earlybaby

Понеделник, 17 Юли 2017 12:31

Бременна булка


brideВ наши дни булка с добре оформен корем, повдигащ изящната рокля, съвсем не е рядко явление и за щастие отдавна не се приема от обществото така, както по времето на родителите ни. Днес и млади, и възрастни с радост окуражават сватбата на вече очакващи да станат родители двойки.

Защо бременните булки се срещат все по-често? Най-логичният и очевиден отговор е тенденцията за избягване на окончателно обвързване при младите хора - склонността към брак е все по-малка и като че ли само бременността може да предизвика сключването му.

Дори дадена двойка да е заедно дълги години и да се счита за семейство, много вероятно е да отлага венчавката до момента, в който бебето взема решението вместо тях. Друг възможен сценарий е и двойка, която планира сватба, но междувременно преживява пробив в контрацепцията и бебето изпреварва събитията. Какъвто и да е случаят обаче, фактът, че бебето е на път, съвсем не прави сватбата по-малко специална - отдавна са отминали дните, когато бременната булка се венчава набързо в общината само в присъствието на гневните родители и след това отбелязва събитието на „затворени врати".

Роклята
Типично мечтаната булчинска рокля често е тип „принцеса", която предполага много плат, воали и, разбира се, достатъчно пространство за корема ви - в някои случаи той дори услужливо повдига роклята така, че тя да стои внушително и без кринолини. За щастие, съвременните дизайнери са склонни да акцентират и подчертават малката радост в корема ви, вместо да се стараят да я прикриват.
Очевидно най-голямата тревога на бременните булки е размерът на роклята - много ли ще е голям и ще има ли нужда от непрекъснато актуализиране. В случая доброто планиране и съобразяването на датата на сватбата с етапа от бременността са важни, разбира се, но по-спокойният вариант е избор на модел, който предполага бързо и лесно адаптиране към нарастващия корем. Именно размерът на корема ви е определящ за стила и модела на роклята.

Стилове рокли
Както вече споменахме, най-практичният модел булчинска рокля е с разкрояване под бюста, което дава пълна свобода на корема ви. Ако обаче този стил не се вписва в представите за елегантност, може да потърсите булчинска рокля, специално направена (или поръчана) за бременни дами - в този случай абсолютно всеки модел може да бъде използван и адаптиран към положението ви. Вариантите за рокля са също толкова неизброими, както и ако не бяхте бременна. Все повече хора (и за щастие, дизайнери) оценяват бременната красота - няма никаква причина да не се сдобиете с мечтаната от вас рокля.

Дълга или къса рокля?
Решението, разбира се, е изцяло ваше, но може би ще искате да вземете предвид подуването на глезените, характерно предимно за третия триместър на бременността. Късата рокля е идеална за по-неформална сватба, особено лятна. Не бива да забравяте и факта, че по време на бременността температурата на тялото ви е леко повишена (заради повишения кръвопоток), така че и в по-хладните есенни дни може да си позволите лека и къса рокля - със сигурност няма да ви е студено. Материята на роклята също зависи изцяло от личните ви предпочитания, но все пак е добре да се възползвате от сегашното си предимство - никой не очаква от вас плосък и стегнат корем, така че може да си позволите и сатенена рокля плътно по тялото. Дали роклята да е с презрамки, или не, отново е въпрос на вкус, но е добре да имате предвид характерното за бременността наедряване на бюста (особено чувствително през първите три месеца). Ако роклята ви е с презрамки, ще може и сутиенът ви да има такива, в противен случай трябва да се спрете на сутиен без презрамки, но с банели, а те не са препоръчителни за бъдещи майки.

Бельо за бъдещи майки
Вече със сигурност сте проучили пазара и ще повярвате, че бельото за бъдещи майки може да е не по-малко секси и луксозно от обичайното. Ще намерите подходящо както в магазините за бельо, така и в специализираните магазини за бременни.

Пръстенът
Почти сигурно е, ако вече не е факт, че пръстите на ръцете ви ще се подуят в даден момент от бременността. Най-често прилаганото в случая решение е следното - купувате си пръстен преди това да се случи: това е „истинската" ви халка, която ще носите и след като родите. За самата сватба си подготвяте по-евтина имитация, която обаче ще е с по-подходящия „временен" размер.

Обувките
Дори и за небременни булки комфортът на сватбените обувки е съществено важен - все пак се очаква да изкарате целия ден с тях. Когато говорим за бременна булка, дори е препоръчително да избегнете токчетата – първо, заради неудобството, и второ, заради очакваното отичане на краката. Компромисният вариант са обувки с нисък ток и допълнителен чифт равни обувки, които да обуете при нужда.

Кожата ви
Естествено е да искате да изглеждате перфектно в сватбения си ден, но понякога бременността и „ефектите" й се изправят на пътя ви. Хормоните на бременността променят кожата - понякога тя наистина засиява, но може и състоянието й да се влоши. Най-честата проява на нежелан ефект са тъмни петна по лицето на бременни с по-светла кожа и обратно - светли петна при по-тъмната кожа (т.нар. маска на бременността). Ако вашият случай е такъв, е задължително да ползвате слънцезащитен крем с висок фактор (не само през лятото). Твърди се и че съществува връзка между промените в кожата и недостигът на витамини от група В, поради което е препоръчителен приемът на фолиева киселина (нейната функция далеч надхвърля ползите за кожата ви, както знаете - тя е жизненоважна и за бебето ви).
За самата сватба може би ще искате да използвате и фон дьо тен, но е добре да консултирате вида му с гримьор или козметик. Тенът също прикрива петната на бременността, но както изкуственият, така и естественият не са препоръчителни по време на бременност. Не забравяйте, че през третия триместър лицето ви може и да е леко подпухнало. Както знаем обаче, добрият гримьор е способен на чудеса, така че няма от какво да се притеснявате - достатъчно е да отрепетирате грима предварително, за да избегнете нежелани изненади в сватбения си ден.

Сватбата
Най-добре е да направите сватбата си в хотел (или голяма къща, ако разполагате с такава), където ще може да имате стая за почивка - най-вероятно ще ви се наложи да дремнете за малко, особено ако сте в напреднала бременност. Другото, което трябва да помните, са бременните забрани, разбира се - знаете, че не всички храни са позволени, а алкохолът е вън от списъка (с изключение на чаша шампанско като компромис). Добре е да се подготвите психически, че за гостите тези правила не важат - не бива да ги лишавате от нищо, но може би е добре да избягвате масите с изкушения. А ако имате късмета на сватбата ви да присъстват и други бременни, може да си направите меню само за вас с изобилие от безалкохолни коктейли.

Меденият месец
Дори и да не е за цял месец, вероятно ще искате да се усамотите с вече законната си половинка и да си починете от напрежението около сватбата. Добре е да помните, че повечето самолетни компании няма да ви дадат билет, ако сте минали 34-та си седмица, че е важно да пиете много вода по време на полет, както и да избягвате по-дългите разстояния (дори и с кола, ако бременността ви е напреднала). Където и да отидете, приемете това време за вашия вълшебен момент за „глезене" - като младоженка и като бременна имате „двойни права". Насладете се напълно на времето си насаме с любимия, докато все още имате тази възможност.

Да сте бременна на сватбата си, е двоен празник и повод за незабравимо преживяване. Насладете му се напълно, без дори да опитвате да скриете блясъка в очите, който само наедрелият ви корем може да вдъхнови.

За да се чувствате и да изглеждате добре в сватбения ден, ви представяме две атрактивни предложения от дизайнер Поля Миланова, моден салон „Мон Амур".


lidia spasova

Лидия Спасова e бременна в 6-и месец. Тя е облечена с рокля „Десислава" с асиметрични ръчни набори от шифон, които оптически създават по-малка талия и скриват корема.

kristina traikova
Кристина Трайкова e бременна в 8-и месец. Тя е облечена с рокля „Светла" от сатен дюпон с асиметрични набори, които тотално скриват доста обемния корем.


Двата модела са едни от най-подходящите за прикриване на бременността и с тях булката изглежда оптимално слаба.
Булките, които са бременни до 7-и месец, трябва да избягват роклите с висока талия, тъй като те подчертават още повече големия корем. Роклите с висока талия са необходимост само при много напреднала бременност - 8-9-и месец. Тогава коремът не може да бъде скрит.

Последна редакция Понеделник, 17 Юли 2017 13:02
blog comments powered by Disqus

miniland

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини