earlybaby

Сряда, 17 Февруари 2016 11:53

Режимът на бебето


11Ето една тема, по която споровете никога няма да стихнат. Обикновено дебатите са съсредоточени около две позиции – да налагаме ли режим, или да се настройваме по детето? Древната наука за здравословния начин на живот признава, че режимът е своеобразен диригент на организма. Оказва се, че при определен режим у човека се изработват най-важните условни рефлекси, а за новороденото периодът до навършването на една година е изграден изключително върху рефлексите.

Категоричен пример е функционирането на стомаха. Ако той „знае" (а за това му говори биологичният часовник, който е изначално заложен у него), че наближава времето за хранене, изработва необходимия стомашен сок. В резултат количеството храна, постъпило навреме, се преработва правилно, тоест по-бързо и значително по-качествено. С други думи, организмът, приучен към определен режим, се готви за всяко действие, което осигурява на детето допълнителни гаранции за здраве. Дисциплинираните мъници реагират на установения режим с правилно наддаване във физическото и дори в интелектуално развитие.

Как да създадем оптимален режим на хранене?
Като че ли спазването на хранителен режим е най-сложният момент от раждането до първата година. Причината е в това, че през първите седмици (и дори месеци) новороденото се кърми при поискване, без особено да се съобразяваме с това колко време е минало от последното хранене. Детето все още е толкова малко, че не може в едно кърмене да изсуче достатъчно майчина кърма. То просто се изморява, а значение има и фактът, че майчиното мляко се преработва много бързо. Затова изобщо не е чудно, че в първите седмици, а дори и месеци, здравото доносено дете суче 10-12 пъти в денонощие, при това приканвайки с плач своята майка 3-4 пъти нощем. Постепенно, към края на първия месец, всички кърмачета определят своя режим и достатъчно точно издържат 2-3-часовия интервал между храненията. А какво да правите, ако времето за кърмене е дошло, а отрочето сладко спи? Не го будете. Както казват специалистите: „Няма дете, което да е умряло от глад насън." Здравият сън е не по-малко целебен от майчиното мляко. Нахранете детето, когато се събуди, то навярно ще навакса пропуснатото с повишен апетит. Ако с порастването започне да се отказва от хранене през обичайните 2-3 часа и ако му е нужен по-голям интервал, опитайте да промените режима на хранене през 3-3,5 часа (към петия месец би трябвало интервалът да е вече 4-часов).

Как стои въпросът с бебетата на изкуствено хранене?
Ако новороденото е на изкуствено хранене или го дохранвате, ще трябва да се придържате към по-категоричен режим още от първите дни. Макар и близко по състав до майчиното мляко, млякото за кърмачета е все още „тежка" за нежната храносмилателна система на мъничето.
Изхождайки от това, най-малките трябва да бъдат хранени 7-8 пъти дневно с интервал от 3-3,5 часа, за да успее да се преработи в стомаха ова мляко правилно (при това не би било зле, ако успеете да наложите 4-часов интервал през нощта).

Когато започне захранването
След 5-6-и месец в живота на бебето настъпва преломен момент – започва захранването. В този етап (и до края на първата година) режимът на хранене вече има особено значение – колкото повече нови храни се появяват в менюто, толкова по-стриктен трябва да е хранителният режим. Иначе се появяват неприятните последствия – подуване на корема, запек, колики, диатеза. Основно в менюто все още е млякото, разбира се. Към 6-ия месец обаче честотата на кърмене се намалява до 5-7 пъти на денонощие, през 4 часа примерно. Всъщност към първото полугодие дневният режим на хранене може условно да се раздели на два периода: сутрешен, когато хапналият през нощта мъник по-рядко е поставян на гърда, и вечер, когато кърменето е по-често. Особено внимание се отделя на определеното количество дохранване: отначало мама предлага новата храна, а след това детето се засища с кърма или адаптирано мляко. Бебето, което е на смесено хранене, първо приема новата храна, след това майчината кърма и най-накрая, ако все още не е заситено – мляко за кърмачета. Това „меню" трябва да се повтаря по едно и също време.

Сън
За малкото дете е много важно да си създаде навик да заспива и да се събужда по едно и също време. Веднага правим уговорката, че в първите седмици това не може да се осъществи, тъй като мъникът спи почти през цялото време и се събужда само за да се нахрани. Към 4-5-та седмица времето на бодърстване до следващото хранене се увеличава на 15-20 минути. Вече двумесечният бебок е готов да будува и общува с родителите си почти час до следващото хранене. От три-четири месечна възраст и до края на първата половина от годината за бебето е достатъчно да поспи около час преди хранене и два часа след това. По този начин през първите шест месеца детето има четириразов сън, а дълбокият сън обикновено продължава между 8-9 часа. Възможно е да се буди нощем, но за кратко и без плач. Сънят на 7-9 месечното бебе в течение на деня (три пъти за по час) вече е по-скоро дрямка, а през нощта спи дълбоко с пълно отпускане на мускулите до 11 часа. Към 9-я месец до година детето спи 13 часа в денонощие, 11 от които са дълбок нощен сън. През деня е възможно да дремне за половин час и за малко повече, след като добре се е нахранило. След навършването на една година практически дневният сън е еднократен за около 1,5 часа, а нощният около 12 часа. Ако родителите създадат навик детето да ляга винаги в едно и също време, то започва да заспива навреме, без да капризничи преди сън. Когато установеният в първите месеци режим изведнъж се наруши, малкият човек започва да бърка деня с нощта. Това явление не е рядкост и е известно като „обърнат режим". Това има своето обяснение. Достатъчно е детето да не се наспи добре една нощ и ще компенсира с дълбок сън през деня, като се влиза в една безкрайна въртележка, по време на която вие ще бъдете търсени партньори за занимания през нощта.

Какво да правите в подобна ситуация?
Постарайте се да анализирате причините, довели до това състояние. Ако са здравословни (колики, прорязване на зъбче, повишена температура, болки в ухото и др.), ще трябва да потърсите помощ от педиатъра, за да разрешите здравословния проблем. Една от най-честите причини за нощно бодърстване е сухият и прекалено топъл въздух в спалнята. Затова отрано създайте обстановка, с която детето е свикнало, ритуалът не е без значение, проветрете стаята и се погрижете температурата да не надвишава 18-20 градуса С. Почистете с прахосмукачка и дори измийте пода. През деня се погрижете вашият мъник да изразходва значително количество енергия с разходки, игри, гимнастика, масаж. Не го прегрявайте с навличане и отоплителни уреди, защото той губи изключително много енергия за поддържане на температурата на тялото си, а това ще го направи сънлив във времето за бодърстване. По време на разходките детето трябва да може свободно да движи ръцете, краката и главата си. Вечерното къпане (преди последното хранене) във вана с топла (но не прекалено) вода, съпроводено с масаж и гимнастика, е прекрасен повод за изразходване на излишната енергия и засилване на апетита, дори за общуване с родителите. Регулирайте режима на хранене. Постарайте се да направите така, че последното хранене (за деня) да е в интервала 23-24 часа. Ако вече е на смесено хранене, последното ядене трябва да е най-калорично (препоръчва се каша). Ако мама кърми или детето се дохранва с мляко за кърмачета, предложете лека вечеря в интервала 18-20 часа, за да е достатъчно силен апетитът за храненето преди сън.

Разходката
Разходката осигурява чист въздух, слънчеви лъчи и закаляване. Правилото за обличане вероятно ви е известно – с един слой повече от вашето собствено. Ако детето е спокойно, спи, значи му е комфортно. Ако искате да проверите дали му е студено или твърде горещо, пипнете тилната част на вратлето.
Първата разходка продължава не повече от 20 минути. Вариантите при студено време също са ви известни – терасата или до открехнат прозорец, като детето е адекватно облечено. Постепенно можете да увеличите престоя навън до 1,5-2 часа. Разбира се, в много студено, ветровито или дъждовно време мястото ви е у дома. В летните месеци, когато слънцето е най-силно, можете да се облагодетелствате от прохладната сянка, ако има такава там, където сте решили да се разхождате.

blog comments powered by Disqus

miniland

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини