earlybaby

Понеделник, 11 Май 2015 14:23

Тялото след раждането – митове и истини


female-body-sketches-for-fat-and-thinБременността е време на множество въпроси за бъдещата майка, разбира се свързани с детето, раждането и отглеждането му, но има и такива, които провокират женската й суетност: ще успее ли да възвърне бързо предишната си форма, ще има ли стрии, ще може ли да възстанови спортните си занимания и т.н. Съществува изобилие от митове, свързани с тях, които действителността опровергава. Кои са те?

1. След кърменето гърдите никога няма да се възстановят в първоначалната си форма
Всичко е много индивидуално и зависи от формата на гърдите, еластичността на кожата ви и количеството кърма, а освен това и от режима на кърмене. За да възстановите бюста си, е добре да се заемете със спорт, който укрепва мускулите на гръдния кош, след като сте спрели да кърмите. Най-добрият за бързо възстановяване е вариант е плуването.

2. Стриите, получени през бременността, са неизбежен „данък" на особеното положение
Всъщност дали ще се сдобиете със стрии, в 90% значение има количеството колаген и еластин в кожата ви и само в 10% зависи от грижите, които полагате за нея. Следователно най-голяма роля в този процес има генетичната ви предразположеност.

3. Месец след раждането можете да възстановите спортните си занимания
Жените, родили по естествен път, могат да започнат да спортуват след завършване на послеродовия период (6 седмици след раждането). Тези, които са родили с цезарово сечение, е добре да изчакат 6 месеца.

4. При раждане с епизиотомия се губи чувствителността
Разбира се, в тази област има множество нервни окончания, затова не е изключено при разрез в зоната на инервация чувствителността да се промени или изчезне.

5. След цезарово сечение е невъзможно да възстановите коремната си преса
Това зависи само от вас. Системните упражнения могат да върнат състоянието на коремните мускули в норма.

6. Няколко месеца след раждането не е препоръчително да правите секс
След раждането в матката, на местата, където е била закрепена плацентата, повърхността е разранена, затова в течение на шест седмици все още има кървенисто течение. За да се избегне проникването на инфекции в матката и развитието на възпаление, е добре половите контакти да се ограничат, докато течението не спре съвсем.

7. В първите месеци след раждането не бива да боядисвате косата си
Няма никакви изследвания, които да опровергават или потвърждават вредното въздействие на боята за коса върху детето, затова е добре да се въздържате, ако нямате особена необходимост от това.

8. Следродилната депресия е задължително последствие от раждането
Причината за появата й, както знаем, са резките промени в нивата на хормоните след раждането. Най-често обаче следродилната депресия спохожда жени, които имат склонност към подобни състояния.

9. Тялото след раждането никога не се възстановява напълно в предишната си форма
Всичко зависи от вашите усилия. Можете да възстановите фигурата си, ако сте последователни и упорити.

10. След кърмене гърдите губят своята чувствителност
Този проблем безпокои някои от младите майки, но не бива да ви тревожи, защото чувствителността се възстановява след кърменето.

Последна редакция Понеделник, 11 Май 2015 14:28
blog comments powered by Disqus

miniland

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини