earlybaby

Петък, 08 Август 2014 11:22

5 стъпки към гърнето


Potty-Training-ToiletsЛято е и ви се иска да се разделите с пелените? Как да сте сигурни, че и детето ви е готово да го направи?

На възрастните им е трудно да повярват, че детето не само не чувства кога му се ходи до тоалетна, но и дори не осъзнава случващото се. Едва когато гащичките са мокри, разбира, че се е случило нещо нередно и изпитва дискомфорт. Много родители предполагат, че детето е готово за гърнето още щом започне да седи самостоятелно. Но много често усилията им се оказват неуспешни. Обяснението е, че мъничето все още не усеща натиска на пикочния мехур, а това се случва едва тогава, когато възникнат и се диференцират нервните връзки между мозъка и пикочния мехур. Детето трябва да съзрее за раздялата с пелената точно толкова, колкото и за проговарянето, четенето и смятането.

1. Имитираме „големите"
С пелена детето се чувства удобно и комфортно. Затова вероятно му е трудно да разбере защо трябва да се разделя с нея. След като навърши една година, можете да започнете да му обяснявате предназначението на гърнето, да разказвате защо у дома има тоалетна и защо от време на време възрастните я посещават. Ако не сте особено притеснителни, можете да вземете детето на някое от вашите (кратки) посещения.
Децата не могат веднага да започнат осъзнато да ползват гърнето. Но вие (все пак) сте в състояние да уловите точния момент – това може да стане след разходка или след сън. Ако се получи – похвалете мъничето. Ако не – просто опитайте следващ път без критични коментари.

2. Тренираме мускулите
Специалистите твърдят, че способността да се контролира изхождането през деня се появява при децата около година и половина-две след раждането, а нощното контролиране се появява малко по-късно (може да стане факт и към третата година). Други смятат, че умението да управляваме тялото си е пряко свързано със съзряването на мускулната система. Когато детето започне да изкачва стълби, да поставя цeленасочено крачетата си на стeпенката на количката, тогава е готово да се сбогува с пелената. Можете да ускорите този процес с ежедневна гимнастика (много ефикасно е упражнението „каране на колело"), масаж и чести разходки пеша. Това е полезно не само заради затвърждаването на двигателните навици. Ще видите, че дори походката на детето се променя.

3. Поставяме при поискване
Не поставяйте детето на гърнето насила. Иначе ще си изгради трайна неприязън към този полезен предмет. Напротив – гърнето трябва да му харесва и да го асоциира само с положителни емоции. Не укорявайте мъничето за изцапаните или намокрени дрехи, не демонстрирайте отвращение, когато го миете. Не прибягвайте до шамарчета по дупето, ако мъникът не желае да прави нещата по вашия начин. Въоръжете се с търпение. Все има индивидуален план на развитие. Това, което не се е получило вчера, може да стане факт утре.

4. Сдържаме емоциите
Бъдете готови за това, че мокри изненади ще има и след като детето вече се е запознало с гърнето. То може просто да се е заиграло и да е забравило да даде знак, че има някаква нужда. Свикнете да напомняте и питате периодично дали иска да седне на гърнето. Може дори да го привлечете в отстраняването на последствията от забравянето. Двегодишно дете може само да свали мокрите гащички и да ги отнесе в банята. Непременно измислете название на интимния процес. Не е важно как детето ще го нарича, важно е да знае как да съобщи за него.

5. Избягваме крайностите
Някои родители ограничават пиенето на вода преди сън, нееднократно поставят детето на гърне, преди да легне. Това изморява както вас, така и мъничето. Невъзможно е да изхитрите природните закони. Детето ще се събужда сухо, когато съзрее физически. Дотогава за всички ще е по-лесно и приятно, ако спи с пелена. Специалистите смятат, че до тригодишна възраст това е нормално. Възможно е детето да намокри чаршафчето и вследствие на стрес или преумора. Това е съвсем естествено: по време на сън детето се отпуска. Затова вечер се стремете да го предпазвате от активни шумни игри, от натрупване на впечатления, които могат да го превъзбудят. Нека прекара времето преди сън в спокойна обстановка. Приятните водни процедури на къпането, приказката за „лека нощ" осигуряват безпроблемен сладък сън.

Четете още в новия брой на сп. "Моето бебе и аз"


Последна редакция Петък, 05 Септември 2014 14:02
blog comments powered by Disqus

miniland

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини