earlybaby

Понеделник, 11 Май 2015 13:16

Развиващите играчки през първите месеци на бебето


downloadБебешките играчки подпомагат развитието на бебето, като му предлагат разнообразни сетивни стимули и едновременно с това му доставят удоволствие. Те могат да бъдат от полза и за вас в изграждането на рутинните дейности, да ви улеснят в периодите на бодърстване и сън, да подействат приспиващо или стимулиращо на детето, могат да успокоят плача на бебето или да провокират неговото вокализиране. При избора и покупката им трябва да се съобразите с възрастта на развитие на бебето - начинът, по който се играе с тях, трябва да отговаря на периода, в който се намира то.

Играчките изграждат и затвърждават основополагащи психомоторни умения, поставящи основи на по-нататъшните способности на детето. Важно е да обърнете внимание и на качеството на материалите, от които са изработени стоките, тяхното разнообразие, външен вид и здравина. Ето и някои от подходящите играчки, с които бихте могли да стартирате играта със своето бебе:
Музикални въртележки – помагат на детето да развие зрителната си перцепция, фиксацията на обекти и проследяването на движението им. Тяхната музика може да ги забавлява или успокоява. За да изрази радостта си, бебето може да движи активно четирите си крайника или да вокализира в отговор на движенията и звуците, които го провокират.
Успокояващи играчки – могат да се пускат на бебето преди сън. Те са музикални или светлинни играчки, които се поставят на леглото. Една част от тях се предлагат и със звуци, имитиращи ритъма на сърцето, което действа успокояващо на бебето. Могат да се пускат в притъмнената вече стая, за да гледа бебето светлините или да слуша нежната им мелодия. Идеята на тези играчки е да подпомогнат рутината при заспиване и да подскажат на бебето кога е време за сън.
Цветни обиколници – те са подходящи за развиването на зрителните възприятия. Могат да са в контрастни черно-бели шарки или в ярки цветове, които привличат вниманието на бебето. Към тях може да е прикрепено нечупливо огледалце, в което бебето да се оглежда, или да имат шумящи и подвижни елементи, които да докосва.
Меки играчки – различните материи, цветове и звуци развиват сетивата на бебето. Чрез докосването и хващането се стимулират тактилните усещания на детето, различните цветове привличат погледа му и желанието да ги пипне, а шумовете, които издават, отново го провокират да манипулира с тях по различен начин – да ги бута, разтърсва, стиска и дърпа. Различните елементи и шарки насочват вниманието към части от цялото, развиват възприятията за цветове и форми. Елементи от тях могат да шумят при докосване, за да подтикват бебето да ги хваща отново и отново, а музикалните играчки стимулират слуховите му възприятия. Това могат да са меки кърпи, текстилни дрънкалки, висящи играчки, музикални играчки с шнур, играчки с лице, вибриращи играчки и др.
Огледала – бебето започва да се усмихва при вида на собственото си изображение в огледалото. То може да бъде включено в играта по корем или да бъде използвано за забавление по време на път в колата. Оглеждането помага на бебето да си създаде представа за собственото тяло, провокира лицевата експресия и дава зрителна опора за собствените движения. Могат да се намерят играчки с огледало, то може да е част от меки книжки, активни гимнастики или да се купи самостоятелно, като задължително е да се използват нечупливите варианти под формата на играчки!
Гривни и чорапи, издаващи звуци при движение – провокират движенията на бебето чрез слухови стимули, а чорапите с различни играчки подпомагат бебето, за да хваща крачетата си.
Играчки за количка – те забавляват бебето, докато сте на разходка. В първия си вариант те могат да са висящи играчки, които да дрънкат или издават различни звуци при движение, но след това е добре да си вземете модел, който бебето може да хваща само и може да се постави на удобно за игра място.
Играчки за гризане – това са силиконовите „гризалки", които са много подходящи за периода, когато бебето се опитва да сложи всичко в устата си, за да чеше венците си. Има и текстилни играчки с елементи за гризане, стимулиращи оралните усещания. Те дават различен сетивен опит на бебето и го подготвят за бъдещия етап на хранене, като подпомагат дъвкателните умения и дъвкателния рефлекс, който отшумява след първата година. Дотогава детето трябва да е усвоило всички необходими движения за обработването на храна с парчета.
Сетивни килимчета – това са килимчетата за игра на бебето. Те са подходящи за поставянето му в различна позиция, на тях може да има картинки, апликации, шумящи материи, скрити места и елементи за чоплене. Особено подходящи са за поставянето на бебето по корем, защото така има възможност да наблюдава шарките от различен зрителен ъгъл. Може да освобождава една от ръцете, за да докосва всички места, които са направени, за да привличат вниманието му. Така бебето обогатява сетивния и двигателния си опит.
Активна гимнастика – тя подпомага бебето в изграждането на грубата моторика, хващателните движения, фиксацията и манипулацията с обекти. Чрез различните играчки се стимулира детето да реагира на зрителни и слухови стимули, да повтаря различни действия, които подобряват движенията на цялото тяло.
Играчки със скрити елементи – могат да са меки текстилни предмети, а на по-късен етап и от други материали, които провокират любопитството на бебето. Чрез тях то научава, че даден обект продължава да съществува дори когато той не е видим. Детето започва да го търси, като се опитва да манипулира с предметите, да разгадава различни отварящи и затварящи се механизми, за да достигне до крайната цел. Това могат да са книжки със скрити места, играчки със скрити елементи в сърцевината си, кутии със скрити в тях предмети, кубове и други.
Меки книжки – те са предназначени за ранната възраст на развитие, на техните страници има по едно изображение или семпли сюжетни картини, които са по-лесни за възприемане. Имат по-малко елементи и по-ярки и контрастни фигури, които също могат да включват подвижни елементи, скрити изображения, издаващи звук части, различни материи и текстилни части. Всичко това спомага по забавен начин за въвеждането на книжката и разглеждането й заедно с възрастния. Той може да разказва по страниците, докато бебето се чувства като малък откривател в разгадаването и разглеждането им.
Начинът, по който започва да играе бебето със своите първи играчки, е много важен за бъдещото му развитие. Чрез тези играчки се развиват усещанията и възприятията на бебето, а всичко това му помага да направи своите първи крачки и да каже своите първи думи. Един от важните показатели за добро психомоторно развитие е бебето да играе, защото играта е първата форма на общуване със заобикалящата го среда.

Симона Миланова, логопед

Последна редакция Понеделник, 11 Май 2015 13:25
blog comments powered by Disqus

3

baner 300x300px

baner 300 300

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини