earlybaby

Вторник, 16 Август 2016 09:21

Формиране на умения за хващане и тяхното значение за детството


12507598 894827733957879 5678887025276437017 nБебето се ражда с вроден рефлекс за хващане. При докосване на малката ръчичка с пръст тя се затваря здраво около него. Тази вродена способност му е дадена, за да се пази, и отшумява преди неговия шести месец. Тя отстъпва своето място на волевото хващане и го подготвя именно за него.
В началото детските ръчички стоят със свити пръсти и това не позволява активното обследване на обекти в негова близост. Но след втория месец картината се променя и малкото човече започва активно да изследва текстурите на различните играчки, дрехи и повърхности.

То се радва, ако поставяте меки, издаващи шум играчки в ръката му – ще ги докосва, мачка и изследва, но дрънкалка ще успява да задържи едва за няколко секунди, преди да я изпусне. Бебешките кърпи за игра, които са от различни материи, с лъскави елементи, с възелчета, сетивни части и скрити дрънкалки са любимите му играчки в този етап.

Трети месец
През третия месец бебето може да започне да прави своите първи опити в достигането на обект. Разбира се, контролът над движенията не е овладян и отстрани може да изглежда, че то само ги бута с ръка или им отправя неточни удари. То все още не може да прецени какво е разстоянието между него и желания обект и не може да задържи ръцете си отворени задълго. Но вече е способно за по-дълъг период от време да задържи дрънкалка и дори може да я приближи към лицето си, за да я разгледа. Добре е в близост да се поставят меки бебешки играчки, които да привличат вниманието му и да подклаждат желанието да ги докосне. Пръстите му вече са по-подвижни и то с радост започва да ги разглежда. Това му позволява да се опознае и да изгради стабилен образ за себе си и собственото си тяло. В тази връзка е добре на бебето да се позволи да движи ръцете си, като не се повива и не се слагат ръкавички на ръцете му, освен ако времето навън не го изисква. Можете да поставяте мъничето за известно време в активна гимнастика, която също има висящи елементи.
Четвърти месец
Движенията през четвъртия месец стават все по-точни – бебето започва да докосва ръцете си, дори може да се устреми към краката си и да се опита да докосне лицето ви с пръсти или юмруче. Още по-активно става с обследването на близки предмети, но преценката върху дистанцията не е много прецизна. Но все по-често ще започне да отваря стиснатия си юмрук, за да обследва чрез докосване предметите, дрехите си, вас и, разбира се, себе си. През първите месеци то не може да контролира пръстите си, а те по-скоро му служат заедно, за да може да хване здраво и да стиска пръста ви или предмет. Силата на захвата зависи от всички мускули на ръката, затова тя трябва да е свободна за движение и на бебето да му бъде предоставено достатъчно пространство, за да може да достигне до близко разположена играчка. Поставена върху детското легло, привличаща вниманието му с шум, музика, цветове, елементи за лапане и такива за дърпане, тя може да стимулира пръстите да се разтворят, а движенията на ръката да станат по-координирани. Още в този период можете да започнете играта заедно, като подавате на бебето различни меки и привлекателни предмети, които да го стимулират да ги хваща.
Пети месец
Мъничето вече може да достига играчките си спокойно и има здрав захват. Особено му харесват тези, които могат да дрънкат и да се разклащат. И естествено вниманието му няма да е привлечено само от тях, а от много други неща като косата ви, бижута, очила и други аксесоари, които може да се опита да „свали" от вас. Опитва се да взима предмети от ръцете ви - например лъжицата, докато го храните. Започва да прехвърля предмет от едната в другата ръка и дори прави опити да достигне предмет, който е извън обхвата му, но на близко разстояние (последните три събития можете да очаквате около 6-ия месец). Това е така, защото ръцете на бебето се освобождават при седеж и то има възможност да манипулира с предмети. Подходящи играчки за този период можете да си направите сами под формата на дрънкалки или маракаси: ще са ви нужни малки празни шишета от минерална вода, които можете да напълните с най-разнообразни предмети – цветни камъчета, мъниста, ориз, бобчета, топчета, сламки и др. Съобразете тяхната тежест с възможността на бебето да ги вдига и разклаща, задължително залепете капачката към бутилката. Много ще му харесат и детските кубчета за игра с големината на детската ръчичка, които ще се опитва да почуква. За същата цел можете да му предложите и кофички за подреждане на кула, която на този етап то няма да може да подреди, но пък нейните елементи са много удобни за хващане и забавни за бутане.
Шести месец
Бебето е още по-заинтересовано от малки детайли и елементи на играчките, опитва се да ги чопли или хваща, за да стигне до най-важния етап в развитието на фината моторика – двупръстовото хващане. То му помага да хваща малки предмети и да манипулира с тях. Но това новосформирало се умение трябва да ви държи нащрек да не погълне нещо!
Пинсетният захват – важно умение
Изграждането на пинсетния захват е най-важният момент в еволюцията на уменията за хващане – той извежда като водещи пръсти палеца и показалеца. За да затвърдите тези умения и да стимулирате бебето да ги прилага на тази възраст, са най-подходящи игрите с храна. Можете да сложите в чиния пред него малки парчета меки плодове или добре сварени зеленчуци, зърна сварен ориз или паста с подходящи размери. Така то развива едновременно уменията си за хващане и тези за дъвкане. Играта с малки предмети, мъниста, топчета и др. е недопустима, защото най-естествената реакция на бебето е да посегне към обекта и да го постави в устата. По-скоро насочете вниманието си към играчки, които имат елементи за дърпане, чоплене, търсене на скрита картина, откопчаване на елемент (лепенки тип велкро), парцалени кукли и др.
Защо е толкова важен пинсетният захват?
Благодарение на него се развиват други важни умения на детето като:
• хващане на молив, пастел и химикал със захват от три пръста (палец, показалец и среден);
• хващане и използване на прибори за хранене;
• откопчаване и закопчаване на различни механизми върху дрехи (ципове, копчета, лепенки и др.);
• използване на ножица за рязане и различни инструменти;
• манипулации с малки предмети – стотинки, нанизване на мъниста, шиене и др.;
• игра с пръсти и използване на жестове с тях.
Ако трябва да обобщим, този захват е основополагащ за самостоятелното хранене и за писането. Нестабилността в неговото формиране може да доведе до слабости и в двете области. А причините може да са неврологична незрялост или по-сериозно нарушение, както и недопускане детето да извършва нужните за упражнение дейности.
Ето и няколко занимания, за да стимулирате пинсетния захват, който е останал незрял при по-големи деца (те трябва да са извън фазата на поставяне на предмети в устата):
• защипване на щипки: можете заедно с детето на простирате дрехи и то да ви помага в домакинството или да вземете детски щипки за игра. Децата много им се радват и с радост упражняват правилния захват от палец и показалец.
• пускане на стотинки/пулове в касичка – отново водещите пръсти са палец и показалец при пускането на стотинката;
• използване на капкомер: детето може да взима течност и да „дава" лекарство на кукла или да я „пренася" до празна чаша;
• късане на малки парчета хартия и апликирането им върху картина;
• игра с пластелин;
• защипване на топчета с щипка за лед или захар и преместването им от една купа в друга.
С подобен тип лесни задачки можете да подобрите захвата и да подпомогнете детето в правилното поставяне на пръстите около средствата за писане. За тази цел могат да ви бъдат полезни и тренажорите за писане (рисуване), защото е важно ръката да бъде подготвена за това, което я очаква в училище. И ето как едно умение, което се формира в първата година на бебето, рефлектира върху тези, които се очакват на един много по-късен етап.

Симона Миланова, логопед

 

Последна редакция Вторник, 16 Август 2016 09:32
blog comments powered by Disqus

baner 300x300px

baner 300 300

baner300x300

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини