earlybaby

Четвъртък, 28 Май 2015 14:37

15 факта за детското хранене


best-iphone-games-69Много и противоречиви са препоръките относно детското хранене – за въвеждането на новите храни и полезността на един или друг продукт в ранна възраст. Предлагаме ви няколко любопитни факта, свързани с този жизненоважен процес - резултат от изследвания, направени през годините по поръчка на Световната здравна организация, които могат да ви бъдат полезни при изграждането на здравословните хранителни стандарти на детето.

1. Знаете ли, че...
Продуктите за захранване (сокове, каши, пюрета) могат да се въвеждат само по преценка на личния лекар на детето.
До 6 месеца детето трябва да е на изключително кърмене. Ако новите храни бъдат въведени преди навършването на тази възраст, дори само при заместването на едно хранене, има опасност силно да намалее количеството кърма на майката. Детето рискува да получи по-малко енергия, хранителни вещества и защитни компоненти, съдържащи се в майчиното мляко, отколкото са му необходими.
2. Знаете ли, че...
20% от децата още от 5-ия месец получават неадаптирани млечни продукти (козе и краве мляко, кисело мляко). 22% от децата, навършили една година, страдат от затлъстяване.
Увеличаването на теглото на детето все по-често е свързано с несвоевременното въвеждане на кравето и козето мляко в храненето му. Кравето мляко съдържа почти 3 пъти повече белтъчини и по-малко хранителни вещества от майчината кърма. Детето удвоява теглото си в течение на първите 4-5 месеца, а прохожда в края на първата година. Към 12-ия месец мозъкът на детето нараства почти три пъти. Физическият растеж на човека не е толкова интензивен като при другите млекопитаещи, затова майчиното мляко съдържа почти три пъти по-малко белтъчини. При това обаче кърмата доставя на детския организъм значително повече полиненаситени мастни киселини, необходими за развитието на мозъка. Затова Световната здравна организация препоръчва изключителното кърмене до навършването на шестмесечна възраст.
3. Знаете ли, че...
В ежедневното хранене на 70% от децата, навършили шест месеца, отсъстват зеленчуците.
След 6-ия месец детето трябва да консумира около 150-170 грама зеленчуково пюре, а към навършването на първата си година – 200 грама. Педиатрите препоръчват зеленчуците като първи продукти на захранването: ако детето опита първо плодовото пюре, може да се откаже от вкуса на броколито или тиквичките например, тъй като е привикнало към сладкия вкус на плодовете. Учени от Швейцария са установили, че за да привикне детето към вкуса на новата храна, тя трябва да му бъде предложена поне 8 пъти. Хранителните навици се създават през първите три години от живота му – ако навреме го приучите към полезните непознати вкусове, то ще има здравословни хранителни навици.
4. Знаете ли, че...
В ежедневното меню на 30% от децата, навършили шест месеца, отсъстват плодовете.
След 6-ия месец детето трябва ежедневно да консумира около 60-70 грама плодово пюре и каши, а към първата година количеството е 90-100 грама.
Сокът се въвежда след зеленчуковото, плодовото пюре и кашата, защото той дразни стомашно-чревния тракт и може да предизвика алергична реакция. Плодовият сок не е заместител на плодовото пюре: пюрето съдържа значително повече хранителни вещества.
5. Знаете ли, че...
За образуването на кърма се изисква допълнителна енергия – до 500 ккал на ден!
Пълноценното кърмене действително помага на майката да влезе във форма след раждането. Клинични изследвания показват, че майките, чиито деца са били на изключително или частично кърмене, месец след раждането са влезли по-лесно във форма - за разлика от жените, които не са кърмили. Интересен факт е, че най-осезателно е било отслабването в областта на бедрата.
6. Знаете ли, че...
Майчината кърма укрепва имунитета на детето.
Кърмата съдържа олигозахароза и полезни бактерии (бифидо- и лактобактерии), които поддържат нормалната микрофлора на червата и спомагат за укрепването на имунната система на детето. Доказано е, че храненето с майчино мляко предотвратява стомашно-чревните инфекции, възпалението на средното ухо и респираторните инфекции. То способства за защитата на детето от алергии (атопичен дерматит и респираторна алергия).
7. Знаете ли, че...
Най-балансираният хранителен продукт за хранене на детето е майчиното мляко.
70-80 години назад 80% от децата са били на изключително кърмене. Според последните данни за България при изписването си от родилния дом 91% от жените кърмят. На втория месец този процент спада на 66%, на третия месец процентът на изключително кърмените бебета е 14.6, а около 50% от бебетата са на смесено хранене (майчино мляко плюс заместител). Майчиното мляко съдържа всички хранителни вещества, необходими за нормалния растеж и развитие на детето, в нужното количество: белтъчини, мазнини, въглехидрати, витамини, минерали и микроелементи. Кърмата съдържа 1,2 г белтъчини на 100 мл, около 21 вида аминокиселини, в това число и всички незаменими.
Особена роля за правилното функциониране на нервната система на детето имат „умните липиди", полиненаситените мастни киселини от клас омега-3 и омега-6. Съдържанието на тези мазнини в кърмата пряко зависи от менюто на майката: техните основни източници са рибните продукти, растителните масла и ядките.
8. Знаете ли, че...
През последните 30 години съдържанието на желязо в ябълката е намаляло с 0,12 мг: от 0,3 до 0,18 мг.
Количеството витамини в плодовете и зеленчуците намалява ежегодно: продуктите „губят" полезните си вещества. През последните 30 години количеството магнезий в ябълките е намаляло с 1,5 пъти, а съдържанието на желязо в зелето - два пъти, на калций – два пъти, на магнезий - 4 пъти. Резултатите от нарушаването на екологичната среда и изтощаването на почвите са очевидни!
9. Знаете ли, че...
Допустимата норма на съдържание на нитрати в предлаганите на пазара зеленчуци е значително по-висока, отколкото в зеленчуците, използвани за приготвяне на детски храни.
Плодовете и зеленчуците, предлагани на пазара, са предназначени основно за възрастните, а не за децата. Допустимата норма на съдържание на нитрати в цветното зеле например е 2000 мг на 1 кг, а допустимата норма за нитрати при всички зеленчуци, използвани в детското хранене, е 10 пъти по-малка.
10. Знаете ли, че...
Майчиното мляко подобрява умственото развитие на детето.
Кърмата е богата на полиненаситени мастни киселини омега-3. Те са главен компонент при образуването на сивото вещество на мозъка и ретината и способстват за умственото развитие на детето през целия му живот.
11. Знаете ли, че...
Само при 50% от децата на възраст между 6 и 10 месеца и при 76% от децата на една година месото присъства ежедневно в менюто им.
Децата, които са на кърма и са в ранна възраст, са предразположени към развитието на дефицит на желязо и желязодефицитна анемия. Именно в тази възраст те растат много бързо и това води до увеличаване на обема на циркулиращата кръв. Затова им е необходимо по-голямо количество желязо, което се явява и една от основните съставки на хемоглобина. Месото е безценен източник на желязо, цинк и белтъчини. Именно то съдържа най-лесноусвоимо желязо.
12. Знаете ли, че...
Около 20% от децата на възраст до една година са податливи на хранителни алергии.
Алергичната реакция възниква, когато организмът погрешно възприема дадено вещество за вредно. Имунната система на детето започва да се формира още в майчината утроба и съзрява в продължение на година след раждането. В този период тя се сблъсква с различни непознати фактори от околната среда и се учи да ги разпознава и да се защитава. Особено опасно за детето е ранното въвеждане на натуралните млечни продукти (прясното мляко), тъй като алергията към белтъка на кравето мляко се развива много бързо и може да предизвика остри реакции. За формирането на детския имунитет е важно наличието на бифидо- и лактобактерии в стомашно-чревния тракт. С майчиното мляко то ги получава „пасивно" и така се защитава от инфекции и ранно развитие на алергии, дори при наличието на семейна предразположеност.
13. Знаете ли, че...
Стомашно-чревният тракт е най-големият имунен орган на човешкия организъм.
Целият храносмилателен тракт на човека е покрит със защитен слой, в чийто състав влизат и микроби. Броят на бактериите в стомашно-чревния тракт превишава броя на клетките в организма около 10 пъти: при възрастните той наброява 100 000 милиарда и почти 1000 различни вида. Основните полезни бактерии в човешкия организъм са бифидо- и лактобактериите. От това как се „чувстват" те зависи и състоянието на организма, защото именно чрез тях той се защитава от враждебния външен свят. Преобладаването на бифидобактериите в микрофлората на кърмените деца е необходим фактор за предотвратяването на алергиите.
14. Знаете ли, че...
Вкусовите навици на детето започват да се формират още в утробата на майката и се затвърждават през първата година от живота му.
Ароматът на продуктите, които консумира майката през бременността, прониква чрез амниотичната течност или чрез кърмата в детето и впоследствие то приема тези вкусове по-лесно от „непознатите". По тази причина децата, които са кърмени, по-бързо привикват към вкусовете на продуктите от захранването, отколкото тези, които са на адаптирани смеси. Бременните и кърмещите жени трябва да следят ежедневното им меню да бъде максимално разнообразно, полезно и здравословно. Природата е „заложила" у децата предразположеност към сладките вкусове и непоносимост към горчивите с цел защита, тъй като различните отровни вещества в природата имат горчив вкус.
15. Знаете ли, че...
Децата бързо привикват към добавянето на захар и сол в храната.
Ако на детето му е предлагана подсладена водичка, в бъдеще то ще я предпочита пред обикновената.
До 12-ия месец бъбреците на детето не могат да се справят с повече от 1 грам сол на ден, именно това количество сол се съдържа в храната в натуралния й вид. Добавянето на сол и захар не е желателно и здравословно. Често родителите оценяват вкуса на детското хранене според собствения си вкус, който е много по-изострен, тъй като е запознат с множество подправки. Децата не познават друго освен вкуса на майчиното мляко или адаптираните смеси, с които са хранени, затова с удоволствие биха приели храна, която не е подправена със сол и захар и която за възрастните е с непривлекателен вкус.

 

Последна редакция Четвъртък, 28 Май 2015 15:02
blog comments powered by Disqus

miniland

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини