earlybaby

Сряда, 09 Май 2012 11:56

Ритуалът на къпането


kupane
Няколко практични съвета, които ще ви помогнат да направите къпането приятно за вашето бебе и ще улеснят вас самите:

 

 

- Пригответе си водата – може да направите това в отделна кофа, която направо да изсипете във ваничката.

- Измерете температурата със специален термометър за вода – тя трябва да бъде 37°С. Може просто да потопите лакътя си (а не ръката) във водата, която трябва да бъде приятна, а не много топла.

- Сипете шампоана за вана (ако използвате такъв).

- Съблечете бебето, като се стараете да го държите голо колкото се може по-малко (малките бебета нямат изграден механизъм за регулиране на телесната си температура).

- Вземете бебето и внимателно потопете първо крачетата, после дупето и накрая цялото тяло. През цялото време му говорете нежно или му пейте някоя любима песничка. С едната ръка крепете главичката и вратлето (така че да са над водата през цялото време), а с другата го обливайте с вода (или го сапунисвайте с гъбичка). Внимавайте да не влезе вода в ушичките на мъничето. Няколко минути (3-4) във водата са напълно достатъчни за малкото бебе.

- Когато миете косата: внимателно сипете шампоан на главичката (приблизително колкото пет стотинки), масажирайте нежно, след това изплакнете, като сипвате вода с канче от темето към тила, като внимавате да не мокрите очите и ушите.

- Извадете внимателно бебето от водата, като не забравяте, че малкото телце е доста хлъзгаво.

- Веднага го завийте в мека хавлия и го подсушете с нежни потупващи движения, без интензивно търкане. Обърнете особено внимание на гънките на крачетата и вратлето, под мишниците, дори и между пръстчетата на крачетата. Може да използвате тензухена пелена над хавлията, с която подсушаването ще бъде по-нежно.

- Махнете мократа хавлия и направете редовния тоалет на бебето. Масажирайте го според инструкциите на педиатъра с бебешко олио или лосион. Сложете пудра или защитен крем на нежните гънчици. Ако използвате пудра, внимавайте да не влезе в нослето или очите на бебето – сложете малко върху памучен тампон или на дланта си (далеч от малчугана) и след това третирайте желаните места.

- Облечете бебето в чистите дрешки – през зимата може предварително да затоплите бельото и чорапките на бебчо (с ютия или на радиатора).

-Не забравяйте да почистите ушенцата на мъничето както отвътре (особено внимателно!), така и отвън. Срешете косичката на бебето с мека четка (естествен косъм) или специално гребенче.

- Никога не оставяйте бебето без надзор във ваничката – дори само за секунди.

- Не оставяйте бебето твърде дълго във водата – проверявайте дали тя не е изстинала.

- Използвайте само специализирана бебешка козметика. Кожата на бебето е около 10 пъти по-тънка от тази на възрастен, много по-чувствителна и поради тази причина се нуждае от специални грижи.

Никога не оставяйте детето без надзор във ваната, дори ако в банята има по-голямо дете.

 

 

 

Последна редакция Четвъртък, 31 Май 2012 12:21
blog comments powered by Disqus

3

baner 300x300px

baner 300 300

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини