earlybaby

Сряда, 09 Май 2012 11:52

Бебетата не са страшни!


bebetata_ne_sa_strashniЩе се справя ли?” е вечният въпрос, който измъчва всяка млада майка. С раждането на детето тя попада във водовъртежа на грижите, които подсилват тревогата й, че влиза в територия, за която е неподготвена. Много често страховете й са плод по-скоро на чужди мнения и впечатления, отколкото на собствена родителска практика. Ето няколко наблюдения на опитни майки, които имат за цел да потушат неоснователните тревоги на прохождащите в „професията”.

 

 

Наблюдение първо. Около новороденото има твърде много суетня

Обикновено след прибирането от родилния дом жилището се изпълва с близки и роднини, които се чувстват длъжни да предадат своя личен опит на младите родители. Много от тези съвети може да са дори опасни за здравето на детето. Някои от тях е възможно да са чути от някого, а не резултат от собствена родителска практика. Не се поддавайте на опитите на другите да ви вменят правила, в които вие не сте убедени. Разчитайте на интуицията си и на прочетеното в специализирани издания. Следвайте съветите на педиатъра. Питайте, когато се чувствате неуверени, но не позволявайте да бъдете съветвани безцелно. Ограничете посещенията до момента, в който придобиете увереност на новото си „поприще”. Така ще намалите осезателно стреса от липсата на опит през първите седмици. Освен това никой няма да изтъква грешките ви и да подронва увереността в собствените ви сили. А точно това е нужно на младата майка.

Наблюдение второ. На новороденото не му е нужно много

За повечето майки първите 2-3 месеца може да бъдат много по-леки, ако са по-уверени в себе си. Бебето в тази възраст основно спи, яде, понякога плаче – от глад, от липса на внимание или от колики. Грижите за него не изискват особена подготовка и опит. Необходимо е да го нахраните, навреме да смените пелената му, да му предлагате майчината гръд, ако плаче, да го къпете вечер и да му правите елементарен масаж, който е еднакво приятен и за майката, и за детето.

Наблюдение трето. Бъдете уверени в себе си. Действайте на своя отговорност

Последна инстанция във всичко, което засяга детето, е майката. Не приемайте безрезервно съветите на другите. Ако понякога не можете да се доверите напълно на препоръките на педиатъра, търсете възможност да ги проверите. Не се съмнявайте в себе си. Ако срещнете трудности – знайте, че майката има силата да преодолее всичко, и главно – бъдете търпеливи и уверени в себе си. Прогонвайте чувството за вина, че не сте направили нещо както трябва.

Наблюдение четвърто. Не си усложнявайте живота

Често животът на младата майка се превръща в ад заради това, че си губи времето за неща, които съвсем не са необходими. И не използва възможностите, които предлагат съвременните технологии.Много често майките:- перат на ръка бебешките дрехи със специален сапун, вместо да ги пуснат в пералната машина. Няма никаква причина да не перете в нея дрехите на бебето още от първите дни. Има специализирани детски прахове, подходящи програми за изпиране, които осигуряват нужното почистване на дрехите;- дезинфекцират и гладят абсолютно всички вещи – това не е нужно, вманиачаването даже е вредно, защото в излишно стерилната среда стафилококите се чувстват отлично;- по неоснователни причини започват да хранят бебето с адаптирано мляко, вместо да го кърмят. Така си създават излишни грижи с миенето и стерилизирането на бутилките (стерилизацията трябва да продължи поне до третия месец), приготвянето на млякото и купуването му. Само увеличавате ангажиментите и разходите си;- напоследък се появява тенденция към отричането на еднократните пелени и връщане към повиването – абсолютно безсмислена тенденция. Многобройни изследвания са доказали, че ползването на еднократна пелена не създава „парников ефект”. За сметка на това значително облекчава живота ни;- създават режим на кърмене и цедят мляко след всяко хранене. Ако детето е на изкуствено хранене и леко издържа режима, това е удобно за майката. Ако детето е кърмаче или е на адаптирано мляко, но режимът му не е подходящ, майката или успокоява гладното дете, което изпитва болка и страх, или буди сладко спящото бебе, което още не е изгладняло. Кърмете на поискване (в първите месеци не по-рядко от 8-12 пъти в денонощие), за изкуствено храненото дете подберете режим, който е подходящ за него, а не за лекаря. Не приспивайте с часове дете, което просто не иска да спи. Не забравяйте, че режимът на детето се променя много често. Възможно е да има по-малко нужда от сън, отколкото преди.Използвайте всичко (според възможностите си), което може да облекчи живота ви в този период: пелени за еднократна употреба, мокри кърпи, пазаруване с доставка вкъщи, бебефон, микровълнова печка за стерилизация и затопляне.

Наблюдение пето. Не бъдете категорични

Възможно е до раждането на детето да сте си нарисували идеалния образ на майчинството. Бъдете готови за това, че не всичко е такова, каквото сте си го представяли. Може би детето ви си има друга, собствена представа. Или идеалната картинка не може да се осъществи по други причини. Бъдете готови да се откажете от своите убеждения и да се пренастроите за реалната ситуация.

Наблюдение шесто. От грижите за детето може да изпитате и удоволствие

Детето стои на гърдата ви с часове? Има колики? Или просто преживява стрес от новото? Наистина ви очакват напрегнати дни. Направете нещо за себе си. Създайте си уютен кът. Наредете близо дистанционното на телевизора, любимата книга, CD, топла напитка. Така по-леко ще преживеете тежките времена. Когато сте в период на затишие, любувайте се на детето, разговаряйте с него, ходете на гости и посрещайте гости у дома. Използвайте кенгуруто или слинг, за да бъдете мобилни и да можете да запазите поне част от навиците, които сте имали, преди да родите – разходки по любими места, пазаруване, срещи с приятели, защо не и посещение на изложба или концерт.Когато детето навърши десет месеца, може да се снабдите със столче за кола. Така ще стигате до всяка желана точка, без да ви е нужна чужда помощ, а детето ви ще бъде в безопасност и неотлъчно до вас.

Може да обедините усилията си с друга млада майка и да си устройвате часове за отдих, като се редувате в грижите за децата.Ако наблизо живеят и други млади майки, кооперирайте се и поне веднъж седмично правете общи разходки. Така по-лесно ще надвиете чувството на затвореност и самота.

Наблюдение седмо. Да намерите време за почивка е възможно и нужно

Банален съвет, но ще го повторим. Старайте се, когато бебето спи, да спите и вие или просто да се занимавате с нещо приятно. Сведете до минимум домакинските грижи. Ползвайте всичко, което може да облекчи живота ви поне в първите месеци:Правете списък с нужното за седмица напред – нека таткото ви снабдява с всичко необходимо.Поне два пъти месечно викайте помощ за тежката домакинска работа – близък или помощник. Заредете хладилника с полуфабрикати, които бързо да превърнете в закуска, обяд или вечеря за възрастните членове на семейството.Приобщете бащата към грижите за бебето възможно най-скоро, за да преодолее страха си от несправяне и да поеме своята част в отглеждането на детето.

Наблюдение осмо. Вашето дете е индивидуалност

Може да ви е трудно, но се постарайте да не сверявате развитието на детето си с общоприетите норми. В първите месеци то може да наддаде от 0,5 до 2 кг, може да изпива на хранене от 40 до 200 мл, а може и да проспива някое от храненията, може да спи от 10 до 20 часа в денонощие, да започне да се обръща на три месеца, може и на 6... и всичко това е нормално за вашето дете. Не позволявайте на никого да ви вкарва в някакви общоприети рамки. Това само ще ви създаде излишна тревога.

Наблюдение девето. Децата не трябва да се приучват и отучват

Децата не се разглезват в първата година от живота си. Тези навици на детето, които ви се струват вредни, ще отминат с времето. Дете, което са вземали на ръце при първо повикване, ще слезе от тях, когато поотрасне, и то завинаги. Ако детето се чувства по-добре повито, отколкото със свободни ръце, оставете го, това ще му осигури спокойствие. И обратно, ако е активно и енергично – нека има повече свобода на движенията.Рано или късно детето ще престане да се събужда нощем, ще ходи в гърне, ще се храни с прибори и ще пие от чашка. Да показвате, предлагате, да не пропускате момента – да. Но не учете целенасочено и не отучвайте. Действайте по-меко. Революционните методи са вредни за майчините нерви и психиката на детето и са оправдани само в краен случай.

 

 

 

Последна редакция Сряда, 24 Октомври 2012 13:47
Още в категорията: Ритуалът на къпането »
blog comments powered by Disqus

miniland

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини