earlybaby

Вторник, 03 Юли 2012 12:30

Първа помощ при топлинен удар


toplinen_ydarДетето е много чувствително към температурата на околната среда и затова лесно може да прегрее. Игрите на открито в горещите летни дни са предпоставка за топлинен удар.

 

 

 

Симптомите

Признаците на топлинния удар са:

• Детето става вяло или обратно - доста възбудено, капризно.

• При децата до една година топлинният удар е по-често явление, тъй като те са все още с несъвършена терморегулация. Първо се появява почервеняване на лицето, а после бледност.

• Повишава се температурата и е възможно кръвотечение от носа.

Реакцията: Пренесете детето в прохладно, затъмнено помещение, съблечете го и се опитайте да свалите температурата на тялото по естествен начин, например намокрете кърпа и с нея го обтрийте.
Осигурете достъп на свеж въздух. Ако сте у дома и детето не роптае, може да го сложите във вана с хладка вода или да го облеете с хладен душ.
За да спрете кръвотечението от носа, е добре да наклоните детето напред и да промиете носа с хладка вода. След като обилното кръвотечение спре, е добре да сложите студен компрес на горната част на носа, до челото. Друг начин е да сложите тампони, напоени с кислородна вода. Ако въпреки взетите мерки детето не се почувства по-добре, потърсете лекарска помощ.

Как да предпазите детето: В периода на най-силно слънце – от 11 до 16 часа, не извеждайте детето, температурата в закритите помещения все пак може да се регулира. Винаги обличайте детето според времето, не забравяйте шапката. Не му разрешавайте да играе на силно слънце след обилно хранене. Осигурете му достатъчно течности и наблегнете на плодовете и зеленчуците, като ограничите мазната храна и месните продукти.

 

 

Последна редакция Вторник, 03 Юли 2012 12:45
blog comments powered by Disqus

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини