earlybaby

Петък, 29 Юли 2016 12:06

Защо кърмачетата имат нужда от вода?


maxresdefaultВ горещите летни дни този въпрос е особено актуален. Извън споровете дали бебето, което суче, изобщо трябва да пие вода, не можем да пренебрегнем особеностите на сезона и опасността от обезводняване на малкото дете. Защо е важно кърмачето да поема достатъчно течности и какви може да са последствията от недостига им, обяснява доц. Мариана Маринова – уважаван специалист по педиатрия и хранене в детско-юношеската възраст, с научни интереси и в областта на гастроентерологията.

Физиологични особености на кърмаческия организъм
Първата година от живота на детето е време на интензивен растеж. До края на 12-те месеца мъничето утроява теглото, което има при раждане. Няма друг период в развитието на човека, в който е възможно това да се случи за година. Освен това при бебетата се наблюдава израстване с 25-27 см, което е невъзможно да се случи дори по време на пубертета. Обиколката на главата нараства с 12-14 см. Нуждите от енергия и хранителни вещества по време на първата година след раждането на детето (на килограм тегло) са много повече, отколкото при възрастните именно заради растежните процеси. Всичко това трябва да се случи на фона на едно незавършено както функционално, така и морфологично развитие, защото бебето не е миниатюрен възрастен. То има много свои особености. Предвид високите нужди и сравнително ограничени възможности поради физиологична незрялост изискванията към храната и хранителния режим, към количеството храна и към водата са твърде високи и специфични.

Какъв е процентът на водното съдържание спрямо теглото?
Теглото на един ембрион на 3 месеца (по време на вътреутробното развитие) е 95% вода. При 5-месечен ембрион количеството на водата е 87%. На доносеното новородено 80% от телесното тегло всъщност е вода. При кърмачета водата е 70%, след 1 година процентът е 65. При възрастния човек количеството вода в организма е от 50 до 60%.

Каква е обмяната на водата в организма на кърмачето?
При кърмачето обмяната на водата се осъществява 3 до 4 пъти по-бързо отколкото при възрастния човек. Например при кърмаче с тегло 7 кг половината от извънклетъчната вода се обменя за 24 часа. За сравнение - при възрастен човек с тегло 70 кг водата извън клетките, която ще се обмени за едно денонощие, е само 1/7. Това е предпоставка за лесно настъпваща дехидратация при кърмачетата. Телесните течности при бебето са 80% срещу 50-60% при възрастния. При бебетата и кърмачетата е по-висок относителният дял на извънклетъчната течност (тази, която по-лесно се губи), по-голяма е и телесната повърхност спрямо теглото. А това създава изключително големи предпоставки за лесно обезводняване. Един възрастен човек диша средно 15 пъти в минута, докато едно кърмаче диша 40 до 60 пъти в минута. И чрез издишания въздух също се губи голямо количество вода. Обмяната при кърмачетата е по-бърза. Бъбречната функция при тях е физиологично незряла – по-специално незряла е способността на бъбрека да концентрира урината. Когато от организма на бебето трябва да се изхвърлят разпадни продукти на белтъчната обмяна или електролити, това става за сметка на загуба на течност. Следователно нужните течности на кг тегло, които да се приемат през устата в кърмаческа възраст, са 160-200 мл.

Кърмене и храносмилане на бебето
В зависимост от срока на лактация кърмата променя своя състав. В началото е коластра, след това преходно мляко, а накрая – зряло мляко. След като се навърши една година от началото на лактацията, кърмата вече няма първоначалния състав. И няма доказателства, че в този й вид детето има особена полза от нея. Твърди се, че до 6 месеца детето няма нужда от нищо друго освен от кърма. Ако изчислим енергийните му нужди обаче, ще видим, че след 5-ия месец дори и да се храни само с кърма, се появява енергиен дефицит. Най-разпространеното хранително недоимъчно състояние в света е състоянието на железен дефицит. Нито едно мляко, дори и обогатеното, не може да задоволи напълно нуждите на бебето. Това, което детето е получило като резерв от майката при идеални условия (детето е родено на термин, майката не е имала анемия и се е хранила правилно по време на бременността), е достатъчен само за първите 4-5 месеца. Това означава, че на 5 месеца детето трябва да получи най-подходящата храна за попълване на железните резерви. Няма защо да правим експерименти с това детето да не пие вода или да се захрани на една година, когато има зъби и яде - такива опити са правени много отдавна, и то с много нещастни последици. Захранване след 1 година е правено през 30-40-те години на 20-ти век, защото такава е била системата. Статистическите годишници от този период сочат, че смъртността при децата е била 10-20 пъти по-голяма от сегашната. Което няма как да бъде оспорено, защото това са факти.

Може ли кърмата да задоволи нуждата от течности?
Кърмата в първите 7-10 дни се нарича коластра. Нейното количество за 24 часа е между 50 и 150 мл (на кг телесно тегло). Какво показват изчисленията? На дете, което тежи 4 кг, ще са необходими течности около 600 мл (4 кг x 150 мл). Можем да допуснем, че майката има по-голямо количество от 150 мл коластра на ден, но дори и тогава остава въпросът откъде организмът на бебето да набави количеството до 600 мл. Тази течност трябва да се осигури отнякъде. Тя не може да се вдиша с въздуха, защото с дишането само се губи вода. Има и нещо друго, което е характерно за ранния неонатален период – това е стресът. Чрез акта на раждането бебето сменя коренно условията на живот и попада в една „враждебна" среда. По време на вътреутробното развитие във водна среда детето не се грижи за набавянето на кислород и храна, защото ги получава от организма на майката. След раждането обаче преживява стрес и защото температурата е с 10 градуса по-ниска, има въздушно течение, въздухът е сух и трябва незабавно да започне да диша и само да се „грижи" за прехраната си. Затова и в периода на привикване към новата среда се наблюдават промени, които се наричат „адаптационен синдром". Една част от този синдром е така наречената транзиторна или жадна треска, която се проявява по физиологичен начин, но не е физиологична. Тя се появява тогава, когато за детето не са положени необходимите грижи.

Какво представлява транзиторната или жадната треска?
По време на неонаталния период, ако не се задоволят потребностите от вода, детето повишава телесната си температура до 38 и повече градуса, без да има белези на заболяване. Това е резултат на остра и тежко настъпила дехидратация. Наличието на транзиторна треска доказва неадекватните грижи за детето. Друг фактор е т.нар. физиологично спадане на тегло. Една част от него също е резултат от неадекватното покриване на нуждите на детето от течности.

Какво представлява дехидратацията?
Дехидратацията е обезводняване, което има различна клинична картина и се наблюдава не само при заболявания. Опитът ни сочи, че около 30% от бебетата, които идват на консултация, са с леко хлътнала фонтанела. Причина за това няма – децата не са болни от заболявания като диария и повръщане, предполагащи дехидратация. Хлътналата фонтанела (меката част на върха на главата на бебетата, която позволява на главата да расте) е белег на дехидратация. Но това не е ранен белег. Това е белег на клинично изявена дехидратация. Много малко майки обръщат внимание на пелената за еднократна употреба – дали е суха, или неособено пълна. Това също може да е сигнал за едно сериозно неблагополучие. Детето трябва да пие толкова вода, че на всеки 2 часа пелената му да бъде обилно напълнена.

Защо е толкова важно бебето да пие вода?
Половината от водните загуби, които организмът физиологично губи, са за сметка на извънклетъчната течност и тяхното бързо възстановяване е изключително важно за поддържане на осмотичното равновесие във физиологични граници. Водно-солевата обмяна и нейната регулация е един изключително сложен процес и всяко нещо, което го нарушава, впоследствие води до много сериозни последствия. Дехидратацията не е свързана само със загубата на течност. Тя може да бъде различни видове, но винаги е лоша. Когато е изотонична – тоест губят се еднакво и вода, и сол – загубите се възстановяват по-лесно. Но когато е хипертонична или хипотонична дехидратация, последствията са много по-сериозни (особено при хипотоничната).

Какво се случва с кърмачето в горещите летни дни?
Нуждите му от течности се увеличават най-малко с още 10%, защото всеки градус повишена температура повишава дневните нужди от вода с още 10%.
И така, имаме ли основание да лишаваме кърмачето от вода? В момента има тенденция, която не е свързана с никакви физиологични и научно доказани доводи и няма връзка с клиничната практика. Последователите й твърдят, че ако майката кърми детето и му дава едновременно с това вода, то щяло да се отбие по-рано. По този повод преди време бе направено изследване в две университетски клиники в Швейцария върху няколкостотин деца. Малчуганите са наблюдавани до навършване на 11-месечна възраст. В едната група на децата са давани вода и биберон-залъгалка, но само когато детето е силно неспокойно (а не непрекъснато). В другата група не е даван нито биберон, нито вода. Когато децата са навършили 11-месечна възраст, не е имало абсолютно никаква разлика в честотата на кърменето. Така че в никакъв случай водата не може да се обвинява за по-ранното отбиване на детето. Дори и да я обвиним, което няма да е правилно, цената на дехидратацията е твърде висока. Понякога се злоупотребява с указанията, които дава Световната здравна организация. Тя не е законодателен орган, а една сериозна международна организация, която дава положителни насоки за работата на лекарите. На всички препоръки обаче е написано, че те трябва да се съобразяват с условията в съответната страна. България не е Африка и не трябва да се страхуваме от вода с паразити и микроби. В Африка години наред получаваха сухо мляко, което да се разтваря във вода. Това доведе до увеличаване броя на инфекциозните диарии и се оказа, че оцеляват бебета, които са само на кърма. В страните от Африка се разрешава дори и на майки със СПИН да кърмят, защото той много по-късно би могъл да разболее детето, отколкото амебната дизентерия или другите заболявания, които се разпространяват с некачествената вода. Проблемът с водата за пиене е световен и ще става все по-значим. В нашата страна за щастие имаме изключително качествени води и няма нужда да лишаваме децата от течности.

Последна редакция Петък, 29 Юли 2016 12:23
blog comments powered by Disqus

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини