earlybaby

Понеделник, 20 Юли 2015 14:23

Опознаване на света чрез сетивата


baby-covering-earsВ началото на своя живот бебето се справя със заобикалящия го свят, разчитайки на рефлексите, които му помагат и го пазят. Но с времето то започва целенасочено да се учи и изгражда свои собствени стратегии и механизми за справяне. Разбирането му за света започва „тук" и „сега", а опитът му зависи от ангажираността към средата. В началото то попива цялата информация, която го залива – възприема всичко със сетивата си. Тази информация става базата за неговите усещания, възприятия, представи, стоящи в основата на езика и мисленето му.

Обоняние и вкус
Обонянието и вкусът са най-развитите усещания с раждането, защото помагат при храненето. Но освен мириса на млякото бебето долавя и различните аромати, идващи от средата. Чрез тях започва да разпознава и майка си – миризмата от козметиката и парфюма, които използва. Затова понякога смяната на тези козметични средства може да обърка бебето и то да реагира негативно на промяната на ароматите. Започва да плаче, когато го гушнете, и се отдръпва от вас, защото не може да ви разпознае. За да му помогнете, поне в началото не сменяйте използваната от вас козметика – крем, лосион за тяло, сапун, дезодорант, парфюм, дори праха за пране. С времето у бебето се развиват и другите сетива, които го подпомагат в ориентирането в средата и разграничаването на близките хора от непознатите.
Обонятелните и вкусовите рецептори имат решаваща роля и при запознаването на бебето с твърдите храни. В етапа на захранването то се сблъсква с нови вкусове и аромати, обогатяващи сетивния му опит. Този етап също може да е придружен с известен стрес за малкото човече при срещата с новото и неизвестното. Дайте си време и вие, и бебето, за да стане плавен преходът към различните храни. Преди да започнете да ги въвеждате, можете да предложите на бебето част от тези храни, за да „поиграе" с тях. Обелете суров морков, ябълка, круша или краставица и ги предложете на бебето да ги държи, помирише и оближе. Така ще се запознае с ароматите, вкусовете и текстурата на храните, които ще влязат в бъдещото му меню. Идеята е не да ги яде, така че не ги режете и не давайте парчета, а предлагайте плода или зеленчука цял. Давайте само по един в рамките на няколко дни, наблюдавайте действията на бебето, следете за алергична реакция и предпочитания. Всичко това може да ви е от полза за в бъдеще.

Игри с аромати

  • Двойки солнички – можете да си набавите двойки обикновени солници с капачета, които да напълните с различни ароматни подправки – канела, джинджифил, червен пипер, чесън на прах, къри и др., като пълните по две от вид. Започнете да играете с детето, запознавайки го с ароматите, разкажете му за съдържанието (какво е, за какво се ползва) и пристъпете към търсенето на другата солница, за да се събере двойката.
  • По подобен начин можете да играете и с есенции за сладкиши.

Докосване
Докосването и прегръдката също помагат на бебето да навлезе в света, но и му дават спокойствие, защита и са израз на емоции и обич. То има нужда от нежно докосване, прегръдка и контакт с мама, а след първия месец и от масаж, за да усеща границите на собственото си тяло, а дразненията, регистрирани от тактилните рецептори, му помагат да изгради собствения образ. Докосвайки се, то започва да се опознава – първо пипа частите на главата си, после започва да хваща ръцете си и внимателно да ги проучва, а след време „намира" и краката. Всички предмети, попадащи в близост до него, са внимателно обследвани с ръце и с уста. Това му помага да опознава света и да добива представа за характеристиките на обектите около него.

  • Подходящи са игрите с различни меки и естествени материи, тактилните играчки от плат, сетивните одеялца за игра и активните гимнастики.
  • В банята бебето също може да се забавлява от гумени играчки, с които да го пръскате и играете, за да усеща различните части на тялото си. Има играчки с различна водна струя, които ще дават различни усещания върху бебешката кожа.

Зрение
Зрението се развива през първите месеци от живота на бебето – то се научава да фиксира обект, да проследява неговото движение и да диференцира неговите цветове и форми. А с времето се увеличава и разстоянието, на което вижда и разпознава предметите. Те се възприемат в многообразието на техните форми, размери, цветове, контрасти, разстояние и др. В началото бебето търси контури и очертания, по-големи и контрастни предмети, светли и тъмни петна, по-кръгли и овални форми. Затова поставяйте играчките му над главата или отстрани на креватчето, на близко разстояние, но не в непосредствена близост. На „сканиране" подлежи цялата среда, то е в непрекъснато търсене на нова и нова информация. Най-обстойното зрително проучване става по време на хранене – мъничето проявява нескрит интерес към лицето на майка си, към нейните дрехи, а скоро започва и да се оглежда наоколо. В тази връзка при хранените от шише бебетата трябва отново се редуват двете страни, както при кърмените, за да може и двете очи да извършват равно количество „работа".

  • Подходящо и важно е на по-късен етап бебето да се поставя в различни позиции, за да се обогатяват гледните точки към предметите. За него е изключително ограничаващо да лежи в легло или количка по цял ден и да гледа тавана или небето. Затова не се притеснявайте да го сложите на пода, като използвате подходящи за това постелки. Времето, прекарано по корем, дава много по-богата зрителна информация на бебето, разширява зрителното му поле, прави го любопитно, а впоследствие подпомага и двигателното му развитие, като го подготвя за лазенето. Освен цветните тактилни килимчета и активната гимнастиката за бебета на помощ идват и различните играчки, които забавляват с шумове или музика при докосване.
  • Смята се, че движещите се обекти дават по-подробна информация на бебето, т.е. то разбира много по-добре какво гледа, ако предметът е в движение. В началото играчките трябва да бъдат движени много бавно, за да се съсредоточи върху тях. Но след това може да проследи траекторията на движеща се музикална въртележка или да проследява движенията на играчка, която е бутнало или хвърлило. Затова е по-добре вие да играете заедно с бебето и да му показвате предметите вместо само да ги закачате по креватчето му, разчитайки че то ще се забавлява, като ги гледа как стоят неподвижно.
  • За по-големите деца са подходящи занимания със затулени изображения, търсене на сенки, разпознаване на обект по част от него и т.н. за развиване на зрителните представи.

Слух
Известно е, че слухът на бебето се развива преди раждането. Още в корема на майката има шумове, които го дразнят или успокояват. А с раждането то вече може да разпознае нейния глас. След известно време ще може да му отговори с гукане, бъблене и до първата година - с думи. Знак, че бебето чува, е фактът, че се обръща по посока на шумове, глас, заслушва се в музика и мелодия или дава вербален отговор на чутото. Понякога липсата на гукане и бъбрене при бебетата може да е сигнал за нарушения в слуха, но не задължително е единствената причина.

  • За да стимулирате слуховите възприятия на бебето, не се срамувайте да му пеете детски песнички. Можете да му казвате и кратки стихчета. Мерената реч е особено подходяща за бебетата, защото създава усещане за ритъм.
  • Подходящи са играчките с класическа музика, а при по-големите деца - и музикалните инструменти.

Игра на звуци – можете да запишете различни звуци от средата (животни, машини, превозни средства или шумове от предмети – късане на лист хартия, тупане на топка, падане на книга и т.н.), да ги пуснете на детето, а то да се опита да отгатне какво издава същия шум.

Движения на тялото
Усещанията, които идват от движенията на тялото чрез мускулите и връзките, също са много информативни за бебето от самото му раждане. В началото тези движения са много хаотични и разхвърляни, но с времето нещата се подреждат и те стават целеви, насочени и много по-точни. За това помагат и усещанията, даващи информация как се движат крайниците и цялото тяло и дали достигат желана цел. Те помагат да се задействат правилните мускулни групи в точното за това време. За да се подкрепят тези усещания и за да става все по-координирано бебето, то трябва да се стимулира да се движи – да достига играчки, да ги слага в устата си, да ги рита, да хваща ръцете и краката си. Добре развитите проприоцептивни усещания помагат действията да се извършват по-бързо и точно, по-автоматизирано и без зрителна опора. Можете да обърнете внимание как бебето повтаря едно действие отново и отново, докато не го заучи. Така с времето успява да изгради набор от движения, които да го подпомагат в бъдещата му игра и опознаване на света.

Симона Миланова, логопед

blog comments powered by Disqus

3

baner 300x300px

baner 300 300

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини