earlybaby

Сряда, 17 Август 2016 13:29

Разболява ли слънцето?


beach baby

Слънцето е най-щедрият дар на лятото и е съвсем разбираем стремежът на малчуганите да се възползват максимално от него. Това обаче не означава, че родителите им трябва да са по-малко бдителни, защото освен безспорно положителното влияния върху детския организъм, то може да създаде проблеми, които да вгорчат удоволствието от ваканцията.

Летните стомашни неволи
Едно от най-честите проявления на стомашно-чревните разстройства е диарията. Клиничната й картина е свързана с изменение на честотата и консистенцията на изхожданията - необичайно чести и воднисти. Този вид стомашно разстройство е най-популярният повод за търсене на специализирана помощ от родителите в горещите летни месеци. За съжаление при ненавременна медицинска грижа могат да настъпят опасни усложнения поради вероятността малкото дете бързо да се обезводни. Острите диарии най-често имат инфекциозен характер. Предизвикват се от вируси и бактерии. Голям риск носи консумацията на сурови плодове и зеленчуци, месо, млечни продукти, сладкарски изделия при неспазване на правилата за съхранение в горещите летни дни. Освен това за разпространение на микробите значителна роля имат и насекомите, които могат да пренесат заразата върху непокрити храни и съдове. Попадането на болестотворните микроби през устата на детето, тяхното размножаване и отделянето на токсини нарушават защитната функция на лигавицата и водят до увреждането й. В зависимост от пораженията върху различните отдели на стомашно-чревния тракт заболяването може да протече под формата на гастрит, ротавирусен гастроентерит, ентерит, колит и ентероколит.

Как протичат
За всички видове диария са характерни няколко етапа на развитие: инкубационен период, „остър" период, в който болестта се развива в пълна степен, и възстановителен период. Вирусната диария има инкубационен период от 1 до 3 дни, съпроводен с обща слабост, главоболие и мускулни болки, понижаване на апетита, повишена температура (38,5-39 градуса С), болки в стомаха, многократно повръщане, обилни воднисти изпражнения, с оскъдно количество слуз, без примес от кръв. При бактериалната диария инкубационният период може да продължи от няколко часа (при салмонелоза или стафилококова инфекция) до няколко денонощия. За водещи клинични симптоми на бактериалната диария могат да се посочат, освен редките изпражнения и фебрилната треска, стомашните колики и многократното повръщане. В резултат на многократното повръщане и честите изхождания организмът се избавя от вредните вещества в стомашния тракт, от микробите и отделяните от тях токсини, но, от друга страна, това състояние води до загуба на течности. Едновременно с водата при повръщането се губят и калиеви соли, при диарията – натриеви соли, както и други вещества, необходими за нормалната дейност на организма. Особено опасни са тези състояния при най-малките, които все още нямат достатъчно компенсаторни възможности на организма. Затова е много важно своевременно и правилно да се окаже долекарска помощ.

Първи признаци на обезводняване
Ако редките изпражнения са чести, повръщането се повтаря, а температурата се задържа висока, детето може да се обезводни. Активното и бодро дете става изведнъж вяло, променя поведенческите си реакции, играе с неохота. То няма апетит, но затова пък изпитва силна жажда. Когато мъничето ви все още не е проговорило, трудно можете да разберете от какво има нужда. Обикновено потребността от вода то изразява с неспокойствие. Други симптоми на обезводняването са – лепкава слюнка, сух език, сънливо изражение. Ако обезводняването продължи дълго и не се вземат мерки, детето бързо може да развие остра бъбречна недостатъчност – заболяване, което е пряка заплаха за живота!

Какво да правите
Незабавно потърсете неотложна помощ!
Докато чакате намесата на специалистите, се погрижете детският организъм да не губи ценна влага. С повръщането се губят голямо количество електролити и минерални соли. Затова трябва да давате на детето да пие вода. Дори да се съпротивлява, бъдете настоятелни, предлагайте преварената вода с чаена лъжичка. Наглед оскъдното количество течности, което може да попадне в стомаха, няма да позволи на организма да загуби много вода, тъй като ще се абсорбира достатъчно бързо. Можете да предложите на детето слаб чай - подсладен, подправен и с малко готварска сол (която е незабележима за вкуса, но осигурява, макар и в малки количества, част от загубените соли). Общият обем поети течности се изчислява, изхождайки от предполагаемата загуба на тегло (при загуба на 5-7,5% телесна маса обемът на въвежданите течности трябва да е 40-50 мл/кг тегло в течение на 4 часа или до 150 мл/кг маса в денонощие). Що се отнася до медикаментозните средства, можете да дадете на детето прахче против повръщане, вече има и хомеопатични капки, които също са с добър ефект. Ако детето ви е в кърмаческа възраст, трябва да го поставите да лежи на една страна, за да не се задави при повръщане.
Важно значение има и диетотерапията. В острия период децата, които са в кърмаческа възраст, но са на адаптирано мляко, обикновено преминават на безлактозни или нисколактозни смеси. Започва се с 50 мл на едно хранене и след това на всяко следващо хранене обемът се увеличава с 10-20 мл ежедневно, постепенно достигайки физиологичната норма. Децата, които са на майчина кърма, запазват храненето си на поискване и се изключват продуктите от захранването (ако вече са в такъв период). При по-големите деца в първото денонощие обемът на храната се намалява с 25%, изключват се млечните продукти, пресните плодове и зеленчуци. Препоръчват се препечен хляб или сухар, вегетариански супи и оризова каша. Обезателно разредете храненията. Интервалът може да е 6-8-12 часа. Ден-два след пика на болестта, когато състоянието на детето започне да се подобрява, най-вероятно ще назначат лечение с пробиотици. Това е необходимо да се направи, за да се „засели" стомахът с полезни за детето бактерии.

Профилактика
Най-ефективен метод на профилактиката от остра диария е спазването на добра лична хигиена. Детето трябва да мие ръцете си редовно и непременно преди всяко хранене. Не допускайте консумиране на храна, която не е съхранявана при нужните условия! По време на излет или почивка на непознато място ползвайте бутилирана вода. Измивайте плодовете и зеленчуците старателно, преди да ги дадете на детето. Избягвайте да вземате храна, която се изготвя при съмнителни санитарно-хигиенни условия. Помнете, че основен източник на заразяване са недостатъчно термично обработените меса, яйца и непреварената вода.
По време на летния отдих трябва да имате предвид и следното:
- Не се къпете в неохраняеми, неподдържани водоеми.
- Ако някой от членовете на семейството се разболее от храносмилателно разстройство, той трябва да бъде изолиран и да се храни с отделни съдове. Контактите на болния с детето трябва да бъдат ограничени.
- Следете за чистотата на помещенията, в които живеете.
- При поява на някакви признаци на стомашно-чревно разстройство веднага потърсете лекарска помощ, особено ако става дума за много малко дете.

Слънчевата алергия
Специалистите твърдят, че алергия към слънцето по принцип не съществува. Най-често причината за подобна реакция на кожата на детето е повишената чувствителност към ултравиолетовите лъчи от слънчевия спектър. Особено застрашени са алергичните деца, тъй като организмът им реагира като защитна реакция на всеки дразнител (алерген). Слънцето въздейства на кожата и заради интензивността на това въздействие в дълбочината на кожната тъкан възниква възпаление, раздразнение и като защитна реакция тялото на детето се покрива с червени петна. Това могат да бъдат обрив, малки мехурчета или необичайно белене на отделни участъци от кожата с размерите на монета. Тази реакция е напълно естествена при първото продължително излагане на слънце.

Рискова група
Разбира се, подобна реакция далеч не е характерна за всички деца, а само за тези, в чиято кожа има малко защитни клетки – меланоцити, които я предпазват от извънредното слънчево облъчване. По правило това са деца с бяла кожа и светли коси. Слънчевата алергия обикновено се предава по наследство – ако подобна реакция е била наблюдавана при майката или бащата, бабата или дядото, то е твърде вероятно да се прояви и при детето. За такива деца дългото пребиваване под преките слънчеви лъчи е противопоказано.В рисковата група са и деца, страдащи от някои кожни заболявания, например атопичен дерматит, лишеи или гъбички, тъй като под въздействието на слънчевата топлина (инфрачервеното излъчване) или ултравиолетовите лъчи, някои от тези заболявания значително се обострят.Предпазливи трябва да бъдат и родителите на деца, склонни към някои от известните видове алергии – към домашния прах или към определена храна. В горещите летни дни тези деца трябва да прекарват повече време на сянка и да не приемат храни, които биха предизвикали алергична реакция: пушени колбаси, шунка, кетчуп, мед, ядки, шоколад, какао, яйца, цитрусови плодове.

Кога се проявява слънчевата алергия
Симптомите обикновено се появяват при първото интензивно подлагане на детето на слънчевите лъчи - в течение на няколко часа или един ден, и изчезват спонтанно, без последствия, при отсъствие на повторно облъчване. В течение на лятото симптомите стават все по-слабо изразени (ефектът на привикването), но през следващи години могат да се проявят отново с обичайната интензивност.

Първа помощ при проява на слънчева алергия при детето
Поразените участъци от кожата трябва да внимателно да се измият с хладка вода. Може да се направят компреси с пакетчета черен чай (танинът съдържа дъбилна киселина, която сваля болковите усещания, намалява обрива и има противовъзпалително действие. Детето трябва да се оводни обилно, много подходяща е преварената хладка вода с изцеден в нея лимон. При лека степен на алергия могат да се правят влажни компреси с отвара от невен и лайка. Възможно е използването на детски гелове и кремове с антихистаминови препарати. Слънчевата алергия е особено опасна за кърмачетата, тъй като дори при относително лека форма може да доведе до диария и бързо обезводняване. В този случай е необходимо веднага да се потърси специализирана помощ.

Как да предпазите чувствителната детска кожа
Избягвайте най-силното слънце
Не излагайте детето на пряка слънчева светлина твърде дълго. Това се отнася особено за интервала от деня, в който слънчевите лъчи са най-силни – от 11 ч. сутринта до 17 ч. следобед. Ако детето ви е на слънце по това време, задължително трябва предварително да сте го намазали със слънцезащитен крем или лосион. За игрите на открито предпочитайте добре защитени от слънцето места, предлагащи сянка. Повечето увреждания на кожата са резултат от инцидентни излагания на слънце, а не от продължително стоене на плажа, за което обикновено сме подготвени. Дори и в облачен, студен или ветровит ден слънчевите лъчи преминават и се отразяват от водата, пясъка, дори от плътни материи.

Облечете детето подходящо
Най-добрият начин за защита на детската кожа от слънчевите лъчи е избягването на прякото им влияние. Затова дрехите трябва да са подходящи за целта. Лесен начин да изберете материите е, като проверите дали ръката ви прозира през тях – слънцезащитните материи са с по-стегнати нишки и обикновено в по-тъмни цветове. Не забравяйте шапките – за предпочитане с голяма периферия, гарантираща сянка за лицето. Ако температурите не са прекалено високи, обличайте детето с дълги ръкави и панталони от естествени материи.

Използвайте слънцезащитни продукти
Бебешката кожа е по-тънка и слаба на меланин в сравнение с нашата, което я прави далеч по-застрашена от изгаряне. Въпреки че слънцезащитните продукти не са препоръчителни за възраст под 6 месеца, те са абсолютно задължителни за по-големите деца. Гамата от слънцезащитни продукти за деца е твърде богата, включваща и специално разработени формули за чувствителна кожа, типично „детски" миризми, водоустойчивост и лесни за нанасяне лосиони под формата на спрей.
Разбира се, най-важният критерий е степента на защита, която конкретният продукт гарантира. Така че когато се изправите пред морето от слънцезащитна козметика, обръщайте най-голямо внимание на числото, определящо защитния фактор (SPF), за предпочитане е той да е 50. Най-просто казано, слънцезащитният фактор ви дава информация колко време може да стоите на слънце, без да изгорите, ако използвате дадения продукт. Например ако детето би изгоряло след 15-минутен престой на слънце, лосион със SPF 15 удължава това времето 15 пъти. Това е минималният слънцезащитен фактор за деца на и над 6 месеца. Важно е на етикета на продукта да е указана защита от UVA и UVB лъчи, което гарантира „широкоспектърна" защита. Ако детето е с чувствителна кожа, предпочитайте продукти с активна съставка титаниев диоксид. За да е ефективен, слънцезащитният продукт трябва да е нанесен правилно:
• Нанасяйте слънцезащитния продукт около половин час преди излагането на слънчева светлина, за да има време да се образува защитен слой по кожата. Не пропускайте устните, ушите, ръцете, ходилата, раменете и врата.
• Нанасяйте продукта обилно.
• Подновявайте продукта на всеки 2 до 3 часа. Ако детето се изпоти, нанесете наново.
• Ако детето играе около воден басейн, използвайте водоустойчив слънцезащитен продукт, който според производителите се задържа на кожата до 80 минути във вода. Въпреки това мажете детето при всяко излизане от водата.
• Помнете, че независимо от индивидуалния си тен всяко дете се нуждае от слънцезащитна козметика. Децата с по-тъмна кожа са по-склонни към придобиване на тен, отколкото изгаряне, но не забравяйте, че и тенът е знак за увреждане от слънцето.

Специализирана помощ
При всички случаи децата, страдащи от слънчева алергия, трябва постоянно да използват фотопротектори или лосиони и кремове, които защитават нежните кожни клетки от ултравиолетовите лъчи. Добър ефект имат средствата за мазане, които съдържат антиоксиданти. При тежки алергични поражения по предписание на специалист се използват препарати от групата на антихистамините и кортикостероидите. Подходящо е и приемането на повече хранителни продукти, съдържащи бета-каротин (морков, кайсия), който укрепва организма и го защитава от вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи.

Слънцето и очите
Детското зрение е много по-уязвимо от вредното въздействие на слънцето, от зрението на възрастните. Едно от уврежданията, свързани с ултравиолетовото въздействие върху очите, е фотокератит. Това заболяване представлява изгаряне на роговицата и конюнктивите на очите. Проявява се като ефект на ослепяване, болка, сълзене, парене, хипермия (зачервяване) и блефароспазъм (често, неконтролируемо мигане, чувствителност към ярка светлина, прогресира към спазми на лицето). Въздействието на ултравиолетовите лъчи върху очната леща може да доведе до преждевременно стареене (в по-късна възраст) и ранно развитие на катаракта (перде). При децата в центъра на очната леща има „прозорче", пропускащо ултравиолетовите лъчи към ретината, което повишава риска от нейното поразяване. При светлооките деца или децата с афакия (състояние на окото след оперативно или травматично отстраняване на лещата му) съществува опасност от развитие на нарушение, при което се вижда замъглено, възможна е поява на тъмни петна в центъра на зрението или неспособност да се вижда както наблизо, така и надалеч. Друга опасност от въздействието на слънчевите лъчи е развитието на доброкачествени или злокачествени образувания в конюнктивата (лигавицата, която покрива предната част на очната ябълка и вътрешните повърхнини на клепачите) на окото.

Как да изберете очила
Препоръчително за децата е да носят слънчеви очила с фотохромни лещи (хамелеони), които променят затъмнението си под въздействието на ултравиолетовите лъчи. При изработката на такива очила в лещата се добавят светлочувствителни частички. Фотохромните стъкла могат да бъдат сиви, кафяви, сиво-кафяви. Изработват се от минерално стъкло или полимер. Първите се цапат по-малко, но са по-тежки и лесно да се счупят. Затова приемливият избор, когато става дума за деца, са лещите от полимер, които предпазват окото от нараняване, в случай че се счупят. Те са по-леки, материалът е мек, но лесно се надраскват, затова е добре да са със специално покритие, защитаващо от увреждане. Ако детето има нарушение на зрението (късогледство или далекогледство), може да се използват комбинирани очила за коригиране на зрението и предпазване от ултравиолетовите лъчи.
Фотохромните лещи реагират на изменението на температурата. Колкото по-студено е, толкова по-добре потъмнява лещата – за лятото е по-добре да се изберат очила с малък коефициент на затъмнение. Трябва да се има предвид, че сивите лещи потъмняват по-добре, фотохромната леща трябва да се „тренира" – да се поноси известно време, докато започне бързо и добре да потъмнява на слънце. Максималното затъмнение, което дава такава леща, е 80%. Препоръчителни за детските очи са очила, които задържат 99-100% от ултравиолетовите лъчи. Някои производители са приели термина: „поглъщане на ултравиолетовите лъчи до 400 нм", което съответства на 100%. Това са така наречените лещи с маркировка UV 400. Търсете надпис „ЕС", който доказва съответствие на Европейския стандарт. Ако вече сте купили очила, добре би било да ги проверите. Ето един лесен тест: ако при продължително носене областта около очите не е изгоряла от слънцето, значи стъклото не пропуска ултравиолетови лъчи. Професионална проверка може да бъде извършена в оптика. Степента на затъмнение на лещите не е свързана със защитата на очите от ултравиолетовите лъчи, тоест не решава основната задача, заради която се прави покупката. Можете да изберете най-тъмните, но пропускащи УВ лъчи. Това може да бъде опасно, защото заради нарушаването на естествената осветеност зениците се разширяват и по този начин в очите прониква по-голямо количество УВ лъчи – тоест детето ще получи увеличена доза от това, от което искате да го защитите. Отрицателното въздействие на такива очила не се появява веднага. Удивителен може да ви се стори фактът, че най-тъмните и най-светлите лещи могат да дадат един и същ резултат в защитата от УВ лъчи. Затова не се ориентирайте по цвета. Много е важно каква е рамката. Невръстните собственици на очила обичат да я дъвчат, по-големите деца често я чупят, надраскват, огъват, затова рамката трябва да бъде здрава и гъвкава. Обикновено за направата й се използва съчетание от метал и полиуретан или ацетат на целулозата. Рамката трябва добре да пасва на лицето и да не причинява дискомфорт.

 

Последна редакция Сряда, 17 Август 2016 13:44
blog comments powered by Disqus

miniland

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини