earlybaby

Петък, 20 Май 2016 14:44

Приказка за хляба


786fe9c5 shutterstock 128558903.xxxlarge 2xВеднъж опитали хляба, децата рядко остават равнодушни към него. А и погледнете майките, които нервно бутат детските колички пред себе си - колко често можете да видите мъниче, укротено с парченце хляб, сухар или солетка? Да, тези продукти имат способността да усмиряват нетърпеливите да станат от возилото си дребосъци. Сигурно е така, защото са им много вкусни. Тогава, да поговорим за хляба – полезен или вреден е той в тази възраст, какъв да бъде и кога да се въведе в менюто на детето?

Да започнем със състава
Хлябът е най-великото и древно кулинарно постижение. В традиционната му рецепта са включени брашно, вода, сол, мая. В различните и все по-актуални модификации на рецептата се срещат захар, мазнини, мляко, яйца, суроватка и подправки, които превръщат иначе безобидния продукт в калорийна бомба.
Хранителната стойност на брашното зависи от вида на зърното и степента му на обработка. Тъмното (черното) брашно се получава при груба първична обработка на зърното. То съхранява важни хранителни вещества. В черните брашна наличието на желязо е четири пъти повече, отколкото при белите брашна „екстра" качество. Полезното баластно вещество целулоза е концентрирано в обвивката на зърното и частично се загубва при производството на брашно. Целулозата в ръжения и типовия хляб е пет пъти повече, отколкото в бялото брашно.
Хлябът съдържа неголямо количество белтъчини, които поради растителния си произход имат недостатъчно аминокиселини.
Мазнините в хляба са малко, но за сметка на това пък той съдържа от 40 до 55% въглехидрати, които са основен източник на енергия. Хлебните изделия могат да осигурят на организма и достатъчно витамини от група В, които „отговарят" за здравината на ноктите, косата и кожата, за укрепването на имунната система. Тези витамини са особено нужни на децата с анемия, дерматит, повишена възбудимост. 500 грама бял хляб съдържат 17% от дневната норма за калций, 61% фосфор, 48% магнезий и 70% желязо.

Полезна или вредна е скорбялата
Точно заради богатството му на скорбяла на хляба се приписва и много висока калоричност, хората на диета често слагат хляба в графата на храните, от които се наддава на тегло. Това схващане се опровергава от последни проучвания, според тях 40–50% от дневните калории трябва да идват точно от скорбялата, основен хранителен източник, от който не можем да се откажем. Разбира се, трябва да се има предвид количеството: ако едно ядене предвижда консумацията на зърнени продукти, богати на скорбяла, като различните видове паста (макарони и спагети) и ориз, хлябът трябва да се избягва или да се ограничи до една минимална доза (например половин филия), а ако е единствен източник на скорбяла в менюто, дозата ще е 100-150 г.
Друга заблуда е, че хлябът е трудно смилаем. Вярно е точно обратното: скорбялата, съдържаща се в тестото, частично се разрушава по време на втасването и по време на печенето във фурната, така стомашните сокове по-безпроблемно смилат хляба, който се усвоява по-лесно от пастата, в която сокорбялата не претърпява никаква трансформация.

Внимание – глутен!
Глутенът е протеин, който се намира в пшеницата, ечемика, ръжта и овеса. Освен незаменимите за човешкия организъм аминокиселини, той е източник и на витамини от групите А, В и Е, съдържа лесноусвоими калций и фосфор. Въпреки безспорните си качества обаче глутенът не е препоръчителен в детското меню до навършване 6-7-месечна възраст на бебето. Това се обяснява с недостатъчната зрялост на стомашно-чревния тракт на детето, който не е в състояние да преработи този белтък. Възможно е организмът му да реагира на глутена като на антиген. Това предизвиква оток на стомашната лигавица и намаляване на способността за преработване на ценни хранителни вещества.
Непоносимостта към глутена е известна в медицината като целиакия и изисква изключване на храните, които го съдържат, а захранването при детето обикновено се извършва с оризова или царевична каша.

Съхранение
С времето, независимо от качеството си, хлябът се втвърдява, губи своята влажност. Това до известна степен е обратимо, защото при затопляне на около 60°C той възвръща част от своите характеристики – мекота и еластичност. Натурално втасалите хлябове са по-трайни, но и при тях втвърдяването е неизбежно. Как можете да съхраните хляба по-дълго време?
Ако искате да запазите хляба за дълго, единственият начин е да го замразите. Поставяйки го при температури между 15°C и – 30°C, ще го съхраните за седмици, без да се променят неговите хранителни качества.
Образуването на мухъл върху повърхността е опасно: не само променя вкуса, но може и да произведе вредни токсини. За щастие не е трудно да се предотврати появата му: достатъчно е да съхранявате хляба на сухо място, в хартиени торби, за да може той да диша.

"Братовчедите" на хляба
Ако търсите алтернативи на традиционния хляб, без затруднение ще ги откриете. Солети, крекери, сухари, хрупкави хлебчета... Приятни на вкус, „заместителите" на хляба имат своя успех до голяма степен заради масираната реклама. Върху опита не се дискутира: издържат дълго, винаги са готови за консумация и удобни за пренасяне; причините да се спрете на тях са практични, но е факт, че калоричното им съдържание често е много по-високо от това на хляба.
Крекерите – перфектни, за да излъжете глада, има ги със или без сол. За предпочитане са тези без сол, за да избегнете ефекта „клин клин избива".
Солетите – в сравнение с обикновения хляб са с по-малко влага и съдържат повече мазнини. По-бързо засищат, по-лесно се контролира консумацията им, което обяснява присъствието им в някои диети. Сухарите се консумират често за закуска. Те са с по-висока калоричност от обикновения хляб, но за сметка на това са по-лесно смилаеми от организма, защото печенето подпомага разграждането на скорбялата. Отскоро на пазара са хрупкавите хлебчета, нов вид крекери, които спечелиха позиции сред потребителите. Формата им често представлява минимализиран традиционен хляб: франзела, питка и т.н. Като цяло те предлагат в сух вид (по-висока калоричност) съставките на обикновения хляб. Разпространяват се като „здравословни" продукти, които се правят от традиционните съставки на хляба и се идентифицират предимно с „диетичния профил" на някои известни марки, често обърнати към клиенти със специален режим на хранене. Между тези здравословни продукти са и ръжените филии, които заменят хляба в много случаи и гарантират консумацията на по-малко калории, дават по-високо ниво на засищане, свързано с наличието на фибри.

Полезни съвети
Диетолозите твърдят, че на закуска е най-добре да се предложи бял хляб, а на обяд черен. Как да се ориентирате в качеството на продукта:
Доброкачественият хляб има чиста повърхност, няма ръбове и гънки, няма напукване. Правилната форма, без деформации, е доказателство за високия професионализъм на пекаря.
Естественият цвят е много важен: за ръжените сортове той трябва да е тъмнокафяв, за пшеничните – златист. Червеникавата или белезникава кора се получава при нарушения в процеса на замесване на тестото. Хлябът, който външно е много светъл например, показва продължително втасване или недостатъчно висока температура на печене.
Във вътрешността хлябът трябва да е еднороден и хомогенен, да няма нагар, който съдържа канцерогенни вещества. Видът на средата на хляба показва степента на втасване: средата трябва да е добре прилепнала за кората и да е изцяло изградена от малки дупчици (мехурчета). На пипане кората не трябва да бъде влажна, нито прекалено твърда или като гума. От друга страна, средата трябва да е еластична и мека, да не залепва, като се стисне между пръстите.
Хлябът не трябва да става на топчета в устата, не трябва да се рони и е хубаво да е леко еластичен. Ароматът на хубавия хляб трябва да представя използваните зърнени култури, без мирис на карамел или мая.
Препоръчително е за детето да купувате опакован хляб. На опаковката трябва да са посочени производителят, съдържанието, датата на производство и срокът на годност.
Бъдете подозрителни, ако посоченият срок на годност е твърде продължителен. Най-вероятно въпросният продукт съдържа подобрители, консерванти, растителни мазнини и етилов спирт.

Кърмачето и бисквитката
Много майки предлагат на все още кърмените си деца (в периода на захранване) бисквитки (уж обикновени или специално създадени за тази възраст бишкоти). Диетолозите възразяват против това. Тези изделия съдържат захар, макар лесно да се разтварят в мляко и затова бързо стават любимо ястие на детето. В резултат на новото си предпочитание то се отказва от здравословна храна и не получава достатъчно незаменими белтъчини, за сметка на пренасищането с въглехидрати. Всеки подобен продукт съдържа глутен, който е противопоказан при деца, ненавършили 4-6 месеца. Затова е по-добре мъничето да получава полезните за организма му вещества от майчиното мляко, кашите и пюретата. Вярно е, че сухарчето учи детето да дъвче и му носи облекчение в периода на прорязване на първите зъбчета. Първите сухари обаче е добре да се предложат на детето не по-рано от седмия месец. Това може да бъде и обикновен сух хляб. Детето ще го погризе и ще почеше венците си, след което е добре парчето да бъде взето. При първо запознанство с продукта това е напълно достатъчно, за да се провери ще има ли алергична реакция към него. Ако всичко е наред – включете го смело в менюто на детето.

От всичко по малко. Дневната дажба от 0 до 3 години.
Първото запознаване на детето с хляба може да стане в 7-8-и месец, като количеството не бива да превишава 3 грама (една хапка) и постепенно да се увеличи до 15 грама, което е една трета от филията дневно. Започнете с бял хляб, защото той по-лесно се усвоява от организма на детето. Ръженият хляб, типовият и пълнозърнестият хляб е най-добре да оставите за времето след навършване на три години. По-голямото количество глутен и олигозахариди в тези продукти могат да предизвикат хранително разстройство, подуване, метеоризъм и други проблеми при малчуганите. След навършване на 18 месеца можете да поглезите мъничето с домашно изпечени курабии, бисквити, крекери, гевречета, сухари и други „възрастни" лакомства. Препоръчителното количество е 50-60 грама като следобедна закуска и задължително с напитка – мляко, чай, сок. Избягвайте всякакви добавки – семена (сусам, маково семе и др.), ядки, конфитюр и т.н., следете и за наличие на консерванти и оцветители в състава на продукта (ако е фабрично производство), които могат да причинят алергична реакция. Наблюдавайте детето как се храни – добре ли дъвче всяка хапка, за да изключите възможността от задавяне.
От една година до тригодишна възраст количеството пшеничен хляб и хлебни изделия може да се увеличи до 60-80 грама дневно, като при добра поносимост към третата година се въвежда ръженият хляб, в количество до 15-20 грама дневно. Дете във възрастта 3-6 години може да изяжда 100-120 грама пшеничен хляб, включително и домашни курабии, а ръжен не повече от 50 грама дневно. Количеството сладкарски изделия при тези две възрастови групи не бива да превишава 10-20 грама дневно.
Диетолозите са категорични, че хлябът, който се пече в повечето супермаркети под формата на франзели, хлебчета и други, не е подходящ за малките деца, защото е предназначен за бързо приготвяне и съдържа вредни набухватели и други съставки. Внимателно изучавайте състава на хляба, който е произведен в хлебозаводите. Случва се при приготвянето му да се използват консерванти, оцветители и други вещества, които са вредни за малкия организъм.
Необходимостта от въвеждането на хляба в менюто на мъничето е обусловена и от това, че с него то се учи да дъвче, усъвършенства дъвкателните си навици. Той е богат на целулоза, която не се усвоява от организма и се отделя в непреработен вид. Целулозата изчиства организма от всичко излишно. Докато детето дъвче, целулозата почиства зъбите и убива вредните бактерии в устната кухина.

blog comments powered by Disqus

miniland

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини