earlybaby

Понеделник, 10 Ноември 2014 10:44

Как се развиват уменията за хранене при децата?Girl bowl of vegs 8788826MediumРазвитието на храненето при децата се случва в определена последователност, започваща с прием на течности и преминаваща към течна и твърда храна едновременно. Преходът към твърдата храна съдържа в себе си и захранването с полутечна (пюрета, примесени с кърма, мляко на прах за малки деца или вода), следвана от храната на парченца и накрая – хрупкавата храна, когато детето вече има уменията да отхапва, дъвче и преглъща.

Малчуганът може да демонстрира предпочитания към дадени храни в определен период (около 18 месеца). На около 2-годишна възраст вече има умения за хранене като на възрастния, като може да се отложи само приемът на някои продукти, предизвикващи алергични реакции. В този период детето има целия репертоар от възможности, които му позволяват да се наслаждава на пълното разнообразие от хранителни вещества.
Как се развиват нормалните хранителни умения у детето?
0-3 месеца
От раждането си новороденото има силен сукателен рефлекс, което му позволява да се храни от гърда или шише. Тъй като гравитацията помага за придвижването на течността, добре е бебето да се държи по време на хранене под ъгъл 45 градуса (или като ориентир – линията на ушите да е по-висока от тези на устата), което предотвратява попадането на мляко в евстахиевите тръби. Количеството кърма/мляко на прах до 60 милилитра може да се изпие за време между 5 и 20 минути (след това бебето по-скоро задоволява сукателния си рефлекс за удоволствие или се храни по-бавно, защото изпитва трудности с това). Възможно е в началото да не координира добре сукане и дишане, но с времето мускулите подобряват тези движения и те започват да се осъществяват все по-добре – бебето придобива повече сила, тъй като движенията се тренират под ръководството на сукателния рефлекс.
3 месеца
Бебето може последователно да направи 20 и повече всмуквания от гърдата или шишето, когато е гладно, и може да координира добре паузите за дишане. Възможно е да се закашля, когато загуби контрол над сукането, преглъщането и дишането.
От 4 до 6 месеца
Сега бебето започва не само да суче, но и да смуче. През тези месеци могат да се наблюдават активни движения на езика напред и назад. Може да ви се струва, че то ви се плези. Този период е подходящ за захранване с пюрета, но ако все още са налице тези активни движения на езика и бебето избутва непрекъснато лъжицата и съдържанието й с него, по-добре е да изчакате да отминат рефлексните движения на езика. В началото пюретата са толкова течни, че бебето по-скоро ги пие, отколкото да ги дъвче.
Уменията за пиене от чаша
В тези месеци родителите могат да въведат чашата с капак и мек накрайник, като все още не се очаква всички течности да бъдат поемани от детето с нея. Някои деца не демонстрират добри умения за пиене от чаша до 9-10 месеца. Бебето може да смуче вода от чашата и след това да се наблюдават опити за некоординирани преглъщания като резултат от привикването към нов механизъм на приемане на течности. Част от водата може да изтича в опитите да я преглътне, а прекаленото напълване на устата да доведе и до задавяне или кашляне.
6 месеца
Бебето вече има много по-добър модел на смукане, намаляват се движенията на челюстта и устните по-добре обхващат накрайника на чашката и лъжицата. То е готово за приема на пюрета, защото избутващите движения на езика не са толкова активни и само започва да отваря устата си при вида на лъжицата. Може да се опитва да мачка храната, попаднала в устата му с ритмични движения нагоре и надолу. Устата има още една активна роля в този период – появяват се движенията на горната устна, чрез които се поема храната от лъжицата.
9 месеца
В този месец бебето може да координира засмукванията на течност и дишането, в състояние е да направи три засмуквания, преди да си поеме въздух. При хранене могат да се появят дъвкателни движения, придружавани с движения на езика между двете страни на зъбите и венците. Можете да започнете опити за пиене от сламка, да предложите на детето бисквита, за да се упражнява да държи храна, дори не е задължително да я яде. На бебето му харесва да мачка меки храни в ръката си, така че не спирайте опитите му да играе с храната – това може да са първите крачки към самообслужване, освен това така проучва текстурата на храната, преди да я поднесе към устата си.
9-12 месеца
Латерализацията на езика (движенията в ляво и дясно) е много по-добра и ефективна. Бебето вече е с състояние да отхапе малка част от мека бисквита, а по-твърда може да смуче, преди да се размекне, за да може да я отхапе. В този период бебето приема намачкана или накълцана храна с парчета, които са ясно забележими. То преминава през сензорна промяна чрез прехода от хомогенна към храна на парченца. Храненето от шише може да остане само за сутринта или вечерта, защото по-големият дял от приема на течности вече е от чаша. Има желание и взима лъжицата си по време на хранене и малки парченца от храната си с пръсти при опити за самостоятелно хранене.
12-15 месеца
Детето вече има добри умения за пиене от чаша, която държи само, може добре да поеме храната от лъжицата, а усъвършенстването на пинсетния захват му позволява да приема храна само (с ръце). Бебето приема различни текстури храна, като челюстта и езикът извършват различни движения, които подпомагат раздробяването й. То развива добър контрол над устните и езика и подобрява уменията си за отхапване. Децата могат да захапват лъжицата, докато се хранят, и чашата, докато пият, и вече са готови да приемат течности и от обикновена чаша.
18 месеца
Детето има зрял дъвкателен механизъм, при който храната от езика се премества върху зъбите, може да се премества от едната на другата страна в устата и отново върху езика, за да се подготви за преглъщане. То държи устата си добре затворена по време на дъвкане и не губи храна, докато го прави. Вече може да си отхапе парченце от твърда бисквита. Координацията уста-ръка е много добра – детето само може да поднася храна към устата си, което го прави по-самостоятелно.
24 месеца
Детето пие добре от чаша и сламка, може да приема различни текстури храна, като съобразява кои се преглъщат и кои се дъвчат (супи и основни). То вече има всички умения за прием на различни типове храна, като с порастването те могат да се усъвършенстват.
Важността на храненето за логопеда се състои в това, че едни и същи структури отговарят за две неща едновременно – за хранене и говор. Когато определени движения са възпрепятствани в единия процес, то в повечето случаи се очакват и трудности в другия. Затова проблемите при развиването на хранителните механизми при бебето са едни от първите сигнали, че нещо в механизма или анатомичните структури не се развива синхронно или добре. Важно е да се знае, че бебето може да бъде подпомогнато дори в тези ранни етапи на развитие, така че храненето да не се превръща в един от най-стресиращите периоди на деня. Не трябва да се пренебрегват нито времето, за което се храни детето, нито видът и разнообразието на храната, която приема, както и начинът на прием на храната. При съмнение или трудности в тази насока е добре да се обърнете към специалист за хранителна терапия.
Симона Миланова, логопед

blog comments powered by Disqus

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини