earlybaby

Сряда, 19 Август 2015 13:40

Как да приучим детето към гърнето


in-child-sitting-on-potty„Сбогуването" с пелените е съществен момент от развитието на детето. Обикновено то стига до него, когато е налице „комплекс от постижения" – физиологични, двигателни и дори интелектуални. Пътят на всяко дете (и на родителите му) до тях е различен, но все пак има основни правила, с които е добре да се запознаете, преди да тръгнете по него.

За детето е трудно да контролира отделителната си система. Това не е рефлекс, който започва да функционира от определена възраст, както предполагат повечето хора. Обикновено става дума за комплексен начин на поведение, който изисква известна зрялост, а не желание или чести упражнения.
Всяка майка има своя версия за това кога рожбата й трябва да започне да използва гърне. Някои започват с тренировките, щом бебето навърши 6-7 месеца, и успяват, други постигат очакваните резултати едва към 2-та година на детето. Според наблюденията на специалисти започналите по-рано деца напълно усвояват умението чак към четвъртата си година, докато изграждането на навика от 2-та година води до пълен успех още на третата.

Как да познаете, че детето е готово за желаната стъпка
Детето достига физическата зрялост, позволяваща му да контролира физиологичните си нужди, на възраст около 18 месеца. Повечето малчугани показват интерес към гърнето между две и три години. Започнете с опитите, ако забележите поне два от следните признаци при вашето дете:
- Чувства се неприятно, когато е с мръсна пелена, и се опитва да я свали.
- Редовно мокри пелената си след ставане от сън или не пишка, докато спи.
- Започва да гримасничи или да ви дава сигнал, когато се изхожда.
- Имитира навиците ви, включително хигиенните.
- Проявява интерес към гърнето си.
- Може да сваля и вдига гащичките си.
- Може да следва прости инструкции и разбира думи като „мокър", „гърне" и т.н.
- Може да ходи и сяда върху гърнето само.

Как да започнете
Най-естествената първа стъпка е да изградите у детето идеята за разликата в усещанията. Добре е да започнете да му обяснявате понятията „мокър" и „сух". Сменяйте пелените веднага след като бъдат изцапани - детето трябва да свикне с комфорта от усещането да е сухо и след време да го търси.
Следва реалното демонстриране - покажете на детето си как се използва гърнето, може и с помощта на кукла и под формата на игра. Представяйте му очаквания процес стъпка по стъпка:
- Поставете гърнето на леснодостъпно място.
- Оставете детето да го опознае.
- Започнете с изграждането на навик, като веднъж дневно го слагате на гърнето, облечено с дрехите.
- След като привикне, оставете го да седи на гърнето без дрехи.
- Обяснявайте на детето какво трябва да направи ("пиш-пиш").
- Бъдете търпеливи.

Решението кога
Важно е детето да е готово (вероятно ще видите сигнали за това след втората година) и да няма излишен стрес в ежедневието му или каквато и да е промяна от типа на тръгване на ясла или поява на братче или сестриче. От практична гледна точка приучването е добре да започне в по-топло или поне меко време, когато дрехите са по-малко и съответно по-лесни за сваляне и обличане. Освен това когато детето е с леки дрехи, много по-бързо усеща функциите на тялото си и резултата от тях.

На практика
Когато детето ви вече е готово да седне само на гърнето, не се изненадвайте, ако реши да го направи както е с пелените - това му дава нужната сигурност, за да се впусне в новото преживяване. Изградете график, по който да се водите и да слагате детето на гърнето - всеки ден по едно и също време, разбира се, съобразено с очакванията ви за нуждите му. Оттук нататък остава само търпение и постоянство.

Вашите правила
„Да"
• Уверете се, че всички грижещи се детето ви във ваше отсъствие следват избрания от вас метод за приучване.
• Помнете, че няма един верен начин – експериментирайте, докато не откриете най-добрата стратегия за вашето дете.
• Демонстрирайте търпение, разбиране и съпричастност през целия процес на приучване.
• Бъдете спокойни и уверени - детето трябва да разбере, че това е напълно естествен процес, а не „представление" (в този ред на мисли не прекалявайте в старанието си да представите процеса като нещо безкрайно забавно, а усвояването като най-големия празник).
• Използвайте конкретни фрази: „Отиди до тоалетната" не означава нищо за вашето дете - кажете точно какво се очаква от него.
„Не"
• Не очаквайте детето ви да се научи на същата възраст, на която се е научило приятелчето му от детската площадка.
• Не позволявайте на никого от грижещите за детето ви да използва наказания при евентуални инциденти.
• Не вменявайте вина и усещане за малоценност или срам при неуспех.

Евентуални проблеми

Проблем: От месец насам синът ми използва гърне, но сега отново се налага да му сложа пелена.
Решение: Обърнете внимание на това, което се случва в дома ви. Използването на гърне е едно от последните постижения, които две-тригодишното дете трябва да овладее. Често пъти обаче се стига до регрес, ако в живота му настъпи рязка промяна (например ново братче/сестриче). Ако детето отново започне да се изпуска в гащите, за известно време се върнете към пелените, докато то се почувства готово за гърне. Някои малчугани правят крачка назад, но това е само „засилване преди големия скок".

Проблем: Моята дъщеря ходи по малка нужда в гърнето, но не иска да го използва по голяма нужда.
Решение: Наблюдавайте отблизо проблема. Може да става въпрос за някакъв вид страх у детето. Пробвайте следната стратегия - след хранене например поставете детето на гърнето за 5 минути, прочетете приказка и му помогнете да се отпусне. Ако не се получи, дайте кратка почивка и отново оставете детето за още 5 минути на гърнето. Правете това всеки път, когато предполагате, че детето има нужда - рано или късно, то ще се престраши. Възможно е и да страда от запек. Ако е изпитвало болка, докато се е напъвало, това го плаши за повторен опит. Ако проблемът се проточи във времето, поговорете с педиатър.

В случай на инцидент...
Кажете: "Не се тревожи! Случват се и такива работи!" Окуражавайте детето си, като му показвате, че грешките са нещо нормално и че всеки човек греши.
Не казвайте: "Нали ти казах да не пишкаш повече в гащите!" След като детето е свършило белята, е безсмислено да му се карате.
Кажете: "Хайде да те почистим! Другия път ще ползваш гърнето!" Това е, което детето очаква да чуе при подобен инцидент. По този начин вие го насърчавате да продължава с опитите си да използва гърнето.
Не казвайте: "Вече си голям, за да се изпускаш в гащите!" С тези думи само ще засрамите и отчаяте детето, вместо да го окуражите. Сами виждате неоспоримото доказателство, че то съвсем не е толкова голямо и че е нормално понякога да забравя за гърнето.

Специалистите споделят...
...Обикновено момичетата проявяват интерес към гърнето на възраст около две годинки, а момчетата – два месеца по-късно.
...Ходенето на ясла и раздялата с мама се отразяват отрицателно на тренировките с гърнето.
...Детето може много бързо да привикне към гърнето, но това трябва да става стъпка по стъпка (например първо само да пишка в него, после да го ползва по голяма нужда... да се научи да се сдържа през нощта). За достигането на всеки етап може да са необходими по няколко месеца.
...Ако се карате на детето, след като е направило белята, това може да затрудни по-нататъшните ви опити.
...Обикновено на възраст около две години и половина момичетата безпроблемно използват гърнето, при момченцата това става на тригодишна възраст.

Сухи нощи – спокоен сън
Повечето деца успяват да останат сухи през цялата нощ шест месеца след като са овладели използването на гърне през деня. Ето как да помогнете на детето да остане сухо през нощта:
- Ограничете приема на течности след 18 часа, но не ги забранявайте напълно.
- Преди лягане му сложете гащи за еднократна употреба и го окуражете да отиде по малка нужда. Направете следната уговорка: ако остане сухо през нощта, ще получи подарък (стикер или играчка). В случай на инцидент никога не вземайте наградата обратно. След пет сухи нощи сложете малко памук на дъното на гащичките.
- Започнете ли да използвате гащички, пригответе се за инциденти. Купете найлонови предпазители за матрака на леглото, за да се улесните. По този начин ще си спестите прането сутринта.

 

 

blog comments powered by Disqus

baner 300x300px

baner 300 300

baner300x300

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини