

Контрол на качеството
Изготвянето на храната е съобразено с изискванията за качество и безопасност. От дневното меню се заделят проби, които се маркират и съхраняват в хладилник при температура от 0 до 4°С в продължение на 48 часа.


Как да се ориентирате правилно, ако изборът ви е частна детска кухня
Потърсете информация в интернет – повечето частни кухни разполагат със собствен сайт. Обърнете внимание на сертификатите за контрол на качеството и лицензите, които е получила дадената детска кухня. Те са гаранция за спазването на всички изисквания, упоменати в нормативните документи, свързани със здравословното хранене и контрола на качеството при подбор, приготвяне и пакетиране на храната. Поинтересувайте се дали има опции за доставка на адрес, предлага ли се меню за почивните дни. Много частни кухни вече имат менюта, предназначени за деца с хранителни алергии. Някои от тях приготвят храна за малчугани, навършили 10 месеца, повечето предлагат ястия за деца над една година. Това е важен елемент, защото консистенцията на храната е съобразена с дъвкателните способности на детето в съответната възраст. Макар и по-рядко някои детски кухни предлагат храна за деца до 7-годишна възраст. Немалка част от кухните дават информация за доставчиците, с които работят.
Друг важен момент е пакетирането на храната. Все повече са детските кухни, които имат линия за пакетиране в опаковки за еднократна употреба. Това гарантира спазването на изискванията за контрол на хигиената. Тези, които не разполагат с подобни мощности, би трябвало да имат осигурена възможност за стерилизиране на съдовете, които им предоставяте за сипване на храната. Някои частни детски кухни имат опция за поръчване на храната онлайн, но повечето предлагат седмично меню, което може да бъде разгледано на сайта им или в пунктовете за доставка на храна, това ви дава възможност да планирате храненето на детето за седмица и да сте сигурни, че разнообразието е гарантирано.
За да се запишете
Трябва да подадете писмено заявление, придружено със следните документи:
- бележка от личния лекар с указания за хранителния режим (посочват се етапът на захранване и отсъствието/наличието на хранителна алергия);
- копие от удостоверението за раждане на детето;
- повечето кухни изискват набавянето на стъклени бурканчета и капачки. При удовлетворяването на молбата се издава абонаментна карта, срещу която се закупуват купони по изготвен месечен график. Заявката се прави ежедневно чрез заверка на купоните. За храната в общинските детски кухни се заплаща такса в размер, определен от общинския съвет в съответния град.

Последна редакция Сряда, 21 Септември 2016 14:09
blog comments powered by Disqus

miniland

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини