earlybaby

Петък, 05 Септември 2014 14:07

Проблеми с апетита


getty rm photo of baby eating from spoonДетето ви, което доскоро се е хранило със завиден апетит, изведнъж става придирчиво, отказва любима храна, капризничи и се противопоставя на опитите ви да му дадете определеното за възрастта количество. Трябва ли да се тревожите? Специалистите твърдят, че това е нормален етап от развитието му. Във възрастта около и след една година детето е склонно да променя отношението си към различните видове храна. Като че ли става по-претенциозно и по-малко гладно.

Това съвсем не е учудващо. Сега то вече има възможност внимателно да погледне своята храна и да се запита: „Да видим кое днес ми хареса повече и кое по-малко?" – твърде рязък контраст с поведението през първите осем месеца. Тогава на мъничето му се струваше, че ще умре от глад преди всяко хранене. Едва дочакваше да му завържете лигавника на врата и бързо се насочваше към подаваната лъжичка. Беше му безразлично какво яде, твърде голям беше гладът, за да има вкусови предпочитания.
Има и някои други причини за претенциозността на детето. Децата в тази възраст започват да се усещат като личности, които имат свои собствени желания, затова стават по-решителни в отказа си от храна, в чийто вкус по-рано са се съмнявали. Освен това тяхната памет се подобрява и детето започва да разбира: „Ако ме хранят съвсем редовно, значи винаги ще мога да хапна толкова, колкото ми се иска". Видно е, че апетитът на детето се променя не само от седмица на седмица, но понякога и от ден на ден. Ние, възрастните, знаем това от собствен опит: веднъж ни се иска да изпием само чаша плодов сок, а друг път - да си сипем допълнителна порция ядене. Това се случва и с децата. Само че до навършването на една година не го забелязваме, защото поради естеството на храната детето изгладнява твърде често, за да се отказва от каквато и да било храна.

Защо отказва плодове и зеленчуци?
Ако вашето 12-месечно дете изведнъж се откаже от тези плодове и зеленчуци, които преди много е харесвало, не се съпротивлявайте, нека нещата останат такива, каквито са. Ако не започнете да го уговаряте да ги яде, не след дълго отново ще започне да хапва от тях. Ако сте настойчиви, може да предизвикате отвращение на детето към дадената храна, което да се превърне в постоянна непоносимост. Ако мъничето два пъти поред отказва някои плодове и зеленчуци, не ги предлагайте в продължение на две седмици. Естествено, неприятно е, когато детето се отказва от храна, която вие сте се постарали да приготвите и която доскоро е обичало. Трудно е да се сдържите и да не се разсърдите, но трябва да помните, че отношението му към храненето ще стане само по-негативно, ако го принуждавате. Ако в определен период детето се отказва от плодове и зеленчуци, които преди е харесвало, предлагайте му други, към които не проявява непоносимост. Възползвайте се от разнообразието, което предлага пазарът. Ако определено време детето се отказва от всякакъв вид зеленчук, но продължава с охота да яде плодове, давайте му допълнителна порция от тях - ако детето консумира достатъчно плодове, мляко и каша, ще получи всички необходими на организма му елементи, които се съдържат и в зеленчуците.

Последна редакция Петък, 05 Септември 2014 14:20
blog comments powered by Disqus

3

baner 300x300px

baner 300 300

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини