earlybaby

Сряда, 27 Февруари 2013 13:50

Как да помогнете на детето да заспива по-лесно


kak-da-pomognete-na_deteto_da-zaspiva-po-lesno• Малко преди времето за сън нахранете бебето или му направете масаж. Това ще го успокои и ще улесни заспиването. Избягвайте да играете с детето преди сън, защото това ще увеличи времето, в което то се настройва за лягане.

• Оставете халата си в близост до креватчето му. Усещайки познатата миризма на мама, то ще се чувства сигурно и спокойно.

• Създайте ритуал преди лягане, който да е еднакъв всяка вечер. По този начин ще помогнете на детето да си създаде рутина. В тази ритуал включете къпането, пеенето на песнички или четенето на приказки и др. с еднаква последователност всяка вечер.

• Много важно е да научите детето да заспива самостоятелно (и да се върне към съня, когато се е събудило от нещо през нощта). Затова го слагайте да спи, когато е изморено, но не напълно изтощено или заспало. Ако се събуди по средата на нощта, изчакайте 1-2 мин., за да може то само да се успокои и да заспи отново. Ако плаче силно и продължително, отидете при него - може да е гладно или разстроено от това, което е сънувало.

• Някои деца заспиват веднага след като са били много активни, докато други се превъзбуждат и умората пречи на съня им. Наблюдавайте детето, за да установите как нивото на активността се отразява върху реакциите му, и се опитайте да му помогнете да се справи с това.

• Подсигурете на детето тиха и спокойна обстановка за сън, особено ако се буди лесно. Намалете звука на телевизора и телефона.

• Наблюдавайте кое може да повлияе на съня на вашето мъниче. Това може да е температурата в стаята, никненето на зъбите, гладът, мократа пелена и т.н. Ако е възможно, избягвайте тези “дразнители”.

• Пускайте на детето приспивна музика или музикална играчка с нежна мелодия.

• Уверете се, че бебето ви е в безопасност по време на сън. Махнете всички допълнителни одеялца и възглавнички от креватчето му, проверявайте дали не е прекалено затоплено. Уверете се, че пижамката му не е прекалено тясна или прекалено широка.

 

 

Последна редакция Сряда, 27 Февруари 2013 13:54
blog comments powered by Disqus

miniland

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини