earlybaby

Сряда, 21 Май 2014 09:27

Слънчева алергия


ne-izlagayte-bebeto-na-slantseСлънчевата алергия е доста разпространено явление и се наблюдава при все повече хора. Причина за тази реакция (слънчев дерматит или фотодерматит) е въздействието на слънчевите лъчи върху човешката кожа. Лъчите сами по себе си не са алерген, а раздразнението може да е причинено от други външни или вътрешни фактори. Външни са всички алергенни вещества, натрупващи се по повърхността на кожата – прашецът на цъфтящите растения, козметичните средства, ефирните масла.

Точно те под влияние на слънчевите лъчи предизвикват алергична реакция по оголените участъци на кожата. Вътрешни фактори обикновено са заболявания и нарушения на имунната система, както и страничните ефекти на някои лекарства. Всичко това повишава чувствителността на кожата към слънцето и уязвимостта й. Комбинацията от ултравиолетови лъчи и лекарствени средства може да бъде крайно опасна, предизвиквайки силна алергична реакция. Симптомите са зачервяване, парене и сърбеж по кожата. Изложените на слънце участъци се покриват с обриви като при уртикария. Слънчевата алергия може да се прояви и в отичане на лигавиците и на самата кожа. Интересно е, че алергията към слънцето може да се предизвика и от солариум. Трябва да се използват кремове с максимален слънцезащитен фактор и подготовка с антихистамини, започваща през пролетта.

Последна редакция Сряда, 21 Май 2014 09:40
blog comments powered by Disqus

3

baner 300x300px

baner 300 300

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини