earlybaby

Вторник, 14 Април 2015 11:16

Депресия през бременността


bigstock-stress-at-pregnant-woman-prob-49732793Истина е, че емоционалното състояние на бременната жена често е непостоянна величина. Случва се в течение на един ден чувството на радост неведнъж да се сменя с раздразнение или безпокойство. Разбира се, лошото настроение все още не е сигнал за депресия. При бъдещите майки тя възниква много по-рядко отколкото при други жени в активна възраст. И макар по своята интензивност да е значително по-лека от тази, която се наблюдава през следродилния период, все пак може да причини здравословни проблеми или проблеми с развитието на плода.

Кои жени са в рисковата група?
Трябва да бъдете по-внимателни към промените в емоционалното си състояние, ако:
- сте изпадали депресивни състояния преди бременността;
- съществуват подобни проблеми при ваши близки роднини;
- бременността е била нежелана.

Депресия по време на бременност
За възникването на депресия роля имат както биологичните, така и социално-психологически фактори. Известно е, че организмът на жената е подложен на глобално преустройство и това несъмнено се отразява както на физическото, така и на психическото й състояние. Освен това понякога този период е наситен и със стрес, тъй като се налага жената коренно да промени начина си на живот: снижава се деловата й активност, всички действия се подчиняват на основната цел – износването на здраво бебе.
Рискът от възникване на депресия може да се повиши, ако бъдещата майка има ирационални очаквания: „Нужно е всички да ме обичат, ценят и уважават", „Всичко трябва да бъде така, както искам", „Длъжна съм да се справя с всичко, с което съм се справяла преди". Подобни мисли ви държат в постоянно напрежение и могат да доведат до бърза умора, песимизъм и загуба на увереност в собствените сили.

Кои са симптомите?
Те мога да варират, но ако са налице повече от две седмици, значи не става дума просто за кратковременно понижение на настроението:

1. Постоянно чувство на тъга и пустота. Загуба на интерес към заниманията, които по-рано са ви доставяли удоволствие.
2. Загуба на енергия, вялост.
3. Неспособност да се съсредоточите, да помните, да вземете решение.
4. Усещане за безполезност.
5. Отсъствие на апетит.
6. Липса на желание за секс.
7. Нарушение на съня (безсъние, ранно ставане или твърде продължителен сън).
8. Чувство на вина, безпомощност.
9. Желание да се изолирате от околните.
10. Повишена раздразнителност, често избухване в плач.

Как да се справите с това състояние?
Много важна е помощта на близките, дори вие да не я искате. Адекватното им поведение може да ви помогне бързо да излезе състоянието на потиснатост. Нужно е съчувствие, умение да се съхрани емоционалната дистанция. Изследвания са показали, че депресията се проявява по-често при жени, които са обект на критично отношение от околните. Най-правилното поведение в такъв случай е просто да ограничите достъпа на такива хора до себе си. Вие сте в правото да избирате средата, която ви прави спокойни и щастливи. Другата правилна стъпка е повече почивка и развлечения. Намерете си постоянен помощник и не се претоварвайте с домашна работа. Поставете своите удоволствия на първо място, ангажиментите по дома могат да почакат.
Планирайте заниманията си. Може да съставяте план за следващия ден от вечерта.
Нужен ви е пълноценен отдих. Спете колкото ви се иска, поемайте по-малко отговорности и делегирайте останалата част на другите. В противен случай с времето умората се натрупва и прераства в раздразнителност и потиснатост.
Хранете се пълноценно, дори да ви липсва апетит – направете усилие. Депресивните състояние предизвикват загуба на апетит, а лошото хранене само ги засилва. Внимателни трябва да бъдете и ако гладът за храна е повече от нормален.
Тъй като вялостта е едно от проявленията на депресията, ви е нужна двигателна активност. Разхождайте се често, правете леки упражнения. Старайте се част от деня да прекарвате извън дома и нека това стане традиция.
Грижете се за себе си. Неподдържаният външен вид няма да повиши настроението ви. Ако изглеждате добре, имате всички шансове и да се участвате по същия начин – не си спестявайте посещенията при фризьор, козметик, може дори да ходите на масаж – вече се предлага такава услуга за бременни. Не подценявайте ролята на ежедневния душ като средство за освежаване и тонизиране.

И не забравяйте - това е един от най-хубавите периоди в живота ви. Не допускайте депресията да ви лиши от емоционалните му предимства. Много жени са преживели подобни състояния и благополучно са се справяли с тях. Депресивното състояние е тягостно, но обезателно ще премине!

Последна редакция Вторник, 14 Април 2015 11:21
blog comments powered by Disqus

miniland

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини