earlybaby

Понеделник, 20 Април 2015 14:16

Ако детето отказва да суче


mom-nursing-baby-laying-downЕдва ли все още има млади майки, които не са убедени в ползата от кърменето както за детето, така и за тях самите. Затова повечето жени полагат сериозни усилия да съхранят лактацията си възможно най-дълго време. Разбира се, кърменето е процес, в който не са изключени проблеми, сред които особено труден за младата майка е отказът на детето да суче. Какви могат да бъдат причините за това и какво да предприемете, ако се сблъскате с нежеланието на мъника да го прави?

Защо не го прави?
Отговаряйки на въпроса „защо не го прави", трябва преди всичко да се има предвид неговата възраст. Ако е съвсем малко (на дни след раждането), причина за възникването на този проблем може да бъде все още недобре регулираната лактация. Твърде обилното количество кърма или прекаленото набъбване на млечните жлези могат да доведат до това, че на бебето да му е трудно да изсуква млякото. Като следствие - то започва да капризничи, отвръща се от гърдата или я захапва и пуска. Друга причина може да бъда дохранването или честото даване на вода от шише с биберон. И ако „по-опитното" бебе едва ли ще се откаже от майчиното мляко, то съвсем малкото може да отдаде предпочитанията си на шишето, защото този начин на хранене за него е по-лесен и изисква по-малко усилия. Затова не бързайте да замествате гърдата с шишето за хранене. Нужно е време мъничето да се сдобие с нужната „квалификация", за да се справя със задачата си.
За да сте сигурни, че кърмата е достатъчна на бебето, може да организирате пробно кърмене (у дома, ако имате условия, или при педиатъра) и да претеглите бебето преди и след хранене, за да разберете какво количество от млякото ви е изсукало. Това е начин да се избавите от опасенията, че е недохранено, и да не давате допълнително от шишето.

Ако детето започне да отказва да суче във възрастта между 3-6-и месец, причината може да е в повишената му възбудимост. Интересните звуци, ярките цветове, новите впечатления – всичко това го отвлича от основната му задача – да се храни, за да расте. Мъничето иска да види и почувства колкото може повече, а това със сигурност означава, че то не се отказва от кърменето като такова. Не изпадайте в паника, проявете търпение, предлагайте гърдата по-често – когато огладнее достатъчно нищо друго освен майчиното мляко не може да предизвика интереса му. Кърмете винаги в уединение, за да няма дразнители, които да го отвличат от „основната" му дейност.

Друг момент, в който бебето може да откаже да суче, е периодът, в който започва да се възстановява месечният цикъл на майката. Причината е елементарна – престава да му харесва вкуса на млякото, който се променя под въздействието на женските хормони. Необходимо е време, за да се възстанови интересът на бебето, но ако е нужно – консултирайте се със специалист какво да предприемете. Погрижете се в този период в менюто ви да няма храни, които допълнително биха предизвикали неприятни усещания – остри подправки, чесън, бобови храни и т.н.

Причина за отказ може да е и боледуването на детето. Знаете, че дори една банална хрема затруднява процеса на кърмене, какво остава за всякакъв вид възпаление, млечница или стоматит... Разбира се, решението за лечението е на педиатъра, но вие можете да подпомогнете процеса, като промивате редовно нослето и поставяте главичката на бебето малко по-високо при кърмене.

Понякога мъничето отказва да суче само от едната гърда, а от другата го прави с удоволствие. В този случай бъдете внимателни – причината може да е начален процес на застой на млякото в гърдите.

Какво още може да направите
Кърменето е процес, за който трябва да се погрижите още в първите дни след раждането. Кърмете при поискване (това не е новост), дори ако ви се струва, че в гърдите ви няма мляко. В първите дни детето наистина не се нуждае от големи количества кърма, така че можете да изчакате спокойно, преди да пристъпите към дохранване.

За да облекчите притока на мляко, можете да вземете топъл душ непосредствено преди кърмене (само не злоупотребявайте с измивните средства, мирисът им може да отблъсне бебето).
Важно е процесът на кърмене да е организиран комфортно – както за майката, така и за бебето. Седнете удобно, организирайте си уютно гнездо и се наслаждавайте на съвместно прекараното време в тиха, приятна обстановка.

8 правила за успешно кърмене

За да бъде успешно кърменето, може да следвате някои прости правила:

1. Ранно поставяне на гърда – известният вече принцип „кожа до кожа" веднага след раждането е необходимо условие за създаването на контакт между майката и бебето и начин за успокояване на мъничето, което се чувства необичайно в новата среда. Добре е детето да е в постоянен контакт с майката веднага след раждането, а ако това е невъзможно в здравното заведение – да прекарва с нея не по-малко от 2 часа дневно. Мъничето започва да търси майчината гърда още в първите 15-20 минути след раждането и е напълно способно да започне да суче веднага. Благодарение на активните му сукателни движения започват да се образуват хормоните окситоцин и пролактин, които имат заслуга за изработването на мляко в майчиния организъм.

2. Поставяйте детето на гърда правилно още с първото кърмене. Това е важно за пълноценното изпразване и стимулиране на гърдите и е профилактика срещу застоя на кърмата в тях. Ако чувствате болка по време на кърмене – не търпете стоически. Най-вероятно детето просто е захванало гърдата неправилно. Внимателно я извадете и поставете детето отново да суче. Може да се чувствате по-комфортно, ако кърмите в седнало положение или лежейки на една страна – в това положение няма излишно напрежение върху мускулите, което осигурява добър оток на млякото.
3. Кърмете при поискване – толкова често и толкова продължително, колкото желае бебето. Позволете му да е на гърдата, докато само я пусне. Всяко дете има свой ритъм на сукане, затова продължителността при всяко едно е различна - от 5-10 до 40-60 минути. В първите 1-2 месеца честотата на кърмене може да бъде от 10 до 17-20 пъти в денонощие. Не се притеснявайте – това е нормално. Количеството кърма зависи от това колко често и колко дълго детето ще суче – това обезпечава работата на хормоналната ви система.
4. Решаващо значение за успешната лактация имат нощните кърмения. Важно е между 3 и 8 часа рано сутрин детето да е сукало 2-3 пъти. Благодарение на тези кърмения хормонът пролактин поддържа необходимото ниво, за да осигури дълга и устойчива лактация.
5. Не изцеждайте кърма след всяко кърмене - това е работа на бебето. Ако кърмите достатъчно често и бебето суче активно и продължително, няма да се налага да се изцеждате допълнително. Това можете да правите само ако има застояло мляко в гърдите ви или при принудително отбиване на бебето.
6. Не премествайте детето на другата гърда, преди да е изсукало всичкото мляко от първата. Изчакайте мъничето само да освободи гърдата. Нека то реши колко време е необходимо за това. Как можете да се ориентирате – изпразнената гърда е мека и по-лека (макар да не е задължително да е съвсем празна).
7. Не е необходимо да миете гърдите си преди и след всяко кърмене, особено с измивно средство. Малките пъпчици по ареолата всъщност са т.нар. монтгомърови жлези, които отделят защитна бактерицидна смазка, която предпазва гърдите от разраняване. Можете да миете гърдите си 1-2 пъти (по време на ежедневния душ) само с вода.
8. Не прекалявайте с претеглянето на бебето при всяко хранене в опит да установите колко точно е изсукало. Важно е количеството за денонощие. По-верен ориентир е уринирането му. Ако е 12 пъти и повече за 24 часа, значи млякото му е напълно достатъчно.

blog comments powered by Disqus

miniland

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини