earlybaby

Петък, 05 Септември 2014 14:36

Развитие на имунната система на детето


1233972 10200645293914425 334621665 nФормирането и развитието на имунната система на детето обуславя устойчивостта на организма му или обратно, неговата податливост на заболявания с бактериален, вирусен, гъбичен произход, а също и на състоянието на имунодефицит и развитието на алергия. Процесът на съзряване на тази глобална природна защита продължава години наред, защото имунологичната памет не се наследява, а се придобива в процеса на човешкото развитие.

Формиране
Формирането на имунната система на детето започва още в утробата, когато се създават сложните връзки между организма на майката и плода. Синтезът на собствен имуноглобулин на плода започва към 10-12-та седмица от бременността, като постепенно се увеличава до раждането. Имунната система на новороденото се намира в състояние на физиологично потискане. Най-важното биологично значение на това състояние е в предупреждението на риска от твърде бурни имунни реакции, които са неизбежни при контакта на новороденото с огромното количество антитела. Новородените и децата, които са на няколко месеца, са защитени с майчините антитела, т.е., ако майката е преболедувала или е била ваксинирана преди бременността, например срещу морбили и рубеола, тя предава своите антитела на бебето. Собственият синтез на имуноглобулин при него е крайно ограничен. Нивата на „възрастните" показатели се образуват едва към 3-5-та година от живота му.

В процеса на растеж на детето има определени критични периоди при формирането на имунната система.

Първият критичен период е времето непосредствено след раждането (до 28-ия ден). В това време имунната система на бебето е потисната. Затова новороденото е много податливо на вирусни инфекции и на въздействието на собствените условно-патогенни микроби, които могат да предизвикат заболяване в условията на занижен имунитет.
Вторият критичен период – 3-6-и месец е обусловен от разрушаването на майчините антитела в организма на детето. Срещу проникването на инфекции в организма бебето все пак развива първичен имунен отговор, който обаче не оставя имунологична памет (не създава имунитет). В този период децата са податливи на въздействието на различни видове вируси, предизвикващи остри респираторни инфекции. Забелязва се по-висока заболеваемост от стомашни инфекции, възпаление на дихателните органи. Освен това, ако през първата година от живота си детето не е получило майчини антитела (майката не е боледувала, не е била ваксинирана или не е кърмила), тежко и нетипично протичат детските инфекции (коклюш, рубеола, варицела). И за съжаление е твърде възможно детето да ги преболедува по-късно отново, защото все още не е развита имунологичната му памет. В тази възраст могат да се проявят и хранителни алергии.
Трети критичен период – 2-3 години. Детето значително разширява контактите си с околния свят. Основното в работата на имунната му система остава първичният имунен отговор, макар да е възможно да се образува траен имунитет към определени заболявания. Децата все още са чувствителни към вирусните и бактериалните инфекции, при това характерни са повторните заболявания от една и съща болест.
Четвърти критичен период – 6-7 години. През този период могат да се формират много от хроничните заболявания, нараства честотата на алергиите.
Пети критичен период – пубертет (12-13 години при момичетата, 14-15 при момчетата). Това е период на бурен растеж и хормонално преустройство, през който може да има подем в честотата на хроничните заболявания.

Статистика
По данни на Световната здравна организация децата в ранна възраст (до 3 години) прекарват от 6 до 8 респираторни заболявания на година. Средно, в течение на една година, детето може да боледува 1-2 пъти от тежки вирусни инфекции (грип, аденовирусна инфекция); до 4-5 пъти инфекциите могат да протекат леко във вид на хрема, покашляне, невисока температура. Единственият начин пълноценно да се защитят от инфекциозните заболявания е да се изработи собствен имунитет, който се формира при съприкосновението с микробите. В тези случаи родителите не бива да смятат, че детето има занижен имунитет. Честите остри респираторни инфекции в никакъв случай не бива да се приемат като резултат от понижен имунитет на детето и да се говори за имунодефицит. Напротив, за имунодифицита са характерни продължителните, често повтарящи се инфекции, чиито възбудители са бактериите и гъбичките.
Разбира се, децата, които посещават детска градина, в началото боледуват твърде често, тъй като възможността за контакт с болни се увеличава. Този период обикновено продължава 6-12 месеца. Причина за повишената заболеваемост може да стане и стресова ситуация или нежеланието на детето да ходи в детското заведение.
Отбелязва се, че деца, които не посещават детска градина, боледуват по-рядко, но след като започнат да посещават училище, честотата на вирусни заболявания при тях рязко нараства.

Укрепване на имунитета
За повишаване на защитните сили на детето могат да се прилагат различни общоукрепващи методики: закаляване, контрастни въздушни бани, да се облича детето според сезона, да се приемат поливитамини, да се ограничава, колкото е възможно, контактът с други деца в периодите на епидемии от вирусни заболявания. Може да се дават лекарствени средства, които повишават местната неспецифична защита на лигавицата на горните дихателни пътища.
Много ефективни са средствата на народната медицина – чесънът и лукът. Тези растения отделят фитонциди – вещества, които унищожават вирусите и бактериите. Обикновено те се натрошават и се поставят в стъклени съдове в стаите.
Широко се използва защитното действие на лимона. В този вид цитрусови плодове освен наличието на фитонциди (в кората) се съдържа и много витамин С, който има високо стимулиращо въздействие върху имунната система. Лимонът може да се добавя в чая или водата за пиене, но съществуват и други начини на приложение. Изцеденият лимон се смесва с мед и смлени орехи в равни пропорции и това се приема по една чаена лъжичка 1-2 пъти дневно в продължение на месец. Естествено, тази рецепта е противопоказана при алергични деца, тъй като съдържа високоалергизиращи съставки.

Кога да се обърнете към имунолог?

- При чести простудни заболявания, протичащи с усложнения (остри респираторни заболявания (ОРЗ), преминаващи в бронхит, възпаление на белите дробове или възникване на фона на ОРЗ на гноен отит (възпаление на средното ухо и т.н.).
- При повторно заболяване от инфекция, към която би трябвало детето да си изработи пожизнен имунитет (варицела, рубеола, морбили). Все пак в такива случаи трябва да се има предвид, че ако детето е боледувало от тези болести, преди да е навършило 1 година, имунитетът му към тях е неустойчив и не дава доживотна защита.
- Ако детето има някакво хронично или остро заболяване и по този повод се провежда продължително лечение с антибактериални, противогъбични, хормонални препарати, отслабващи имунитета. По време на консултацията лекарят би трябвало подробно да разпита родителите за това как са протекли бременността и раждането, от какво и как е боледувало детето, да го прегледа и ако прецени, да назначи изследвания. В имунологията съществуват специфични методи на изследване на имунната система, но като правило в ранна възраст (до 3 години) те са слабо информативни, защото рядко излизат от пределите на нормалните за възрастта показатели.

blog comments powered by Disqus

3

baner 300x300px

baner 300 300

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини