earlybaby

Вторник, 14 Април 2015 11:00

Профилактика на алергиите в кърмаческа възраст


allergyphotoНавярно много родители са чували диагнозата „диатеза", произнесена от „компетентни" хора в обкръжението си при вида на зачервените бузи на бебето им. Понякога проблемът се решава бързо и от само себе си, а друг път е нужно време, понякога години. Именно от гледна точка на развитието на алергия първата година от живота на детето е особено важна. Какво трябва да знаете, ако мъничето ви е с алергия? Каква е профилактиката срещу модерното заболяване?

За алергия ли става дума наистина?
Много майки се поддават на „лъжлива тревога" при вида на зачервените, обсипани със ситен обрив бузки на бебето. Повечето деца около третата седмица след раждането си получават подобен обрив – ситни червени пъпчици по лицето, а понякога и в горната част на тялото. Причината за този обрив са майчините хормони, които са проникнали в детския организъм още по време на бременността и към третата седмица след раждането го напускат. Това е процес на саморегулиране. Докато бебето се приспособява към промените в собствения си хормонален статус, избива описаният вече ситен обрив. Нужни са около три седмици, за да изчезне напълно.
Много често подобна картина се приема за проява на диатеза и майката бива принудена да премине на диета, от която всъщност няма никакъв смисъл, защото, както вече казахме, този вид обрив преминава без лечение и не зависи от храната, която майката приема. Какво не бива да правите: не обработвайте обрива с никакви препарати. Чрез марлята или памука, с които си служите, може само да пренесете инфекция, която действително ще ви се наложи да лекувате продължително време. Проявата на алергична реакция не се ограничава само с кожен обрив. Типични за нея са сухотата на кожата, зачервяването на мястото на обрива, често изпражненията са зеленикави, детето е неспокойно, засегнатите участъци от кожата го сърбят, понякога може да се появи кашлица или продължително непрестанно кихане. За съжаление непоносимостта на детето към някакви вредни фактори може да приеме най-различни форми. Какво трябва да знаете за тях, за да предотвратите по възможност появата на алергия?

Вредните фактори
Дълги години се приемаше, че главният виновник за алергични реакции при детето е неговата майка. Това обаче съвсем не е така. Продължителните наблюдения на консултантите по кърмене сочат, че децата, които са на естествено хранене, много рядко проявяват алергични реакции, а дори и да има наличие на такива, майчиното мляко ги неутрализира. Ако искате да направите максималното, за да осигурите безопасна откъм алергени среда за бебето, трябва да следите внимателно за климата в дома, да наблюдавате с какви предмети е в контакт детето.

Обща профилактика
Не прегрявайте детето.
Температурата в стаята, в която се намира бебето, не бива да е повече от 20-22 градуса, въздухът трябва да е овлажнен и чист.
Използвайте хипоалергенни козметични продукти за деца, перилни препарати, които са със специална формула.
Не ползвайте агресивна козметика, ако сте в постоянен контакт с бебето.
Избирайте дрехи от меки и натурални материи.
Гладете дрехите и бельото на детето.
Купувайте играчки от естествени, хипоалергенни материали, оцветени с безопасни бои, с гаранция от производителя.
Почиствайте мебелите и пода вкъщи с влажна кърпа, за да се избавите от домашния прах, който е силен алерген.
Откажете се от освежители за въздуха и аерозоли за насекоми.
Изолирайте (или отпратете) домашните любимци, дори рибките не са безобидни, защото храната им е силен алерген.

Кърмете за здраве!
Понякога е лесно да разберете, че детето реагира точно на това, с което се храни. За съжаление в такъв момент много майки решават, че причината е в тяхната кърма, и предпочитат да дадат адаптирано мляко. Тази идея понякога може да е подкрепена дори от педиатъра, който поставя диагноза „алергия към майчината кърма". Това е невъзможно – бебето реагира не на кърмата, а на чужд белтък, който е проникнал в нея чрез майчината храна.
Какво се случва, когато вместо майчина кърма алергичното дете започне да приема адаптирано мляко?
Обикновените адаптирани смеси се приготвят от краве мляко, което съдържа над 20 вещества, известни като „потенциални алергени" за човека. Като количество ежедневна основна храна тези смеси за бебето се равняват на осем литра краве мляко на ден за един възрастен! (Може би не сте се замисляли, но кравето или козето мляко всъщност е предназначено за изхранване на друг биологичен вид, какъвто е малкото на рогатия бозайник.) Затова често алергията към адаптираното мляко се проявява много по-ярко от тази към майчината кърма (с условието, което вече отбелязахме). Родителите често сменят марката на адаптираната смес, докато не открият тази, към която детето не реагира. Най-често това са млека, произведени на основата на козето мляко или от соеви продукти, и е твърде възможно детето да не реагира веднага, а след известен период от време.
Храненето с изкуствено мляко има продължителни последствия за алергичното дете. Колкото по-малко смеси на основата на козе мляко и соеви продукти приема детето, толкова по-малък е шансът за развитие на алергия в бъдеще. Алергията към кравето мляко при вече пораснали деца на изкуствено хранене се среща седем пъти по-често, отколкото при кърмените. Най-добрата профилактика е майчината кърма. Имунната система на новороденото е незряла – природата разчита на обстоятелството, че на първо време детето няма да приема нищо друго освен майчиното мляко. Затова производството на собствени имуноглобулини – защитни антитела – започва едва към шестата седмица от живота на бебето. Макар и не много функционална, все още незряла, собствената имунна система се оформя към шестия месец. Дотогава детето получава защита от кърмата. Майчиното мляко, и особено коластрата, са много богати на антитела, които осигуряват защита за здравето на детето от множество вредни фактори. Адаптираните смеси са лишени от имунна поддръжка. Затова преходът от кърмене към изкуствено хранене не решава проблема с алергията, а само го задълбочава, лишавайки детето от защита срещу чуждите за организма му вещества. Така че, ако детето реагира на кърмата ви, е най-добре да промените хранителния си режим, вместо да бързате да преминете към изкуствено хранене.

Диета за кърмачки
Ако детето ви е склонно към алергии, реакцията на храна, поета от вас, може да бъде бърза, до няколко минути. Но все пак в повечето случаи трябва да минат поне 4 часа. Тук има един неприятен нюанс: често алергените трябва да достигнат определено ниво в организма, за да се прояви реакцията към тях. Затова има ситуации, в които е възможно майката да е приемала в продължение месец по литър краве мляко на ден, без да има видими реакции към него от страна на детето. И изведнъж за два-три дни на чистата до този момент кожа да „избуи" жесток невродермит (атопичен дерматит). В подобни случаи подобрението също не настъпва моментално: нужни са поне пет дни за „обезопасяване" на кърмата, след като майката е изолирала алергена от менюто си, а до изчезването му от детския организъм са нужни поне две седмици.
Най-разпространеният алерген за децата в кърмаческа възраст е белтъкът на кравето мляко. Затова много често проблем предизвиква вкоренилото се вярване, че козето и кравето мляко, приети от родилката, ще увеличат количеството на кърмата й. Всъщност това не влияе върху количеството на кърмата, просто всяка топла напитка увеличава прилива на мляко. Тоест, нараства не самото количество на кърмата, а скоростта на постъпване в гърдите. Ако изпивате повече от чаша мляко на ден, много често при бебето се появява храносмилателно разстройство - колики, болки в стомаха, газове, пенещи се зелени изпражнения. Ако не промените начина си на хранене, към тези симптоми скоро се присъединяват и кожните обриви, които с времето стават все по-тежки. Точно затова първото нещо, което консултантите по кърмене съветват да се направи при подобни симптоми, е да се изключат всякакви млечни продукти от менюто на майката за две седмици (без кашкавал). В повечето случаи това решава проблема. Ако се притеснявате от недостиг на калций, можете да замените млечните продукти със зелена салата, броколи, спанак, черен дроб, бадеми, бразилски орех.
Втората по честота причина за проява на алергии са различните химически добавки в храната. Бъдете бдителни за всякакви консерванти, оцветители, изобщо четете внимателно етикетите със съдържание на продуктите, с които се храните. Витаминните комплекси, обвивката на лекарствените препарати, флуорът, желязото и някои видове билки също често провокират алергия. Реакция на ярко оцветените плодове и зеленчуци предизвиква червеният пигмент, който се съдържа в кората или сърцевината на определен продукт. Затова например ако майката на алергично дете изяде две купички вишни, детето почти сигурно ще се обрине. Що се отнася до червените ябълки, с които вече може да са ви наплашили, не се притеснявайте - те са достатъчно безопасни: от една ябълка нищо не може да се случи, а ако ви се ядат повече, можете просто да ги обелите. Все по-често разпространена е реакцията към глутена – белтък, който се съдържа в редица зърнени продукти. Няма глутен само в елдата, царевицата и гриса, затова и кашите от тези зърнени продукти са безвредни.

Дневник на кърмачката
Ако сте майка на алергично дете, е добре да си водите хранителен дневник, в който да записвате всякакви промени в собственото си меню и реакцията на детето към тях.
Това се прави приблизително по този начин: съществуват продукти с нисък алергичен потенциал, които можете да въведете в своето меню по един от вид сутрин, за да можете да проследите за реакция бебето. Ако реакцията е бърза – запишете продукта и датата, на която сте го консумирали и не го опитвайте отново поне месец и половина-два. Ако реакцията настъпи след няколко часа, изключете продукта от менюто си за един месец. Ако няма никаква реакция, смело го въведете в менюто си.
В тази група влизат: твърдите сирена, кашкавалът, заешкото месо, немазно агнешко месо, просото, грисът, елдата, тиквичките, краставиците, зелените сортове ябълки и круши, магданозът и копърът. Ако ви се прииска нещо сладичко, а това е почти задължително за кърмещата жена, опасност представляват консервантите и подобрителите в захарните изделия. Децата реагират остро на оцветени в жълто сладкиши, много рядко има реакция към бледи плодови дражета и домашен конфитюр.
Продуктите, които можете да въведете в своето меню след шестия месец на бебето и да следите за реакция: млечно-кисели продукти, телешко, пилешко месо, грах, фасул, картофи, цвекло, праскови, кайсии, банан.
Продукти, които трябва да ограничите, докато детето не навърши една година – с висок алергичен потенциал: яйца, риба и морски дарове, хайвер, моркови, домати, чушки, ягоди, малини, цитруси, киви, ананас, манго, фурми, диня, кафе, какао, шоколад, гъби, орехи, мед.

Какво се случва по-нататък?
Преди всичко трябва да се запасите с търпение. Изначално незрелите системи на защита на организма винаги съзряват успешно, ако не се претоварват. Затова при правилна стратегия (диета) от ваша страна към края на първата година детето израства симптомите на алергията. Ако не успеете самостоятелно да откриете алергена, към който е чувствително детето ви, направете нужните изследвания при алерголог и детски гастроентеролог. Много често подобрението при детето настъпва, след като майката потърси съвет за назначаване на подобряващи собственото й храносмилане ферменти. По-пълното усвояване на храната на майката снижава постъпването на потенциални алергени чрез кърмата й към бебето.
Не бързайте със захранването, за алергичните деца е напълно нормално да започнат захранването по-късно. По-рано от шестия месец категорично не бива да се въвежда нова храна: колкото по-рано продуктът е въведен в менюто му и колкото по-често се консумира, толкова по-голяма е вероятността този продукт да стане алерген в бъдеще. Докато детето е на изключително кърмене, то се запознава с продуктите, които приемате вие, чрез кърмата – контактът с потенциалните алергени е минимален, а адаптацията се случва постепенно. Понякога строгата диета вреди на майката. В такъв случай може да се разгледа вариант, при който вие, докато спазвате определен хранителен режим, изцеждате мляко и го съхранявате като запас за идните седмици. Лактацията може да се ограничава постепенно, като се поизцеждат гърдите, ако са препълнени. Психологическата сложност на отбиването за детето има смесена роля, ако майката има желание след известно време да възобнови кърменето, често към 8-10 месец става по-леко и майчиното мляко се приема безпроблемно.

Кога да започнете захранването при дете с хранителна алергия?
Най-добрата профилактика на хранителната алергия е кърменето. Кърмещата майка трябва да бъде на строга хипоалергенна диета. Захранването за рисковите деца се въвежда на по-късен етап - след 6 месец. Педиатрите препоръчват захранването да започне с еднокомпонентно пюре или каша, за да може да се проследи реакцията на организма на новата храна. Ако детето има редки изпражнения и трудно наддава на тегло, като първи продукт за захранване можете да му дадете каша. Ако детето е с наднормено тегло, започнете с плодово пюре.
За децата с хранителна алергия през първата година е достатъчно да бъдат въведени 1 вид каша, 1 вид месо, 1-2 вида плодове и зеленчуци.
Телешкото месо може да предизвика алергия, добре е да предложите немазно свинско или пуешко. От месните пюрета избирайте тези, които не съдържат бульон, сол и подправки.
Пълномаслено краве мляко въведете, след като детето навърши една година, цяло яйце (с белтък) - след втората година, риба и ядки – след третата.
Въвеждайте нов продукт само когато детето е здраво, започвайки с половин чаена лъжичка и постепенно увеличавайте количеството. В случай на непоносимост временно изключете продукта и опитайте отново след седмица. Всеки нов продукт давайте по 5-7 дни поред, за да проследите реакцията на организма. Давайте еднокомпонентни пюрета и каши, така ще можете да проследите за евентуална реакция. Въвеждайте новата храна с лъжичка, давайки я сутрин или на обяд, за да можете през деня да наблюдавате за реакция.

blog comments powered by Disqus

3

baner 300x300px

baner 300 300

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини