earlybaby

Петък, 29 Юли 2016 10:07

Бебе в епруветка


D-r SavovaНякога изразът „бебе в епруветка" беше наистина екзотичен, но с развитието си репродуктивната медицина отдавна го превърна във факт от ежедневието. Сега специалистите, които решават проблемите на стерилитета, са достигнали ниво, което преди беше немислимо. Въпреки безспорните победи на науката обаче двойките, които водят борба със стерилитета, са все повече. Какви са причините за това, какъв път трябва да изминат хората, решени да имат дете, и как може да им помогне медицината, разказва д-р Даниела Савова – акушер-гинеколог, репродуктивен специалист.

Зад привидно кратката визитка на медицинския директор на Центъра по репродуктивно здраве в САГБАЛ „Д-р Щерев" всъщност се редят множество специализации и квалификации у нас и в чужбина. Д-р Савова е един от лекарите, удостоени с приза „Best doctors" на „Дарик радио" за 2016 година. Но може би най-важното признание е специалното й участие в много щастливи семейни истории.

Кога една двойка трябва да потърси специализирана помощ в клиника за асистирана репродукция?

Проучванията показват, че при партньори без никакви репродуктивни проблеми шансът за настъпването на бременност в рамките на първия месец от опитите за зачеване е 20-25%. В продължение на една година активни опити при здрава двойка в детеродна възраст е налице над 90% възможност за забременяване. Липсата на бременност в такъв период от време при регулярни полови контакти без предпазни средства и редовен менструален цикъл е сигнал двойката да се обърне за консултация при акушер-гинеколог, репродуктивен специалист. С други думи, след като една година една двойка прави безуспешни опити за забременяване, то тя трябва да се насочи към специалист, който при необходимост да назначи изследвания при двамата партньори. Практиката показва, че българските двойки са все по-информирани относно възможностите на модерните репродуктивни технологии, но въпреки това нерядко се наблюдава отлагане на търсенето на специализирана помощ при т.нар. проблемно забременяване. Успехът на всяко лечение на безплодие обаче зависи от своевременно поставената диагноза и предприетото поведение за зачеване. В наши дни все повече двойки, които навреме са потърсили специализирана помощ, имат шанса да постигнат успех и да получат „благата" вест за тяхното мечтано бебе благодарение на големия напредък на съвременната репродуктивна медицина.

Променя ли се профилът на семействата, които имат проблеми със зачеването, какво е съотношението на женския и мъжкия фактор на стерилитет?

В последните години наблюдаваме трайна тенденция на нарастване на средната възраст на двойките, готови да имат дете. Това е съпътствано с редица усложнения при постигането на успешно зачеване. Що се отнася до женския и мъжкия фактор на инфертилитет, то причините за безплодие открай време се поделят поравно между двата пола.

С каква документация трябва да е готова двойката, която идва при вас?

Всичко зависи от това в какъв момент на диагностицирането на своя проблем те се насочват към нашата клиника. По принцип двойката може да дойде на начална консултация с репродуктивния специалист и без да е подготвена с каквато и да е медицинска документация. Ако вече има проведени определени прегледи, резултати от лабораторни изследвания или епикризи от проведени оперативни интервенции, те могат да са от полза за снемането на подробната анамнеза и поставяне на предварителната диагноза. Въобще поставянето на точната диагноза на причините за проблемно забременяване е основа за успешно лечение. Личните лекари и акушер-гинеколозите са първите, които при откриване на проблем трябва да насочат своевременно двойката към провеждане на по-обстойна диагностика на репродуктивното здраве. Тези пациенти трябва да се обърнат към специализирани клиники като Медицински комплекс „Д-р Щерев", където има широк набор от специалисти, които са на разположение при необходимост от допълнителна консултация и назначаване на изследвания и процедури за постигане на успешно забременяване. Понякога лечението изисква многопрофилен екип: акушер-гинеколог, андролог, ембриолог, имунолог, ендокринолог и психолог.

През какви етапи преминава двойката при диагностициране на проблема й и лечението до забременяване? За какво трябва да бъде подготвена?

Ще се опитам да представя стъпките много накратко. При първата консултация, на която присъстват и двамата партньори, се снема щателна и пълна анамнеза, вземат се под внимание предишни изследвания, придружаващи заболявания, рискови фактори и се обсъжда заедно с двойката план на поведение и последващи изследвания при нужда.

Следват гинекологични прегледи при жената и проследяване на овулацията й. Прегледите включват ултразвукова диагностика и се извършват в определени дни от менструалния цикъл - между 11-13 ден и 16-18 ден от менструацията.

При жената се назначава и изследване на т.нар. базисни хормони между 3-5 ден от цикъла – хормоните LH, FSH, Estradiol, Prolactin, а при настъпила овулация - Progesteronе (20-24 ден). Други необходими изследвания, които могат да се назначат, са микробиология на влагалищен секрет, онкоцитонамазка, тестове за инфекции като хламидии, уреаплазма, микоплазма, трихомони и др. В определени случаи може да се назначи хормонално и ехографско изследване на щитовидната жлеза.

Паралелно с изследванията на жената се извършва и спермограма при мъжа. Т.нар. обикновена спермограма ни дава 35% информация за мъжката репродуктивна система. При откриване на отклонения в спермограмата се прави консултация с уролог-андролог и се назначават допълнителни изследвания на мъжа като микробиология на еякулат, хормонални нива, разширена спермограма, даваща информация за качеството на сперматозоидите и тяхната оплодителна способност, и др.

Ако спермограмите на мъжа (стандартно се правят 2-3) и хормоналните изследвания на жената са в норма, но продължава да липсва зачеване, се пристъпва към проверка на проходимостта на маточните тръби на жената. Това може да стане или чрез хидротубация под ултразвуков контрол, хистеросалпингография (т.нар. „цветна снимка").

След направените първични изследвания следва консултация, при която могат да бъдат назначени допълнителни изследвания - имунологични, генетични, ДНК анализ на сперматозоиди и др. При тази консултация на база на резултатите от досегашните изследвания и поставената диагноза може да се пристъпи и към информирано решение заедно с двойката за предприемане на лечение чрез методите на асистираната репродукция.

Кои са най-новите постижения на асистираната репродукция, които вашата болница прилага?

Болницата ни е известна с това, че сме пионер в прилагането на инвитро методиката в България и лечебно заведение, чийто екип има близо 30-годишна история в прилагането на модерните асистирани репродуктивни технологии у нас. През тези години сме помогнали на бял свят да се появят над 6 хиляди бебета. Историята ни е толкова дълга, че ще ми е трудно да представя всички иновативни методики, които успешно сме въвели през годините. Накратко ще кажа по няколко думи за последните нововъведения, които помогнаха за повишаване на успеваемостта у нас през последното десетилетие:

Едно от нововъведенията е т.нар. Spindle view (спиндъл вю) и оценка на обвивката на яйцеклетката. С напредъка на оптичните и компютърните технологии делителното вретено на яйцеклетката се визуализира в реално време в процеса на инжектирането й със сперматозоид, като в допълнение могат да се оценят нейните зрялост и качество. Друга методика е използването на ембриолепилото или „залепяне" на бъдещото бебе за мама. Ембриолепилото представлява вид специална среда, съдържаща голямо количество хиалуронова киселина (хиалуронан). Ембриолепилото спомага за образуването на контакт между клетките на ембриона и матката и съдейства за образуването на кръвоносни съдове, по които да се изхранва ембрионът от майчиния организъм. Следващата иновативна техника е ко-култивирането, при която няколко миниатюрни парченца от лигавицата на матката се размножават в инкубатор. Тези клетки се подреждат като „одеяло", върху което се поставят оплодените яйцеклетки. По този начин те си обменят вещества, стимулиращи растежа на ембрионите. Когато настъпи моментът те да се върнат в майката, закрепването им става по-сигурно, защото биват „разпознати" от маточната лигавица. Внимание заслужава и асистираният хетчинг или подпомагане на „излюпване" на ембриона. Техниката представлява изтъняване или „пробиване" на малка дупка в единия край на обвивката на ембриона чрез лазер. По този начин той ще се „излюпи" много по-лесно, когато настъпи моментът да се имплантира в маточната лигавица след връщането му в организма на жената. Техниката се използва при удебелена или много твърда обвивка на ембриона.
Mетодът IMSI пък се прилага при двойки с проблеми при зачеването от страна на мъжа. Целта на този метод е при оптично увеличение с микроскоп от над 6000 пъти подготвен биолог да селектира най-добрите сперматозоиди. Така се увеличава шансът за бременност. По отношение на т.нар. мъжки фактор се прилага и MACS или Magnetic-activated cell sorting. Това е лабораторна техника за изолиране на сперматозоиди с ниска оплодителна способност (сперматозоиди с увредена/фрагментирана ДНК) и подбор на такива с високи шансове за оплождане. На последно място, но не и по важност, ще спомена и ембриоскопията, която осигурява постоянно 24-часово наблюдение на цялостното развитие на ембрионите посредством вградена микрокамера (т.нар. ембриоскоп). Техниката позволява да се селектират ембриони с възможно най-добър имплантационен потенциал сред останалите ембриони на дадена двойка. Така се увеличават шансовете за успешна бременност и раждане на живо и здраво бебе.

Какво е отношението на българите към донорството – склонни ли са да окажат такава помощ на двойките с репродуктивни проблеми и, от друга страна – има ли все още комплекси у семействата, които биха могли да създадат поколение с донорски материал?

За съжаление през последните години в България се наблюдава тенденция за все повече двойки с репродуктивни проблеми, които са следствие от изчерпан яйчников резерв. Освен напредването на възрастта има и други фактори, които могат да доведат до намаляване на яйчниковия резерв - като наследствени заболявания, преждевременна менопауза, която може да се дължи на автоимунно заболяване, прием на медикаменти, оперативна интервенция, ендометриоза, както и при жени, преминали химио- или лъчетерапия. По статистически данни двойките с репродуктивни проблеми в България, които имат нужда от дарителски яйцеклетки, са над 40 000, но броят на дарителите е крайно недостатъчен. Причината до голяма степен се дължи на липсата на информация. Необходими са сериозни усилия за повишаване на обществената чувствителност по темата и за предоставяне на нужната информация и цялостни напътствия на всички жени, желаещи да дарят яйцеклетки. За да помогне в процеса на набиране на донори и да подкрепи двойките за сбъдването на тяхната мечта да станат родители, Медицински комплекс „Д-р Щерев" също разработи за целта специална дарителска програма. Програмата е наречена Optima eggs и предоставя цялата необходима информация и съдействие както за донорите, така и за реципиентите на яйцеклетки.

Имайки предвид дългогодишния си опит с двойки с репродуктивни проблеми, какво бихте посъветвали тези, които търсят вашата помощ – каква е „формулата на успеха"?

Няма обща формула за успеха, всяка жена или двойка извървява различен път за постигането на своето мечтано бебе. По време на всяка стъпка от него е много важно доверието в лекаря, извършващ прегледите, консултациите и процедурите. Заедно с него двойката преминава през понякога нелекия път към желаната бременност и раждане на здраво бебе.

Колко важни са взаимоотношенията между лекар и пациент за успеха на лечението? Как вие изграждате връзка с пациентите си?

Изключително важни! Моята философия е да бъда открита, подкрепяща и предлагаща персонално отношение на всяка една лекуваща се жена или двойка. Всеки случай е индивидуален и уникален и към всеки случай моят подход е различен.

Кой е последният интересен (безнадежден) случай от практиката ви?

Както казах, всеки случай е уникален и всеки е интересен сам по себе си. Положителното е обаче, че репродуктивната медицина в последните години е отбелязала голямо развитие, поради което много от считаните преди за безнадеждни случаи имат шанс за успешно зачеване днес.

Какви са предстоящите инициативи на болницата, свързани с популяризиране на възможностите, които предлага, или други, свързани с установени вече като традиция събития?

Екипът на нашата болница изгражда общност със своите пациенти, нещо като едно голямо семейство. Всеки месец ние имаме голям брой инициативи – от срещата „Какво ми предстои" за двойки, които преминават през процедура по асистирана репродукция, през Училището ни за бъдещи и настоящи родители в неговата индивидуална и групова форма, до Дните на отворените врати в родилното ни отделение и специализираните лекции за естествено хранене и първи грижи за новороденото. Всяка година организираме и няколко празника, на които се събираме с родителите и децата, заченати и/или родени при нас. Единият е на 25 март, Благовещение, а другият на 24 май, когато правим традиционното си градинско парти „Майфест". Инициативите ни са многобройни и всеки интересуващ се от тях може да получи информация на сайта на болницата ни на адрес: www.shterevhospital.com

blog comments powered by Disqus

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини