earlybaby

Сряда, 17 Февруари 2016 14:03

Готови ли сте за майчинството?


newbornmommy

Да започнем оттук – акушерката държи на ръце току-що родилото се бебе. Вие сте в еуфория, че най-сетне раждането е приключило. Бебето ви е с „отличен" по всички показатели. Зад вас са девет месеца „съвместно съществуване", а занапред – бъдещето, в което вече съществува детето ви. Вашето новородено си има майка, която може да види, да усети топлината на тялото й, да чуе гласа й и дори да усети специфичния й аромат.

Всичко, което изброихме, са всъщност най-важните подробности за вашия малчуган в първите мигове от живота му. Сега предстои да уточним как трябва да бъдат удовлетворени те.

Първата среща
Първият вик на бебето, разбира се, е важен сигнал – то вече диша самостоятелно. Отначало повърхностно, докато все още пулсира пъпната връв, след това все по-дълбоко и равномерно. Малките ноздри се разширяват, гърдите се повдигат и... устата се отваря с мощен възглас. Какво следва – ако всичко е наред, екипът поставя новия член на семейството на гърдите ви. Това е той – малък и истински, топъл и беззащитен. В този уникален момент вие за първи път докосвате бебето си – погалете го по главата, гръбчето, крачетата, леко притиснете в шепата си малките ръчички и крачета. След като сте го опознали с ръце, прегърнете го нежно, за да усетите дълбоката си връзка с него.
Вашият мъник никога не ви е виждал, но неведнъж е чувал гласа ви, поглъщал е амниотична течност, значи ще ви разпознае по гласа, по мириса и вкуса на коластрата. Достатъчни са няколко засуквания, за да е сигурен – вие сте неговата майка и отново сте заедно.

Учените смятат, че от количеството и качеството на контактите между майката и бебето, веднага след раждането и през първите дни, зависи не само успешното му физическо развитие, но и емоционалния му комфорт. Колкото повече време прекарвате с него, колкото по-често го вземате на ръце, приласкавате и нежно му говорите, колкото по-спокойни и съсредоточени сте в своите чувства към мъничето, толкова по-успешен ще е неговият старт в живота „навън".

След като установите зрителен и слухов контакт с новороденото, случило се е докосването и съприкосновението „кожа до кожа", което има колосално значение за последващото развитие на малкия човек, настъпва кратък период на раздяла – вие трябва да родите плацентата, а мъникът да покаже на лекарите на какво е способен.
Пъпната връв е прерязана (безболезнен процес, защото тя няма нервни окончания), започват „спа" процедури за мъничето. Обтриване, почистване и първи преглед, след който мъникът бива „изкъпан", премерен и претеглен. Неонатологът обръща внимание на цвета на кожата му, на пулса, на дишането, проходимостта на нослето и хранопровода, общата му подвижност. И след внимателния преглед вашият мъник получава първата си оценка по теста на Апгар – от 0 до 2 точки по пет показателя:
- пулс
- дишане
- мускулен тонус
- рефлекси
- цвят на кожата
Всеки от тези показатели се оценява три пъти: в първата, петата минута след раждането и след два часа. Максималният брой точки е 10 и с тази оценка са приблизително 15 деца на 100. При първия преглед малчуганите най-често получават оценка между 7 и 8 точки. При втория – 8-10 точки. Това състояние е удовлетворително. Резултат от 4-7 точки е състояние със средна тежест, а 1-3 точки – тежко. В този случай на новороденото се оказва помощ за успешна адаптация към самостоятелен живот.
В следващите дни вашият мъник е подложен на наблюдението на педиатри и невролози, които правят вече много по-подробен преглед, който включва неврологично изследване на безусловните рефлекси на бебето. Наличието на тези рефлекси е доказателство за доброто състояние на нервната система на новороденото.
Като правило първите лекарски съвети са свързани с това, което бебето може.
Диша самостоятелно – значи трябва да следите нослето да е проходимо, това е важно, когато започне да суче.
Извършва физиологичните си нужди – трябва да знаете каква е примерната честота на изхожданията, какви са особеностите им, как да се погрижите за хигиената му.
Яде самостоятелно – сукателният рефлекс се появява в първите часове след раждането. Когато бебето суче, организмът ви отделя окситоцин и пролактин – хормони, които допълнително спояват тясната връзка между майката и детето. Но основната им функция е да спомагат образуването на мляко. Мъникът може да суче продължително 30-40 минути, на всеки час и половина, но едва след като е започнало активното отделяне на кърма, което е значително по-лесен процес от образуването и отделянето на коластрата. С времето той се засища значително по-бързо и за по-продължително време, а с това се разреждат и часовете на хранене. Общуването с него е лесно – той подава сигнали за някоя потребност с плач.
Търси общуване - скоро ще забележите, че вашето бебе много успешно копира собственото ви изражение, когато сте близо до него. Този рефлекс с времето ще отшуми, но вие можете да използвате момента, за да превърнете тази негова способност в игра – не е нужно да ви убеждаваме отново от потребността от общуване с детето от най-ранна възраст. Използвайте всеки повод за изграждане на връзки, които с времето ще са ви все по-необходими при отглеждането и възпитанието. Освен това такива моменти създават толкова необходимия емоционален комфорт на новороденото.

Самостоятелно съществуване
Вашите действия му помагат да уравновеси „органите на чувствата си". Така ще може да установи нужната му хармония, вече като отделно, самостоятелно същество. Да разберем как става това:
- вестибуларната система на бебето се нормализира благодарение на вашите движения: люлеене на ръце, придвижване с бебето на ръце, поставянето му от една гърда на друга. Понякога вие го държите във вертикално положение, придържайки главата и гръбчето му – това са нови усещания за него и то бързо привиква към тях.
- вкусови усещания - вкусът на коластрата предизвиква усещане за комфорт, което преди е възниквало, когато е поглъщало амниотична течност. За новороденото коластрата е по-вкусна, по-хранителна и полезна – това е имунна защита от бактерии, инфекции и е доставчик на белтъчинни ферменти за образуване на костите. В тази гъста течност има всичко, от което се нуждае мъникът в първите няколко дни до момента на замяната на коластра с кърма. Поглъщането на амниотична течност от бебето в корема ви е ставало по желание на бебето, а това означава, че заради неговия комфорт трябва да бъде поставяно на гърда при поискване; мирисът на тялото ви, дори мирисът на гърдата ви предизвиква асоциация у бебето с коластра.
- слухови усещания - вашият глас, биенето на сърцето ви се възприемат вече по друг начин от новороденото. Но все пак тези звуци по ритъм, честотен състав остават същите и това прави бебето по-спокойно и уверено, когато ги чува. Особено добре то чува ударите на сърцето ви по време на тесния телесен контакт при кърмене.
- тактилните му усещания също се променят. С раждането се нарушава температурния комфорт и тъй като системата му за терморегулация е все още несъвършена, то се нуждае от вашата топлина и докосване. Потребността да заспива в ръцете ви, е свързана именно с усещането за комфорт и топлина, които са близки с усещанията до раждането. Контактът „кожа до кожа" не е просто психологически термин.
- зрителните усещания са наистина революционни в този период и дори могат да изплашат бебето. Ще трябва да мине малко време, преди то да се научи да обобщава и анализира информацията, която е получило чрез очите. Възможно е да установите, че очите на мъничето не се движат синхронно. В това няма нищо страшно и скоро ще отмине. Най-приятният зрителен образ си остава усмихнатото лице на мама. Обикновено разстоянието 20-25 см е благоприятно, вглеждайте се, докато кърмите, и търсете погледа му – така ще му помогнете да привикне към зрителните усещания, ще започне задълго да задържа погледа си върху лицето ви да следи с очи движенията ви.

Първият месец на бебето
Щастливото връщане с бебето у дома е факт, отминало е времето на възторг и всеобщо умиление и идва моментът на отрезвяване – мигът, в който оставате насаме с бебето. Веднага се появяват куп въпроси: защо плаче, защо свива юмручетата си, правилно ли го къпя? Този първи месец ще ви се стори цяла епоха. Но с изминаването му ще установите, че познавате детето си по-добре от всеки друг и разчитате сигналите му безпогрешно.

Кои са предизвикателствата на този период?

Пъпната раничка
Тя изисква внимателна грижа през първия месец. Важно е да следите да остава суха и да я почиствате и дезинфекцирате два пъти дневно с тампонче памук, навлажнен със спирт или кислородна вода. Ако се появи загнояване или неприятна миризма, веднага трябва да потърсите консултация с педиатър. До зарастването на пъпната раничка трябва да къпете бебето в преварена вода.

Колики
Големият проблем на първите три месеца. Появяват се обикновено привечер и са по-често срещан проблем при момчетата. Как да помогнете – поставяйте бебето по корем, под наблюдение, преди къпане и половин час след хранене – това облекчава отделянето на газовете и едновременно тренира мускулите на вратлето. Топла пелена върху коремчето също може да облекчи състоянието.

Непроходимост на слъзния канал
Симптом за непроходимост е натрупването на гнойно отлагане във вътрешния ъгъл на окото. Педиатърът ще ви обясни как да промивате очето и да правите масаж, за да се освободи каналчето. Ако до третия месец това не се случи, може да се наложи намеса на специалист – процедурата на „сондиране" продължава 2-3 минути и не е особено драматична за детето.

Мускулен тонус
Ако е повишен, бебето е напрегнато, ръцете и крачетата са притиснати към тялото, при „ходене" пръстите са подвити навътре към ходилото. При понижен тонус детето е твърде отпуснато, слабо изразен е хващателният рефлекс, при „ходене" бавно придвижва крачетата си или отказва изобщо да прави крачки. И едното, и другото състояние се преодоляват с масажи и специална гимнастика.

Къпането
Това е важен ритуал от дневната програма. Формулата на къпането е проста: чиста вода с температура около и малко над телесната и спокойни уверени родители. Първоначално можете да ползвате измивно средство „бебешки сапун или гел" не повече от два пъти седмично, за да не изсушите нежната детска кожа и да оставите непокътнат защитния повърхностен слой. При къпане с измивно средство трябва предварително да подготвите и топлата вода, с която ще го изплакнете. Поставете първо крачетата във водата, после внимателно облейте гърдите и коремчето, едва след това потопете мъничето изцяло, като придържате главата му над водата.
Хитринка: ако детето се страхува от водата – има такива единични случаи, можете да го къпете с пелена, така то изпитва усещания, аналогични с тези в майчината утроба. Ако и това не помогне, правете влажни обтривания за известен период, докато първоначалните неприятни впечатления се забравят, и повторете опита отново. Говорете, пейте, общувайте с мъничето, за да отвличате вниманието му и да му създадете чувство за спокойствие и комфорт.
Ежедневното къпане можете да правите до 6-ия месец, за да избегнете поява на кожни проблеми: зачервявания, обриви, подсичане. Косичката също можете да миете при всяко къпане, редувайки поливането с вода с ползването на измивно средство.

Сутрешен тоалет
Добре е да се осъществява върху повивалника или друго пригодено за целта место. Очите се почистват с тампонче, напоено с преварена вода от външния към вътрешния ъгъл. За нослето използвайте фитилчета от памук, които можете да натопите леко в бебешко олио. Ушите се почистват с памучен тампон само външно или със специалните клечки с ограничител, но не прекалявайте с честотата, те имат способността да се самопочистват.
Устната кухина не изисква особена грижа преди появата на зъбите, но ако се появи млечница – бели петънца по венците, които не се отстраняват, трябва да се консултирате с педиатъра.

Вашият първи месец
Обикновено след прибирането от родилния дом жилището се изпълва с близки и роднини, които се чувстват длъжни да предадат своя личен опит на младите родители. Много от тези съвети може да са дори опасни за здравето на детето. Някои от тях е възможно да са чути от някого, а не резултат от собствена родителска практика. Не се поддавайте на опитите на другите да ви вменят правила, в които вие не сте убедени. Разчитайте на интуицията си и на прочетеното в специализирани издания. Следвайте съветите на педиатъра. Питайте, когато се чувствате неуверени, но не позволявайте да бъдете съветвани безцелно. Ограничете посещенията в дома си до момента, в който придобиете увереност на новото си „поприще". Така ще намалите осезателно стреса от липсата на опит през първите седмици. Освен това никой няма да изтъква грешките ви и да подронва увереността в собствените ви сили. А точно това е нужно на младата майка.

Вторият месец на бебето
Това е месецът, в който е твърде вероятно да се появят първите обриви (от най-различен характер). Това продължава до края му. Каква е причината за този „цъфтеж"? Влиянието на хормоните, които „буйстват", и адаптацията на кожата към новите външни условия. Тези състояния не изискват специално лечение и отшумяват от само себе си.

Лактазна недостатъчност
Състоянието се среща у почти всяка второ дете и често е основна причина за появата на колики. Ако подобна диагноза се установи, обичайно педиатърът предписва специален фермент, който помага за усвояване на лактозата (млечната захар).

Ноктите
Време е за първото им подрязване. Обикновено те са много меки в този период и връхчетата им се отделят сами, но ако детето се травмира и драска лицето си, можете да ги подравните до нивото на пръстите със специалните детски ножици.

Вашият втори месец
Първите 2-3 месеца могат да бъдат много по-леки, ако сте по-уверени в себе си. Последна инстанция във всичко, което касае детето, е майката. Не приемайте безрезервно съветите на другите. Ако понякога не можете да се доверите напълно на препоръките на педиатъра, търсете възможност да ги проверите. Не се съмнявайте в себе си. Ако срещнете трудности – знайте, че майката има силата да преодолее всичко, и главно – бъдете търпеливи и уверени в себе си. Прогонвайте чувството за вина, че не сте направили нещо както трябва.

Третият месец на бебето
Безпричинни истерии
Да, често се случват в този период. Вие сте направили всичко необходимо – детето е нахранено, наспало се е, сменили сте пелената, проверили сте температурата, дали сте на малкия капризен „вързоп" вода и въпреки всичко плачът не спира. Учените и в този случай имат нетрадиционна трактовка – в тази възраст бебето вече възприема достатъчно количество дразнители и мозъкът не успява да обработи информацията.

Първият масаж
Традиционните му стъпки са ви обяснени от педиатъра, ако се налага специален масаж – повишаващ или понижаващ тонуса – също. Вие избирате оптималното време, някои предпочитат да го правят преди къпане, за да има време кожата на детето да подиша, при всички случаи не трябва да е скоро след хранене или непосредствено преди сън, защото детето е раздразнително или може да върне поетото количество мляко.

Вашият трети месец
Детето стои на гърдата ви с часове? Има колики? Или просто преживява стрес от новото? Наистина ви очакват напрегнати дни. Направете нещо за себе си. Направете си уютен кът. Наредете близо до вас дистанционното от телевизора, любима книга, CD, топла напитка. Така по-леко ще преживеете тези седмици. Когато сте в период на затишие, приласкавайте детето, разговаряйте с него, ходете на гости и посрещайте гости у дома. Използвайте кенгуруто или слинг, за да бъдете мобилни и да можете да запазите поне част от навиците, които сте имали преди да родите – разходки по любими места, пазаруване, срещи с приятели, защо не и посещение на изложба или концерт.
Какво още можете да направите? Старайте се когато бебето спи, да спите и вие или просто да се занимавате с нещо приятно. Сведете до минимум домакинските грижи. Ползвайте всичко, което може да облекчи живота ви поне в първите месеци:
Правете списък с нужното за седмица напред – нека таткото ви снабди с всичко необходимо.
Поне два пъти месечно викайте помощ за тежката домакинска работа – близък или помощник. Заредете хладилника с полуфабрикати, които могат бързо да се превърнат в закуска, обяд или вечеря за възрастните членове на семейството.
Приобщете бащата към грижите за бебето възможно най-скоро, за да преодолее бързо страха си от несправяне и да поеме своята част в отглеждането на детето.
Може да обедините усилията си с друга млада майка и да си устройвате часове за отдих, като се редувате в грижите за децата.
Ако наблизо живеят и други млади майки, кооперирайте се и поне веднъж седмично правете общи разходки. Така по-лесно ще надвиете чувството на затвореност и самота.

Последна редакция Вторник, 13 Декември 2016 15:39
blog comments powered by Disqus

miniland

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини