earlybaby

Понеделник, 19 Октомври 2015 13:29

Всичко за хремата


rett-syndrome-getty-creativТечащото носле често изправя младата майка на нокти. Опасна ли е хремата? Как да се справим с нея, кои са най-добрите начини да облекчим състоянието на детето и каква е ефективната профилактика срещу превръщането й в хронично заболяване?

Физиологична хрема
Ако детето е на възраст до 2,5 месеца, течащото носле все още не е признак на заболяване. При бебетата лигавицата започва „да работи" веднага след раждането. Това е своеобразен тест, който организмът провежда до 10-та седмица. Отначало се проверява състоянието „сухота" в носа (това често минава незабелязано), а след това състоянието „влажност". В този период обикновено майките се плашат и започват лечение, въпреки че става дума за нормален етап от развитието на детето. Организмът произвежда излишък от влага, но докато този процес се осъзнае, изведнъж започват да му пречат – издухват нослето, промиват носоглътката, слагат капки. А „тестът" не е свършил. След известно време влагата се появява пак и в по-голямо количество (все пак миналия път й е било недостатъчно, а и всичко е „изчезнало" някъде). Получава се порочен кръг. Ако у вашето дете (на възраст до 2,5 месеца) изведнъж се появи хрема и няма допълнителни симптоми за някакво заболяване (температура, признаци на интоксикация (вялост), гноен секрет от носа), най-често става дума за физиологична хрема. В този случай не бива да предприемате лечение. Но ако все пак нослето е пълно и пречи на дишането, детето ще има нужда от помощ.

Как да помогнете?

Поддържайте влагата в нослето. Желателно е температурата в помещението, където се намира детето, да не е повече от 22 градуса (при по-висока температура лигавицата на носа бързо изсъхва). Поддържайте повишена влажност на въздуха, като ползвате овлажнител, оставяте по-голям съд с вода в помещението или сушилник с влажно пране.
Ако детето не е в състояние да се храни, тъй като секретът е обилен, опитайте да го храните в полуизправено положение, поставяйте го да спи така, че главата да е по-високо от краката. Това малко ще намали отока в нослето. Майчиното мляко. В него се съдържат всички защитни вещества, които човек изработва през целия си живот. Хранете децата си с кърма, за да получат целия букет от имунни тела и да не боледуват дори от банална хрема.

Инфекциозна хрема
В медицината възпалението на лигавицата на носа се нарича ринит. Има остър и хроничен ринит. Най-честата причина за остър ринит са вирусите, които предизвикват остра респираторна вирусна инфекция. Бактериите поразяват лигавицата на носа вторично, след вирусите, и са причина за усложнения. За развитието на заболяването причина може да бъде и общо преохлаждане на организма (настинка).
Важно: при деца на възраст до 1,5 години не може да става дума за синузит.

С инфекциозната хрема (ринита) при децата трябва да се борите поетапно:

Външно почистване
Преди всяка процедура нослето трябва да се почисти от натрупания секрет. Почиствайте само секрета, който се натрупва на входа на нослето. При по-обилна хрема можете да се възползвате от аспиратор. Ако секретът не е обилен, достатъчно е почистването с мека кърпичка.
Промиване (овлажняване)
За промиване и овлажняване на нослето и разреждане на секрета можете да използвате физиологичен разтвор или предлаганите в аптеките средства на основата на морската вода и др. подобни. Това са препарати, които представляват солен воден разтвор и са абсолютно безвредни. Все пак при закупуването им трябва да се вземе предвид възрастта на детето.
Употреба: на час по половин пипета във всяка ноздра би било добър вариант и няма опасност от предозиране. Ако не разполагате в момента с такъв разтвор, можете да си приготвите в домашни условия – на 1 литър вряща вода се добавя една чаена лъжичка готварска сол (9 грама). Физиологичният разтвор може да бъде заменен и с билкова настойка от невен или хилядолистник – 1 ч.л. смес се поставя в 1 чаена чаша вряла вода и престоява 20 минути на водна баня. Охлажда се и се капва по половин пипета във всяка ноздра няколко пъти на ден. Разреденият секрет трябва да се изчиства само отвън, без да се предизвиква издухване. Твърдите частички в нослето се почистват с фитилче памук само преди сън, ако пречат на дишането.

Лечение
Съществуват няколко групи препарати, които могат да се използват за лечение на хремата:
- овлажняващи;
- свиващи кръвоносните съдове;
- противовирусни;
- растителни препарати, препарати с комплексно действие и хомеопатични препарати;
- антибактериални;
- бактериални ваксини.

Овлажняващи средства за лечение на хремата
Този вид препарати не са лекарства в истинския смисъл на думата, а имат по-скоро спомагателна функция – подобряват свойствата на секрета и облекчават изхвърлянето му. Овлажняващите средства се употребяват в комплекс с други препарати за лечение на всякакъв вид хрема, особено при хроничен ринит. Обикновено те са изготвени от морска или минерална вода. Съдържащите се в тях соли и микроелементи повишават двигателната способност на ресничките на носната лигавица, нормализират функциите й. Дневната им доза може да варира, тъй като в състава си нямат вещества, които предизвикват странични ефекти.

Съдосвиващи препарати
Най-често това са капки, които предизвикват свиване на кръвоносните съдове в носната кухина и намаляват отока на лигавицата. В резултат носните канали се разширяват и дишането се подобрява. Те се използват в комбинация с други методи на лечение. Такива препарати не могат да се ползват повече от 7 дни поред. Продължителното им използване (повече от 7 дни) може да предизвика изменения в клетъчния строеж на лигавицата на носа и нарушаване на функциите на органа на обонянието като цяло.
Важно значение има видът, в който са тези препарати. При използването на капки част от поставения разтвор преминава през носоглътката. В този случай възниква опасност при предозиране. Аерозолните форми са по-лесни за дозиране. Съдосвиващите препарати не бива да се употребяват при атрофични изменения на носната лигавица.

Противовирусни препарати за лечение на хремата
Противовирусните средства се прилагат преди всичко за профилактика и лечение на остри респираторни инфекции в ранен стадий и едно от проявленията им – хремата. Те отстраняват причините за заболяването – влияят непосредствено върху развитието на тези вируси. Профилактично въвеждането на такива лекарства трябва да започне при непосредствена заплаха от заразяване и да се продължи дотогава, докато съществува подобна опасност. Противовирусните средства се предлагат във вид на разтвори за капване в носа, капсули.

Растителни препарати, препарати с комплексно действие и хомеопатични средства
Това са препарати, в чийто състав влизат етерични масла, най-често ментолово. Те предизвикват освежаване в носната кухина и имат лек антисептичен ефект. Използването на ментола води до намаляване на отока в носната раковина и разширяването на носните канали, то предизвиква усещане за облекчаване на дишането. Това е резултат от въздействието на ментола върху рецепторите на лигавицата на носа. Капките на основата на сребърен разтвор имат противовъзпалителен и антисептичен ефект. Могат да се използват в случай на продължителна хрема и особено в начална форма на хроничен ринит. Широко приложение в лечението на остри ринити, предизвикани от ОРИ (остри респираторни инфекции), имат и хомеопатичните препарати във вид на спрейове и капки. Препаратите от тази група имат комплексно действие върху организма – противовирусно, имуностимулиращо, противооточно. В случай на заболяване в остра форма те трябва да се приемат по схема, предписана от лекар хомеопат.

Антибактериални препарати за лечение на хремата
За лечение на хрема, предизвикана от бактериална инфекция, или при възникване на усложнения (синузит) се приемат антибактериални препарати във формата на дозирани аерозоли. Благодарение на съвсем малкия размер на аерозолните частици лекарството може да проникне в най-дълбоките кътчета на носната кухина. Тази група лекарства има антибактериално и противовъзпалително действие и въздейства върху причинителя на заболяването – бактериите. Лечебният ефект се проявява само върху третираната област и не се разпространява върху целия организъм, поради което са подходящи за ползване и от кърмещи жени. Тези препарати могат да се ползват и във вид на капки за нос.
Съществува група комбинирани препарати, в чийто състав освен антибактериални има и хормонални или съдосвиващи препарати.

Бактериални ваксини за профилактика и лечение на хремата
Това е група препарати, които съдържат антигени на най-разпространените бактерии – причинители на остри инфекции, в това число и на хремата. При попадането на тези ваксини в организма се изработват защитни вещества (антитела). Те се предлагат под формата на дозирани аерозоли. Препаратите от тази група се използват целесъобразно като профилактично средство още преди да е настъпило заболяването. В този случай своевременното формиране на антитела може да предотврати или съкрати продължителността на болестта. Назначаването на бактериални ваксини е желателно при чести ринити, а също и при продължителна хрема.

Има редица мерки, които са подходящи както при физиологична, така и при инфекциозна хрема (ринит):
- овлажнявайте въздуха в стаята, където спи детето (начините ги посочихме по-горе);
- въздухът в стаята трябва да е свеж, затова преди сън проветрявайте, а ако времето е топло, оставете прозореца отворен;
- повдигнете главата на детето, така че да е на по-високо ниво от краката, по този начин нослето по-малко ще отича и секретът няма да бъде поглъщан;
- поставете в стаята стрит чесън. Можете да го сложите в марля и да го оставите близо до креватчето на детето. Нослето по-лесно ще се отпуши, а и да не забравяме, че чесънът убива вирусите;
- капнете няколко капки евкалипт върху възглавничката, на която спи детето, изпаренията облекчават дишането. Избягвайте прекия контакт с кожата.

Какво не трябва да правите при хрема
В никакъв случай не промивайте носа на детето с помощта на клизмичка или специален уред. При децата секретът много лесно преминава от носа в евстахиевата тръба, която съединява носа и ухото. Това може да предизвика възпалителен процес в средното ухо (отит). Безвредно е капването на физиологичен разтвор, препарати на основата на морска вода и билкови настойки.
Не издухвайте принудително секрета от носа по време на хрема (физиологична или инфекциозна). Напротив, нослето трябва да се направи още по-мокро. Сополките са защита за изтощената и раздразнена лигавица на нослето. Освен това интензивното издухване предизвиква по-силен оток, което води до порочен кръг. Правете го само преди лягане, в случай на сериозно запушване и невъзможност за разводняване на секрета. Никога и при никакви обстоятелства не капете в носа антибиотичен разтвор. Недопустимо е използването на съдосвиващи препарати при обикновена хрема, освен преди сън при силно запушване на носа.

Митове за хремата

Хремата трябва да се лекува. Да се лекува хремата, не е нужно – това е естествена реакция на организма, която помага на носоглътката да се справи с вирусите или бактериите. Трябва да се помогне на детето, за да не се измъчва, когато се затруднява дишането му.
Съдосвиващите капки лекуват хремата и са неизбежни. Напротив, тези капки не лекуват хремата, а само намаляват отока на лигавицата, което премахва чувството на запушен нос, но невинаги и не за дълго. Те са МНОГО опасни при предозиране, затова в никакъв случай не бива да се дават безконтролно и често. В същото време редовното капване в носа на овлажняващи и разреждащи секрета капки (като физиологичен разтвор, препарати на основата на морска вода и др. подобни) намаляват отока по-ефикасно, а противопоказания за тях практически няма и не е възможно да бъдат предозирани.
Ако хремата не се лекува със „сериозни" препарати, непременно ще доведе до отит или бактериална инфекция. Хремата много лесно прераства в отит при неправилно лечение. Както споменахме, неумелите промивки на носоглътката на практика водят до отит. За да се разрежда секретът, е необходимо само да се капва физиологичен разтвор или препарат на основата на морската вода. Това е достатъчно, за да не започне бактериална инфекция. Разреденият и постоянно изтичащ секрет е белег за това, че лигавицата сама ще се справи с вирусите. А застоялият секрет и убитата от постоянен прием на съдосвиващи препарати лигавица са залог за това, че сополите ще позеленеят.

Последна редакция Понеделник, 19 Октомври 2015 14:18
blog comments powered by Disqus

3

baner 300x300px

baner 300 300

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини