earlybaby

Понеделник, 15 Юни 2015 11:58

Семейното пътешествие


iStock 000011964859MediumАко вашата двойка се отнася към категорията отявлени пътешественици и неотдавна сте станали родители, не бива да мислите, че трябва да се простите с хобито си и да променяте начина си на живот само защото семейството ви се е увеличило с нов член. Пътешествието с малко дете е възможно, трябва просто да спазвате няколко основни правила и да се подготвите за пътуването отрано.

Транспортът
При избора на средство за придвижване трябва да се съобразите с възрастта на детето. Ако сте решили да попътувате с малчуган, ненавършил още 3 години, е по-добре да се откажете от услугите на автобусния транспорт. Той е възможно най-неудобният: тясно е, няма възможност за ползване на тоалетна при нужда, детето не може да се движи свободно, да се храни нормално и удобно да поспи.
За семейни пътувания най-удобен е автомобилът, защото ви дава възможност да реагирате според желанията на детето, макар влакът или самолетът също да са приемлив вариант, ако няма друга възможност.

С автомобил
Предприемайки пътуване с автомобила, не подценявайте техническия преглед за изправността му. Изненади от подобен тип не са препоръчителни, когато пътниците ви са невръстни. Разбира се, сигурно сте се снабдили със специалното столче, което осигурява безопасността на мъничето. Напомняме – дрехите, играчките и храната на детето трябва да са в отделна чанта, която да е до вас, за да реагирате в случай на нужда – такива случаи несъмнено ще имате. По-обемните чанти оставете в багажника – освен че заемат част от нужното на детето пространство, те са и заплаха при по-рязка маневра на колата.
Ако сте наистина пионери в семейните пътувания, е полезно да знаете, че трябва внимателно да изберете часа на тръгване. Добре е това да става във време, в което детето по режим спи, за да си осигурите спокойно пътуване поне за известно време. Обикновено най-благодатно е времето рано сутрин или късно вечер, особено ако става дума за летни горещи дни. Трябва да сте подготвени и с варианти за развличане на мъничето – книжки, играчки и всичко друго, което е в състояние да задържи интереса му за известно време.

Със самолет
Ако сте решили да пътувате със самолет, най-напред се осведомете в авиокомпанията какъв е възрастовият минимум, за да пътува дете. Обикновено бебето пътува в т. нар. Bassinet (специално кошче, в което се слага детето да легне и да спи и което се закача пред придружителя; в него има одеялце и възглавница) и/или в скута ви. Това кошче е доста малко, то е за деца на възраст до 6 месеца. При туристическата агенция си резервирайте т.нар. „място за майка с дете", за да ви дадат място отпред, където се закрепя кошчето, а и така ще имате повече място за краката. Ако пък пътувате с по-големи деца, някои компании предлагат и детски менюта.
При излитане и кацане е добре да се дава на бебето да суче (вода или мляко), за да не му заглъхват ушите от налягането. При излитане и кацане то трябва да е в придружителя в положение „лице в лице" или закопчано с допълнителен колан.
В самолета има специално място за смяна на памперса.
Пригответе поне 3 комплекта дрехи за цялостно преобличане, докато трае полетът. Може детето да повръща и да се наложи да го преоблечете.
Количката може да се вземе в самолета и преди качване да я оставите в багажното отделение, а на слизане я получавате обратно.
Необходимо е пълномощно винаги когато детето пътува зад граница само с единия си родител, без значение какво е гражданството му (специална декларация от двамата родители, че са съгласни детето им да пътува, придружавано от еди-кого си (имена) до еди-къде си, може да уточни за какъв период. Не е нужно да са отделни декларации, ако родителите могат да отидат заедно при нотариуса. На всяка една граница може да ви го поискат, заради все повечето случаи с отвлечени деца.

Мерки за безопасност
Независимо дали пътувате с бебе или с дете, винаги обръщайте изключително внимание на безопасността. Уверете си, че сте монтирали правилно столчето за кола (около 70 процента от родителите имат проблеми с това). Поставете сенници на страничните стъкла на автомобила си, за да предпазите детето от слънчевите лъчи. Облечете детето с ярки дрехи, ако ще ви се налага да се придвижвате в тълпата на летището или гарата. В някое от джобчетата му поставете карта, на която предварително сте написали името и адреса на детето (в случай, че го изгубите).

Мобилната аптечка
Знаете, че на път всичко може да се случи. Когато сте с малко дете, трябва наистина да сте подготвени за реакция при всякаква ситуация. Затова подгответе всякакви лекарства от първа необходимост (антисептици, антихистаминови препарати, противовирусни препарати, лекарства срещу разстройство и повръщане, термометър, температуропонижаващи средства, слънцезащитна козметика). Непременно посетете педатър преди пътуване, за да сте сигурни, че състоянието на детето го позволява. Ако сте се насочили към по-екзотична цел – трябва да се уверите, че не се налага ваксиниране. Не пропускайте да направите и медицинска застраховка.

Какво да носите

Ръчен багаж на детето
достатъчно количество течности (вода, сокове);
сухари, обикновени бисквити, солети;
пюрета+готови каши в бурканчета (обезателно 2-3 пластмасови или силиконови лъжички);
адаптирано мляко, ако е на изкуствено хранене (поне 2 предварително стерилизирани шишета);
термос с преварена вода;
непромокаема подложка за преобуване;
достатъчно количество пелени;
мокри кърпички, кремче против подсичане, торбичка за мръсните пелени;
книжни салфетки;
биберон-залъгалка;
хавлийка;
един-два чифта дрехи за преобличане, лигавници;
играчки и книжки;
одеялце.

Основен багаж на детето
голяма опаковка пелени (или две, в зависимост от продължителността на престоя ви);
2-3 големи опаковки мокри кърпички;
2 големи хавлии (или халатче) и няколко по-малки;
козметика (бебешко олио, шампоан за коса и тяло), бебешка ножичка или нокторезачка;
слънцезащитен лосион, успокояващо мляко след слънце;
достатъчен брой дрешки (предвидете и дрешки за по-хладните летни дни);
шишета и биберони;
стерилизатор или стерилизиращи таблетки/течност;
средства за измиване на шишетата за хранене;
залъгалки, кутия и клипс;
гърне, ако детето вече използва;
кенгуру (за по-малките бебчета);
бебефон (за по-голямо удобство);
протектори за ъгли и контакти (ако хотелът не ви го предлага като екстра);
бански костюм или пелени за плуване;
2 летни шапки;
бебешки прах за пране;
сгъваемо легло;
бебешка количка;
достатъчно играчки;
фотоапарат.

Храната
В никакъв случай не разчитайте на възможностите, които предоставят крайпътните заведения. Няма начин да прецените дали храната отговаря на санитарно-хигиенните изисквания, а високите температури, типични за сезона, са много благодатни за разпространяване на всякакви бактерии. Пригответе храната за детето от къщи (ако вече е на обща храна). Запасете се с плодове и зеленчуци, предварително старателно измити. Не предлагайте непознати продукти, не е моментът да експериментирате, защото по време на път децата са по-податливи на алергични реакции.

Дневен режим
Колкото и приятно да е пътешествието, не бива да забравяте, че в групата ви търсачи на приключение има турист, който се нуждае от стриктно спазване на дневния си режим. Дневният сън е задължителен, а продължителността на пътуването не бива да надвишава 1,5-2 часа без почивка. Природните красоти, старинните обекти на интереса ви и всичко останало, което сте искали да видите, организирайки това пътуване, не интересуват малкото дете. Затова е нужно предварително да обмислите пътуването си, какво ще посетите, какви забавления за детето предлагат местата, които сте планирали да видите. Добре би било да се убедите предварително, че атракциите разполагат с аниматори – това са хората, които биха могли да ви отменят за кратко, за да се позабавлявате и вие.

blog comments powered by Disqus

miniland

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини