earlybaby

Сряда, 17 Февруари 2016 12:22

Време за тестове


iStock 000017435439MediumВсички тестове и изследвания, които ви се предлагат и препоръчват по време на бременността, лесно могат до ви доведат до объркването, че деветте месеца са по-скоро сериозна работа, отколкото безгранична радост. Най-добре ще понесете отговорността, когато знаете какво (кога и защо) ви очаква.

Сънувахте ли вече „съня"? Онзи, който ви събужда ужасени посред нощ и ви кара да изпитате най-силния страх в живота си. И е напълно естествен, да не кажем задължителен. Почти всяка бъдеща майка сънува поне веднъж, че нещо с бебето й не е наред. И ако преди години тези страхове са оставали живи през всичките 9 месеца от бременността, днес съществуват достатъчно много тестове и изследвания, целящи именно вашето спокойствие и увереността на лекарите, че бебето ви е добре. Пренаталната диагностика, преди практикувана само в рискови случаи, сега е рутинна и благодарение на нея все повече бременности завършват с раждане на здраво бебе. Когато евентуалният проблем е открит достатъчно рано, става значително по-лесно да се вземат необходимите мерки, така че бебето все пак да се роди живо и здраво. Повечето диагностични тестове през бременността не са задължителни, но са препоръчителни. Те не дават 100 процентова гаранция, но значително „намаляват" риска (по-точно казано, улавят евентуалния риск и така дават време на лекарите да реагират и да го намалят). Мненията и нагласите продължават да са противоречиви - според някои бъдещи майки е безсмислено евентуалният проблем да се знае предварително, при условие, че това не би променило решението им да родят; други пък настояват на правото си на информирано решение.

Пренатални изследвания
Вероятно ви прави впечатление, че откакто бременността ви е факт, лекарите (дори и най-симпатичните от тях) непрекъснато ви „измислят" по нещо ново за изследване, проверяване и сверяване. Колкото и да е досадно, цялото това „престараване" е само и единствено за добро и за вас, и за бебето. Всяко от изследванията - от най-ранното и „просто" до най-сложния възможен тест - цели навременно откриване на евентуален проблем и „печелене" на време и възможност за реакция. Урината например освен за много други показатели се изследва още в самото начало и за евентуално наличие на бактерии в нея. Инфекция на пикочните пътища може да причини преждевременно раждане (раждане на недоносено бебе). В урината е важно да се проверява и наличието на белтък, което в комбинация с високо кръвно налягане може да е признак на прееклампсия (която пък, ако не е открита и лекувана навреме, може да спре достъпа на храна и кислород до бебето).

Ултразвук
Първото ви задължително ултразвуково изследване вероятно ще се случи между 5-та и 7-ма г.с. Чрез него основното, което проверява гинекологът ви, е дали наистина сте бременна и къде е прикрепено плодното яйце: в матката или извън нея (тогава бременността е извънматочна и се налага прекъсването й). С първия преглед най-често се установява и наличието на зародиш, сърдечна дейност и се определя датата на вероятния термин на раждане. Второто задължително ултразвуково изследване обикновено се насрочва за периода 11-13-та г.с. С него гинекологът ви проверява състоянието на гънката в областта на шията на плода, структура на гръбначния стълб, наличие на носна костица, отклонения в развитието на нервната система, органите в коремната кухина, крайниците и други. Тези показатели помагат да се открият симптоми, говорещи за евентуална хромозомна болест (например синдрома на Даун). Препоръчително е ултразвуково изследване в периода 15-17-а г.с. за изключване на дефекти на невралната тръба (спина бифида). Следващо задължително ултразвуково изследване се прави между 19-та и 23-та г.с. Тогава могат да бъдат открити отклонения в развитието на плода. Гинекологът с особена прецизност проверява всичко „по списък": целия опорно-двигателен апарат (крайници, гръбначен стълб, гръден кош, фалангите на пръстите) и всички вътрешни органи. След това лекарят преглежда горната устна (дали има „заешка" уста), проверява колко интензивно се движи плодът – активните движения са доказателство за жизнените му сили. При всяко ултразвуково изследване лекарят измерва определени размери на детето (диаметри на главичката, корема, дължина на бедрата и т.н.). Оценява се състоянието и положението на плацентата. Проверява се количеството и качеството на околоплодните води. Твърде големият обем амниотична течност може да възникне заради редица причини, като нерядък сериозен проблем е сърдечен порок на плода. Недостигът й е свързан с причини, зависещи както от състоянието на бъдещата майка, така и на детето (едно от най-тревожните отклонения в този списък е отклонение в развитието на отделителната система). Сега може да се открият нарушения, които не са били забележими по-рано, например отклонения в развитието на сърцето. Лекарят проверява сърдечната честота, ритмичността, размера на предсърдията и камерите на сърцето, аортата и белодробната артерия.

BBliss3D
От медицинска гледна точка триизмерният цветен образ на още нероденото бебе дава някои допълнителни предимства. Благодарение на 3D ултразвука морфологичните белези на плода се проследяват в строго определен ред. Допълнителна екстра е безгрешното определяне на пола на бебето. Проследяването на бременността с триизмерен ехограф е препоръчително да стане в 21-22 г.с. и евентуално отново между 28-32 г.с.

 

Изследвания на кръвта
За търсене на евентуални проблеми при вас
От самото начало на бременността ви ще бъдете подложени на редица кръвни тестове за определяне нивото на хемоглобина (за откриване на анемия), определяне на кръвната група и Rh-фактор, заболяване от сифилис, хепатит В (НвS Ag), СПИН и т.н.
За търсене на евентуални проблеми при бебето
Между 12-а и 18-а г.с. може да ви бъдат направени кръвни изследвания за нивата на определени протеини и хормони, чрез които да се уловят нежелани увреждания и дефекти на плода като спина бифида, синдром на Даун и др.

Биохимичен скрининг
Маркерите, чиито нива се измерват с това изследване, са: алфафетопротеин (АФП), човешки хорионгонадотропин (ЧХГ) и неконюгиран естриол (нЕ3). Биохимичният скрининг се разделя на ранен и късен. Ранният биохимичен скрининг обикновено се прави между 11-та и 14-та г.с., (тогава хормоналните нива са най–показателни). Късният биохимичен скрининг се извършва между 15-та и 20-та гестационна седмица. Ще ви вземат кръв от вената на ръката и тя ще се изпрати в лабораторията за анализ.
Резултатите обикновено се обработват със специална компютърна програма и дават информация за вродени аномалии като болест на Даун, дефекти на невралната тръба (спина бифида и аненцефалия), както и тежки дефекти на коремната стена, които може да се появят при плода. Резултатите, които се получават са под формата на изчислен риск от типа на 1:1000. Поради условността на изследването са възможни фалшиво-положителни резултати.
Ако резултатите отчитат висок риск за бебето, вероятно ще ви препоръчат амниоцентеза.

Неинвазивни пренатални тестове
Неинвазивните пренатални тестове като „Пренатест", навлизат все по-широко в клиничната практика като метод за установяване на генетични аномалии при плода. Изследва се ДНК на плода без да се пробива корема на майката и да се излагат на опасност бременната или бебето. Това е възможно поради факта, че фетално ДНК циркулира свободно в кръвта на бременната. Ето защо 20 мл. венозна кръв от бъдещата майка са напълно достатъчни, за да се установи липсата или наличието на генетични аномалии. Тестът може да се направи още в 9-та гестационна седмица, като препоръчителната горна граница за направата му е 20-та гестационна седмица.
Точността на теста е над 99,8 %. Приложим и при многоплодна бременност, като може да бъде използван и след ин витро процедури, при донорски яйцеклетки и други методи за асистирана репродукция. Пренатест комбинира безопасността на биохимичния скрининг и точността и материала на изследване на инвазивните процедури. Това го прави предпочитана алтернатива пред амниоцентезата.

Диагностични тестове

Амниоцентеза
Тестът обикновено се прави между 16-та и 19-та г.с. Амниоцентезата е процедура, при която се взема за изследване малко количество от амниотичната течност, обкръжаваща нероденото бебе. Извършва се при наличие на висок риск от генетично заболяване на нероденото дете. Търсят се генетични дефекти, инфекции, определя се зрялост на плода и др. Изследва се не самата течност, а клетките, които се съдържат в нея - клетки от плода, протеини и отделената от бебето урина. Материалът от взетата течност се подлага на ДНК анализ. Анализът за основните генетични рискове като за болести с дефект в броя на хромозомите (например синдром на Даун) дава резултат за около 4-5 дни. Цитогенетичният анализ (при по-редките структурни промени в хромозомите) ще е готов до няколко седмици. Самата манипулация е сравнително кратка, обикновено трае около 1-2 минути. По време на ултразвуковото изследване се локализират бебето, плацентата, околоплодните води и най-доброто място за извършване на амниоцентезата. След почистване на корема под постоянно ултразвуково наблюдение лекарят въвежда тънка игла в амниотичната кухина, като се следи да не се докосва плода или други органи в нея. Това може да стане с или без местна упойка. Някои лекари използват местна упойка, но повечето го правят без. Със спринцовка се изтегля около 20-30 мл околоплодна течност. Рутинният генетичен анализ при амниоцентеза дава резултат за броя на хромозомите и тяхната структура. То не дава информация за други наследствени генетични заболявания, освен ако лабораторията не е насочена за конкретни генетични дефекти. За това нормалната амниоцентеза не гарантира, че бебето няма да има някакви други проблеми. Процедурата е свързана с 1% риск от загуба на плода.

Хорионбиопсия
Това е алтернативно на амниоцентезата изследване, което обаче може да се проведе на много по-ранен етап от бременността (11-13-та г.с.) и се предпочита при много високорискови бременности (риск над 25% за генетичен дефект). Под ултразвуков контрол, със специална игла или пластмасов катетър, през естествения родов път или през коремната стена се взима тъкан от външната стена на плацентата. Провежда се ДНК и цитогенетичен анализ за установяване на хромозомни аномалии. Процедурата крие риск от загуба на плода от 3% до 5%.

Консултант:
Петър Шопов, биотехнолог
НМ Дженомикс
www.prenatest.bg

Последна редакция Сряда, 17 Февруари 2016 12:35
blog comments powered by Disqus

3

baner 300x300px

baner 300 300

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини