earlybaby

Петък, 29 Май 2015 11:09

Как растат децата ни


arch2Много често изобилието от родителски въпроси е свързано с това как децата натрупват полагащите им се сантиметри и килограми. Специалистите твърдят, че всяко дете, което расте добре и прибавя нужните килограми, се развива нормално и това е основна предпоставка да бъде здраво. Тези два показателя - ръст и тегло - трябва да се развиват хармонично и не бива да се разглеждат самостоятелно един от друг.

Ръстът

0–1 година: Впечатляващи темпове!
Какво трябва да знаете?
Колкото по-малко е детето, толкова по-бързо расте. В първите три месеца то прибавя средно 3-4 см на месец, а от тримесечна възраст до година – по 2 см на месец. Като правило дете, родено с ръст 50 см, към годинката достига 75-77 см.
През този период педиатърът измерва детето всеки месец, сравнявайки растежа му с предишните измервания.

Проблеми?
Ако детето е с хранителна алергия
Въпреки че тези нарушения могат да попречат на процесите на храносмилане, обикновено не се отразяват на ръста на детето. Осезателно забавяне на растежа могат да предизвикат само сериозните хронични заболявания като например муковисцидозата (наследствено заболяване, свързано с нарушаването предимно в дейността на дихателната и храносмилателната система).
Детето се е родило малко
При ръст 45 см и повече не бива да се притеснявате. При по-ниски стойности на деца, родени на термина или около определената дата за раждане, обаче може да се смята, че до раждането си детето е изостанало от предвидената от природата „норма". Обикновено това изоставане във вътреутробното развитие се обяснява с проблеми в работата на плацентата. Въпреки това 8 от 10 новородени с ниско тегло се възстановяват за няколко месеца до една година.
Детето е родено преждевременно
Недоносени се считат деца, които се раждат до 37-а гестационна седмица на бременността с тегло не повече от 2500 г и ръст под 45 см. Разбира се, роденото в 7-ия месец дете е с по-ниски показатели от роденото навреме, но това не значи, че няма да догони връстниците си. Трябва да се помни, че „по документ" възрастта на детето може да не съответства на биологичната, ако някои негови системи не са завършили развитието си.

1–2 години: Време е за почивка
Какво трябва да знаете?
В този период детето прибавя средно по 1 см на месец и 200–300 г на тегло. Не се вълнувайте, ако изведнъж направи малка пауза – на този етап нямате сериозни основания за безпокойство.

Проблеми?
В тази възраст при много деца се появяват трудности със съня. И макар хипофизата да изработва хормони на растежа нощем, проблемите със съня няма да попречат на нормалния прираст на детето. До навършване на 2 години неговият ръст и развитие зависят в еднаква степен от качеството на храната и основно от изработването на хормони на растежа - ето защо е важно детето все пак да се наспива.

Детето не е прибавило и сантиметър към ръста си
Графикът на растежа при децата не е линеен, така че неголямо забавяне е напълно възможно. Обикновено това може да се случи, когато детето често боледува, макар и от „банални остри заболявания", които не са предизвикали усложнения. Честото боледуване мобилизира енергията на организма и може да забави временно растежа на детето. Веднага след оздравяването си то бележи бързо компенсиране на изоставането. Някои разстройства в храносмилателната система като непоносимост към глутена, проблемите с щитовидната жлеза или продължително хормонално лечение, а също тежки хронични заболявания, могат да забавят развитието му. Обърнете се към лекар само ако откриете, че изоставането е продължително, а не моментно явление.

2–6 години: Умерен растеж
Какво трябва да знаете?
Започвайки от 3 години, детето израства средно с 1 см на два месеца. Лекарят измерва ръста два пъти годишно, сравнявайки прираста му с предишните показатели.

Проблеми?
Детето е по-малко за възрастта си
Причината за задържането в развитието лекарят ще търси само в случай, че графикът на ръста се отклонява значително от нормите за съответната възраст. Ако родителите на детето не са с висок ръст и графиката на растежа му показва равномерно развитие, няма причини за безпокойство. Възможно е лекарят да ви посъветва да направите изследване за определяне на костната възраст, по което може да се познае степента на зрелост на костите. Ако близките на детето са със среден ръст и в графиката на неговото развитие има резки спадове, специалистът ще предложи по-задълбочени изследвания. Тези, при които се открият хормонални проблеми, трябва да се консултират за адекватно лечение.
Детето наддава на тегло повече, отколкото на ръст. Така например теглото от раждането се удвоява в края на петия и утроява в края на десетия месец от живота, докато ръстът се увеличава средно с 50% в края на първата година. Немалко деца имат наднормено тегло още в ранната детска възраст. Децата, имали наднормено тегло в ранно детство, са по-склонни към затлъстяване в късна детска възраст и като възрастни. Кърмените деца много рядко затлъстяват през първата година.
Детето се оплаква от болки в краката
Децата между 4-5-годишна възраст може да имат неприятни усещания в областта на ставите на долните крайници - особено през нощта. Макар основните скокове в растежа да са до 2- годишна възраст и по-късно в пубертета, „болките на растежа", както ги наричат специалистите, могат да се появят по всяко време. Навременната консултация със специалист ще помогне на детето да се избави от неприятните усещания.
Друга причина за болките в краката може да бъде началната форма на плоскостъпие. Специалистите са установили, че в последно време все повече деца са с твърде еластични стави. Причина за удивителната им гъвкавост са проблеми при формирането на съединителната тъкан. Ако изпуснете тази особеност от полезрението си, може да се появят болки в краката на детето, а в бъдеще и изменение в походката и нарушение на осанката. Затова родителите на такива деца трябва непременно да се обърнат към педиатър или детски ортопед.

Теглото

0–1 години: Впечатляващи темпове!
Какво трябва да знаете?
Веднага след раждането повечето бебета загубват до 10% от теглото си, защото получават по-малко храна, отколкото в майчината утроба. Тази загуба обаче те възстановяват обикновено за не повече от седмица. След като новороденото върне своето изходно тегло, започва да прибавя средно по 750 грама на месец до навършването на три месеца. След това по 600 г от 3 до 6 месеца и по 450 г през следващата половин година. До навършването на първата си година, а във връзка с акселерацията и месец-два по-рано, детето ще прибави около 6,5–7 кг, т.е. ще утрои теглото си от раждането. Не бива педантично да се следят показателите на теглото. Значение имат не само грамовете, а фактът, че теглото се увеличава.

Проблеми?
Детето повръща много
Това е често срещан фактор за забавяне в наддаването на тегло при новородените. Важно е да се намери причината за това повръщане, за да може детето да се развива нормално в бъдеще. Ако проблемът е в това, че механизмите, регулиращи стомашно-чревните процеси, все още не са усъвършенствали своята работа, положението е поправимо след консултация с педиатър. Специализирана помощ трябва да потърсите и ако източникът е в травма на детето по време на раждането, например при омотаване на пъпната връв, прекалено бързо израждане. За съжаление причина за честото повръщане може да е и нарушение в структурата на храносмилателната система, което не може да бъде преодоляно без хирургична намеса.
Детето има лактозна недостатъчност
Нарушенията при преработване на млечната захар лактоза често предизвикват при децата разстройство, понякога твърде силно. Не е за учудване, че в такива случаи наддаването в теглото върви трудно. Положението може да бъде успешно овладяно с адекватно лечение, препоръчано от педиатър.
Понякога по-сериозен проблем, който може да попречи на детето да наддаде в теглото, е целиакията – непоносимостта към белтъка глутен. Най-често подобен проблем се появява през първите две години. За щастие сега лекарите разполагат с надеждни методи, които помагат да се открие и лекува подобна непоносимост.

1–2 години: Време е за почивка
Какво трябва да знаете?
През този период детето прибавя около 2-3 кг към теглото си.
Всеки три месеца педиатърът нанася в медицинския картон на детето неговото тегло и графика на ръста му. Вниманието на лекаря може да бъде привлечено от забавянето в линията на растежа.

От 2 години: Умерен растеж
Оттук нататък детето ще прибавя около 2 кг на година. Но педиатърът следи за това движение в теглото много внимателно.

Знаете ли, че?
Към една година ръстът на момченцата е средно 77 см, а на момиченцата - 75 см.
На две години цифрите са съответно 87 см и 85 см.
На три години – 95 см и 93 см. Но това все пак е само статистика. Дълго време се смяташе, че децата растат всеки ден равномерно и по малко. Оказва се, че не е така. Ръстът се променя скокообразно и може да нарасне с 1 см за една нощ. До началото на хормоналната революция през пубертета подрастващите момчета тежат повече от момичетата, но не растат по-бързо от тях.

Защо се дава витамин D?
Този витамин е необходим за усвояването на калция, съответно и за укрепването на костите. Изработва се от организма под въздействието на слънчевите лъчи. За да се предпази детето от евентуален недостиг на витамин Д, педиатрите го предписват във вид на капки, които се вземат всеки ден. Това правило е в сила до втората пролет от раждането на детето, а за деца, родени през зимата, е възможно да продължи и повече. Необходимо е да се следи детето да получава необходимото му количество калций, това ще стане чрез спазване на принципите на рационално хранене на кърмачето. Най-важната храна, чрез която ще получи необходимия калций, е сиренето, използвано при приготвяне на попарата. Не бива да се забравя, че за да расте хармонично, детето има нужда от много движение.

Защо се измерва обиколката на главата?
Това е показател за растежа на главния мозък. Обиколката на черепа се измерва през първите две години, след това растежът на главата се забавя и през третата година обиколката на главата се увеличава с не повече от 2 см.

Забавна математика
Искате ли да разберете колко високо ще е детето ви, когато порасне? Показателят зависи от много условия и преди всичко от ръста на родителите. Тази величина се нарича „ръст–цел". За да бъде открита, трябва да съберете ръста на майката и бащата, ако детето е момче - прибавяте 13 см, ако е момиче - изваждате 13 см. Полученият резултат делите на 2. Така ще получите един ориентир в бъдещето. И все пак не забравяйте, че качеството на храната, хормоналният фон и условията на живот могат да повлияят на данните, които детето има „по наследство".

Ако детето се роди с тегло над 4 кг, ще бъде ли пълно в по-късна възраст?
Не. Пухкавото бебе до 9 месеца може да стане слабо. Макар че върху теглото оказва влияние и теглото на родителите. Ако поне един от тях страда от затлъстяване - вероятността детето да го наследи е 40%. Този процент нараства до 80, ако и двамата родители са с наднормено тегло.

blog comments powered by Disqus

3

baner 300x300px

baner 300 300

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини