earlybaby

Вторник, 10 Март 2015 15:35

Развитие на зрителните възприятия и уменията за проследяване


childrens-eyesight-2Зрителната перцепция (зрителните възприятия) започва да се развива още с раждането на бебето, въпреки че очите са структурно развити, за да гледат, трябва да мине известно време, за да могат да фокусират, да се изгради бинокулярното зрение, очните движения, перцепцията за перспектива (дълбочина), координация око-ръка и др.


Какво включва зрителната перцепция?
Постоянство на формата – това е умението една форма да бъде разпозната без значение каква е нейната големина, цвят, разположение или материал.
Фигура-фон – възможност формата да се отграничи от заобикалящия я фон.
Пространствени отношения/разположение в пространството – възможност да се разбере отношението между предметите в пространството.
Зрителна дискриминация – възможността да се определят разликите и приликите между различните форми.
Зрително закриване (зашумяване) – възможност да се идентифицира форма, дори когато част от нея е скрита.
Зрителна памет – възможност това, което вече е видяно, да бъде запомнено.
С какво ни помага тази информация?
Тя ни помага да се ориентираме за това какви занимания можем да предложим на детето, за да развиваме и стимулираме неговите зрителни възприятия. На помощ, разбира се, идват играчките с различни форми, цветове и материали. Тяхното разнообразие, и в същотото време повтаряемост на елементите, позволяват на детето да полага основите на познанията си за заобикалящата го среда и да ги обогатява. Можете да използвате отделни предмети или сложни многокомпонентни/сюжетни картини (за по-големите), за да подпомагате зрителната перцепция и представи на детето.
Ето един пример как можете да стимулирате тези процеси – първо да дадете на бебето възможност да разглежда лицето ви, да поставите в зрителното му поле кръгъл предмет, да му покажете подобен на картина в мека книжка, да смените играчката, в която да присъстват същите обли форми с други цветове и големини, след време с него да подреждате пъзел със същите фигури и т.н. Бебето първо възприема лицето на майка си (неговите кръгли форми) и хората, които го обгрижват, след това е готово да възприема същите форми и чрез други обекти, да ги заучава в тяхното разнообразие, да ги открива в различни предмети, да ги сравнява и различава. Затова е важно на детето да му се създаде разнообразна и провокираща ученето среда, която да му предоставя нови знания, но и да му дава възможност да затвърждава вече наученото. И да не забравяме, че първо идват знанията за нещата и след това думите за тях, т.е. детето първо трябва да разпознава формите, да открива разликите между тях и едва тогава ще е готово да ги назове. Това се отнася и до всички обекти, които се възпремат зрително. Детето първо се научава да разпознава кучето, различава го от котето и едва в последствие може да го назове.
Зрителното проследяване
Зрителното проследяване е умението да се следи движещ се обект с очите. Няколко седмици след раждането бебето може да извършва това движение при наличие на близко разположен обект, а след време и при по-голяма дистанция – например да гледа как майка му се движи из стаята. В началото вниманието на бебето е привличано от по-контрастно оцветени предмети и играчки.
Нормално развитие на зрителните възприятия при бебета:
6 седмици:
- взира се в заобикалящата среда, когато е будно;
- за миг задържа поглед върху ярка светлина или ярък обект;
- примигва на светкавица на фотоапарат;
- очите и главата се движат заедно.
8 до 24 седмици:
- очите започват да се движат по-свободно с по-малко движения на главата;
- очите започват да проследяват движещ се обект или човек;
- започва да гледа лицето на родителя, докато му говорят;
- започва да гледа собствените си ръце;
- очите се движат за активно проучване на заобикалящата среда;
- докато седи, гледа ръцете си, храната, бутилката;
- търси и гледа по-далечно разположени обекти.
30 до 48 седмици:
- очите са по-подвижни и могат да се движат с малко движения на главата;
- наблюдава дейности около него за дълъг период от време;
- гледа за играчки, които е изпуснало;
- проучва играчки, които държи;
- пълзи след играчки, които е видяло;
- преминава с очи през стаята, за да види какво се случва;
- отговаря зрително на усмивката и гласа на другите;
- все повече и повече оглежда играчките и хората.
12 до 18 месеца:
- използва и двете ръце и наблюдава какво прави с тях;
- заинтересовано е от прости картини;
- държи близо до очите играчка, за да я проучи;
- сочи предмети и хора (с думите „виж"/ „гледай");
- търси и разпознава картини в книжка.

За бебето - игри за проследяване
Поставете бебето да лежи по гръб, центрирайте главата и след това вземете играчка, която дръжте над главата му, в средната линия на 30-40 см и започнете бавно да я движите на ляво и дясно като гледате дали то я проследява. Ако я изпусне от поглед, върнете играчката посредата и започнете отначало. Когато бебето започне да се справя добре с този тип движения, можете да започнете да опитвате да местите предмета нагоре и надолу, за да разширите зрителното му поле и в други посоки.
Поставете бебето по корем, а ръцето му на лакътна опора, главичката му трябва да е изправена, за да може да проследи предмет, който се движи бавно в ляво и дясно. Можете да опитате движения с играчката нагоре и надолу. За тази цел бебето трябва да може да държи главата си относително стабилно, за да може да се фокусира върху придвижването на обекта. Освен за проследяването, така се грижите и за развитието на вратните мускули.
Подобно упражнение можете да правите и когато бебето започне стабилно да седи – вземете го в скута си и започнете заедно да играете с различни предмети, като ги движите в различни посоки. В тази възраст то не само ще може да проследява, но и да хваща предметите.

Защо е важно зрителното проследяване?
Както вече беше споменато, зрителното проследяване е възможност да се фокусира и проследи движещ се предмет, която в бъдеще е основа на четенето. При този процес очите трябва да извършват серия от активни движения, продължително време. В ранния предучилищен период тази способност на очите трябва да е усъвършенствана, защото при четенето вече няма движение на главата. При него се проследяват множество статични обекти, а не на един активен, което не го прави по-лесно. Именно когато започне процесът на ограмотяване, може да бъде открит зрителен проблем на т.нар. „мързеливо око", при който се срещат подобни трудности на зрително фокусиране и проследяване. Детето пропуска букви или цели думи при четене, губи реда и мястото в текста, използва пръст при четене, гледа отблизо текста, не се фокусира добре върху символите. Децата могат погрешно да бъдат нарочени като мързеливи и лоши четци. В този случай не се притеснявайте да разсеете съмненията си относно зрителните затруднения на детето с очен лекар или да се допитате до логопед във връзка с упражнения, които могат да подобрят движенията при четене и писане.
Симона Миланова, логопед

blog comments powered by Disqus

3

baner 300x300px

baner 300 300

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини