earlybaby

Четвъртък, 09 Април 2015 16:37

Важен ли е режимът?


baby-bear-multi-activity-play-gym-2-1627-pСпециалистите твърдят, че установяването на точен режим на детето е начин да защитите здравето му. Децата обичат реда, дори в собствения си начин на живот. Нарушаването му води до влошаване на настроението им, капризи, понижен емоционален фон и като следствие от всичко това – до отслабване на имунитета.

Дневен режим на бебето
Особено важно е спазването на режим за здравето на бебето. Това е период, в който не само се формират здравословни навици, но и се поставят основите на устойчив организъм в бъдеще. Ролята на родителите за създаването на правилен режим е първостепенна.
Какво трябва да знаете, за да се справите успешно?
Най-важно е да сте убедени, че правилният режим се изгражда в зависимост от ритмичността на физиологичните процеси в организма. Известно е, че в течение на денонощието има определена закономерност – променя се температурата на тялото, дейността на вътрешните органи и системи. Ето защо е толкова важно да се изгражда режим с оглед на биоритмите – това е необходимо условие, за да се съхранят силите, енергията, растежа, развитието и здравето на детето.
Режимът на хранене
При правилно организиране се изработва рефлекс на отделяне на храносмилателни сокове, което спомага за по-пълното преработване и усвояване на храната. При нарушения в режима на хранене настъпва срив в сокоотделянето, което първоначално води до разстройване на работата на стомашно-чревния тракт, а впоследствие до хронични заболявания.
Показатели за правилно организиран режим на хранене са добрият апетит, спокойният сън, ведрото настроение, активното поведение на детето и като следствие – устойчивостта му към простудни и други заболявания.
И още един немаловажен момент: колкото и правилно да е изграден първоначално режимът на малчугана, с израстването му той трябва да бъде актуализиран. Това трябва да става постепенно, наблюдавайки внимателно здравословното му състояние и настроението.

Дневен режим – 1-2 години
Втората година има особено значение в живота на детето. В този период децата активно усвояват ходенето, затвърждават навиците си, получени през първата година, учат се да говорят, стават все по-самостоятелни. Освен това до 1,5-годишна възраст малчуганите са все още много раними физически, бързо се уморяват, лесно се разболяват, което в голяма степен се обяснява с физиологичните особености на възрастта. Една от тези особености е високата двигателна активност при недостатъчна координация на движенията. В този период рязко се повишава работоспособността на нервната система, разширяват се възможностите за умствено развитие и разнообразна дейност. Появяват се и се развиват подражателните действия, на които ги обучават възрастните. И като резултат – дневният режим в този период има редица особености.
Сън
Привичната схема: сън – хранене – бодърстване – се променя, защото емоционалната и физическа наситеност на периода на бодърстване нараства. Вместо 2,5-3 часа, детето може да бодърства до 3,5-4 часа, но през деня, както и по-рано, се нуждае от двукратен сън. Такъв режим на спане би трябвало да се поддържа поне до 1,5-та година. По-ранния преход към еднократен дневен сън може да доведе до преумора, което ще се отрази не само на поведението на мъничето – то може да стане капризно, раздразнително и да започне да спи непълноценно през нощта. Повишената възбудимост и като следствие хроничната преумора водят до снижаване на имунната защита и повишена възприемчивост към вирусно-бактериални инфекции.
Може да се счита, че детето е готово за еднократен дневен сън само ако е активно през целия период на бодърстване, не се уморява и не боледува. Извършвайки този преход, трябва да наблюдавате поведението му – как се чувства, как понася този режим, готово ли е за него. Първите признаци на умора, свързани с ранния отказ от втори дневен сън, са вялост, понижаване на апетита, неустойчиво настроение, повишена капризност. Те могат да се появят на втората или третата седмица от въвеждането на новия режим на сън. В този случай трябва да се върнете към първоначалния двукратен дневен сън поне за 2-3 седмици.
Бодърстване
Важно е да организирате правилно периода на бодърстване, в това време детето има нужда от активно общуване, това е възможност за активно познание и развитие на сензорните и моторни навици. Както вече споменахме, в този период от живота на мъничето то е много подвижно, усвоява нови територии, преодолява относително големи разстояния. Затова е важно да е удобно облечено, за да не се ограничава свободата му на движения.
Ограничаването на подвижността, в това число и забраните, които ние нерядко поставяме, за да предпазим детето от опасности, води до понижаване на емоционалния му тонус, бърза уморяемост, става раздразнително. По отношение на движението това не е толкова забележимо, но може да доведе до хронично лошо настроение, недоволство от околната среда и в крайна сметка до развитие на заболявания. Това са нарушения в работата на опорно-двигателния апарат и на вътрешните органи (например запекът при слабо активните деца).
Хранене
Интервалите между отделните хранения се колебаят между 3 и 4 часа. Първото хранене обикновено се организира не по-късно от час след събуждането, а последното не по-късно от час преди лягане, за да се осигури спокоен сън. Общото количество приеми на храна е 5 до 1,5 години, а след това – 4 приема. Най-питателната част от храненето е при закуската и обяда. Знаете, че децата не търпят на глад, те се превъзбуждат, което понякога води до отказ от храна (колкото и странно да звучи). Ако апетитът не бъде удовлетворен навреме мъничето може съвсем да се откаже от храненето. Въпреки глада у него се формира отрицателно отношение към процеса.
Изграждане на навици
Най-важно в тази възраст е обучението към определени, последователни действие, които много бързо прерастват в добри навици.
Дете на година и половина може много бързо да усвои миенето на ръце преди храненето, ползването на салфетка и прибори. В тази възраст малчуганът с удоволствие копира действията на околните, затова този стремеж трябва да бъде поощряван.
Полезни са и редовните разходки на открито. Нарасналата двигателна активност повишава потребността от кислород на детския организъм. В този период детето трябва да бъде извеждано не по-рядко от два пъти дневно, за общо 2,5-3 часа. По време на разходките оставете лицето открито, дрехите могат да бъдат с една повече от тези, които вие сте облекли. Дете, което е толкова навлечено, че трудно се движи и не получава удоволствие от разходката, не може да насити организма си с кислород. Не би било зле да провежда дневния си сън на открито, ако има такава възможност.
Къпането на детето през втората година е добре да става преди нощния сън. Така му се изгражда навик към хигиенни процедури и успокояване преди сън. Това е процедура, която отпуска, помага да се снеме напрежението, натрупано през деня. Детето спи по-добре през нощта и възстановява силите си.
Можете да започнете да създавате навик за миене на зъбите преди лягане, за да се застраховате срещу ранна поява на кариеси. Същата процедура е необходимо да бъде усвоявана и сутрин, след ставане от сън.

Дневен режим – 2-3 години

През този период от развитието на детето е характерна високата двигателна и познавателна активност. То става по-издържливо физически, имунитетът му вече започва да проявява своята защита. Започва да боледува по-рядко (ако не посещава ясла или детска градина). При това, както и по-рано, лесно се уморява от еднообразни дейности. Всички особености на този възрастов период предполагат големи възможности за организиране на дневния режим, максимално благоприятен за физическото и умствено развитие.
Сън, бодърстване, хранене
През третата година продължават промените в продължителността на активно бодърстване и сън на децата. Активното бодърстване вече е около 6-6,5 часа дневно. Общото време за сън е 11,5-12 часа, от които 10 часа нощен сън и 2-2,5 часа дневен. Ако обаче детето е физически слабо или е боледувало наскоро, дневният сън може да бъде удължен, защото това е начин да повиши защитните си сили и да пази нервната си система. В сравнение с двегодишните тригодишните деца се хранят по-бързо, нуждаят се от по-малко време за обличане и миене, затова периодът на бодърстване трябва да бъде запълнен с разнообразни занимания. В тази възраст малчуганът е в състояние да се занимава сам, стига да му се предлагат периодично разнообразни дейности, еднообразието го уморява.
Храненето в тази възраст е все по-разнообразно и вече е 4-разово.
Изграждане на навици
Разходките, както и преди, е добре да са два пъти дневно, при това следобедната е много важна предвид това, че към края на деня умората се натрупва. След това детето е достатъчно уморено, за да заспи бързо и пълноценно. Продължителността на всяка разходка през деня трябва да е не по-малка от 1,5 часа, през лятото до 2-2,5 часа. Изискванията към облеклото са като предишните. Използвайте времето за закаляващи процедури.
За да затвърдите навиците, създадени през този период, трябва да сте упорити, защото все още бързо се забравят. Трябва да сте единни в изискванията си и да поставяте еднакви условия. Непостоянството води до капризи и агресивно поведение.
В голяма част от случаите третата година е времето за постъпване в детска градина. Доказано е, че смяната на обкръжението натоварва нервната система. Допълнителен „бонус" са и голямото количество вируси и бактерии, с които влиза в контакт мъничето. Затова не бива да подценявате предварителната подготовка за този преломен за детето ви момент – изграждането на режим, сходен с този в детското заведение, значително ще улесни адаптацията му.

Последна редакция Вторник, 14 Април 2015 11:27
blog comments powered by Disqus

baner 300x300px

baner 300 300

baner300x300

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини