earlybaby

Петък, 19 Юни 2015 14:07

Какво знаем за ротавирусите?


TLPТова са популярните летни вирусни инфекции, макар напоследък да се появяват упорито и извън сезона. Те са и неприятният неканен гост на семейните ваканции – източник на тревога, често съвсем оправдана, когато става дума за малки деца. Може ли тази лятна „напаст" да бъде избегната? Какво трябва да знаете за ротавирусната инфекция, за да сте максимално полезни за малчугана си?

Що за заболяване е това?
Повръщане, стомашно разстройство, висока температура - това са популярните симптоми на заболяването, познато повече като „стомашен грип" или ротавирусен гастроентерит. Причината за подобни симптоми е ротавирусът. Той се размножава в органите на стомашно-чревния тракт. Обикновено боледуването протича с висока температура, проявяват се симптоми на гастроентерит. Започва с повръщане, което може да бъде толкова интензивно, че дори да пречи на детето да диша. Ако детето е кърмаче, този симптом може да се появи под формата на обилни връщания на поетото мляко. При по-големите деца повръщането може да бъде съпроводено с болки в стомаха. За вирусната инфекция е характерна интоксикацията на организма, която се проявява във вялост, слабост, отсъствие на апетит и общо неразположение. Наблюдава се рязко влошаване състава на изпражненията, които стават воднисти и обилни. Лекарите обясняват състоянието с нарушаването на нормалния процес на преработване на млечната захар, защото се снижава необходимото количество на фермента лактаза. Това е особено характерно за кърмачетата, на практика в 100% от случаите при тях възниква лактазна недостатъчност.
С други думи – организмът не приема единствено възможната храна – майчиното мляко. За съжаление с тези последствия на вируса е по-трудно да се борите, отколкото с клиничните проявления на инфекцията: неспиращо повръщане и обилна диария, с голяма загуба на вода, електролити, захари и соли. Обезводняването на организма, особено при малкото дете, може да стане много бързо. Често е достатъчен един час, за да се влоши рязко състоянието му.

Диагностициране
Съществуват пет групи вируси (А, В, С, D, Е). Най-често децата боледуват от вирус от тип А, но клинично е много трудно да се диференцира едната група от другата. Обикновено специалистите се водят от наличието на определена, установена в дадения сезон, епидемия.
Да се постави диагноза ротавирусна инфекция, е относително лесно, но трябва да се има предвид и възможността от протичане на бактериални стомашни инфекции, които понякога са със сходни симптоми (например салмонелозата). Затова инфекционистите препоръчват при наличие на повръщане и редки изпражнения да се изследват фекалиите. Ако при преглед на детето на фона на стомашната дисфункция има и хрема, леко зачервяване на гърлото, покашляне, то тези симптоми потвърждават наличието на ротавирусна инфекция. Продължителността на заболяването трае около седмица. Обикновено около 5-7-и ден се забелязва подобрение в състоянието на болното дете.

Статистика
На практика всяко дете, ненавършило 3 години, е прекарало ротавирусна инфекция. Едно от 5 деца търсят лекарска помощ, 1 от 65 се нуждаят от хоспитализация.
Най-често боледуват деца на възраст между 6 и 12 месеца, които са на изкуствено хранене: техният стомашно-чревен тракт няма имунната подкрепа на майчиното мляко.
Какви са данните за симптомите на деца на възраст от 6 месеца до 3 години:
- изхождане 10-15 пъти дневно;
- повръщане в продължение на 2-3 дни – при 78,9%;
- температура над 38,5 градуса С – при 68,3%;
- катарални (възпалителни) проявления в горните дихателни пътища, в продължение на 3-4 дни – при 81,2% от децата.

Може ли да се избегне „срещата" с ротавирусния гастроентерит?
Много родители искат да знаят къде и как най-често става заразяването, за да избегнат риска и да предпазят своето дете от тази опасност. Това е твърде проблематично, защото в голяма степен зависи от санитарно-хигиенните условия, които, както знаем, в страната ни все още не са на нужната висота. Детето може да се зарази с вируса по фекално-орален път, т.е. от мръсни ръце, неизмити плодове и зеленчуци, недобре пречистена вода.
Изследвания показват, че с ротавирусната инфекция заразяването може да стане и по въздушно-капков път. Както показва практиката, към този вирус има много висока степен на възприемчивост: при контакт заболяват около 70% от децата. Впечатление прави, че напоследък най-често се боледува през есенно-зимния период, защото ротавирусът обича студа. При внезапно захлаждане епидемия може да избухне и през лятото.
За съжаление е много трудно да предпазите детето от ротавирусна инфекция. Общоприетите мерки и правила за лична хигиена не могат да гарантират здравето, защото ротавирусът е много устойчив дори на санитарна обработка и не се „бои" от голяма част от почистващите средства. Освен това преболедувалият възрастен или дете може да бъде носител на инфекцията още около месец след оздравяването си, а понякога и повече. Най-тежко тази инфекция засяга кърмачетата. При тях обезводняването протича много бързо – до половин-един час след като са започнали повръщането и диарията. Всяко ново стомашно разстройство, предизвикано от ротавирус, протича значително по-леко. Статистиката обаче не е много утешителна: рано или късно всеки човек става жертва на коварния ротавирус. Затова не бива да подценявате баналния призив „Чистотата носи здраве!" и най-вече поставянето на ротавирусна ваксина в интервала от 6-та седмица до 6-тия месец – жива атенюирана човешка ваксина. Съгласно препоръките на Европейското дружество по инфекциозни болести от 2011г. ваксинацията срещу ротавирус трябва да бъде предлагана на всички здрави кърмачета в Европа.

С какво да храните болното дете?
Вече споменахме, че ротавирусната инфекция се съпровожда от преходна лактазна недостатъчност – неспособност на ферментите на тънките черва да разградят млечната захар. Затова по време на острата фаза на болестта не е желателно да се дават млечни продукти. Най-често всички ферментни функции постепенно се възстановяват. Но понякога има случаи на остра вторична лактазна недостатъчност, когато кърмачетата трябва да бъдат отбити заради неспособността да усвоят майчиното мляко. В помощ на кърмещите жени обаче в аптеките се предлага синтезиран фермент лактаза (Колиеф), който след консултация с педиатър може да се дава на детето заедно с кърмата. По такъв начин ще се избегне опасното за здравето му прекъсване на кърменето. От менюто на по-голямото дете трябва да се изключат всички продукти, които предизвикват смущения в стомаха: плодове, сокове, плодово пюре и подсладени напитки. Когато премине пикът на болестта, могат да се дават редки каши, приготвени с вода, с малко добавено мляко, супа „Моро" (супа от моркови, вода и малко сол).

Първи признаци на обезводняване
Активното и бодро дете става изведнъж вяло, променя поведенческите си реакции, играе с неохота. То няма апетит, но затова пък изпитва силна жажда. Когато мъничето ви все още не е проговорило, трудно можете да разберете от какво има нужда. Обикновено потребността от вода то изразява с неспокойствие. Други симптоми на обезводняването са – лепкава слюнка, сух език, сънливо изражение. Ако обезводняването продължи дълго и не се вземат мерки, детето бързо може да развие остра бъбречна недостатъчност – заболяване, което е пряка заплаха за живота!

Как да реагирате при първи симптоми на болестта?
Незабавно потърсете лекарска помощ!
Докато чакате намесата на специалистите, се погрижете детският организъм да не губи телесни течности. С повръщането той се лишава от голямо количество електролити и минерални соли. Затова въпреки повръщането давайте на детето да пие вода. Дори да се съпротивлява, бъдете настоятелни, опитайте да давате преварената вода с чаена лъжичка. Наглед оскъдното количество течности, което може да попадне в стомаха, няма да позволи на организма бързо да загуби вода, тъй като ще се абсорбира много бързо. Можете да предложите на детето слаб чай - силно подсладен, подправен и с малко готварска сол (която е незабележима за вкуса, но осигурява, макар и в неголеми количества, част от загубените соли.
Що се отнася до медикаментозните средства, можете да дадете на детето прахче против повръщане, вече има и хомеопатични капки, които също са с добър ефект. Ако детето ви е в кърмаческа възраст, трябва да го поставите да лежи на една страна, за да не се задави при повръщане.
Добър ефект имат и прахчетата срещу диария. Те всмукват токсините, които предизвикват инфекцията в стомашно-чревния тракт.
Обезателно разредете храненията. Интервалът може да е 6-8-12 часа.
Ако специалистът прецени, че трябва да придружите детето до болничното заведение, най-вероятно става дума за по-остро протичащо заболяване, при което има нужда от възпрепятстване на обезводняването.
Ден-два след пика на болестта, когато състоянието на детето започне да се подобрява, се назначава лечение с пробиотици. Това е необходимо да се направи, за да се „засели" стомашно-чревният тракт с полезни за детето бактерии.

Полезна информация
По честота на заболеваемост ротавирусната инфекция е на второ място след острите респираторни инфекции. В страните от ЕС има по 200 смъртни случая годишно. Причинителят на болестта е получил своето название от латинската дума „rota", което означава „колело", тъй като вирусните частици изглеждат като малки колелца.
Ротавирусите съхраняват своята жизнеспособност от 10-15 дни до един месец (в зависимост от температурата и влажността), във фекалиите – до 7 месеца.

Чуждият опит
Две години след плановото въвеждане на ваксинирането срещу ротавируса заболеваемостта в САЩ е намаляла с 85-94%. В Мексико и Бразилия то е снижило смъртността от остри стомашни инфекции с 22-41%. При това постваксинални усложнения не са били наблюдавани.

blog comments powered by Disqus

miniland

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини