earlybaby

Четвъртък, 09 Април 2015 16:50

Бременност пред компютъра


Pregnant woman at workМного бъдещи майки, узнавайки щастливата новина, започват да се безпокоят, защото отпускът е далеч, а на тях им предстоят дълги месеци на работа пред монитора. Тревогата им се подсилва и от обкръжението им, в което често се случва да чуят, че бременността и компютърът са несъвместими неща. Можете ли да се защитите от прословутото компютърно излъчване, за което всички са чували, и има ли други „подводни камъни", които трябва да заобиколите, работейки с тази техника?

С какво е опасно компютърното лъчение?

Лошата новина: компютърът наистина отделя лъчение. Добрата: то по никакъв начин не влияе на развитието на бъдещото дете. В основата на това излъчване са електромагнитите и електростатични полета. Няма доказателства, че те влияят негативно върху майчиния или детския организъм.
Излиза, че никаква явна опасност няма. Дали тогава става дума само за мит? Не съвсем. За бременната жена има скрити неприятности при работата с монитор, за които е добре да знае отрано.

Какви са те?

Лекарите препоръчват на бъдещите майки да не злоупотребяват с дългия престой пред компютъра поради няколко определени причини:

- Повишава се рискът от развитие на късогледство. Механизмът е прост: промененото кръвообращение по време на бременност може да стане причина за развитие на нови процеси в очното дъно, което понякога предизвиква неприятности със зрението. Натоварването от монитора само засилва проблемите с очите.

- Повишава се рискът от възникване или обостряне на хемороидите като следствие от продължителното седене пред компютъра. Причина за този дискомфорт е застоят на кръвта във вените.

- Увеличава се вероятността от проява на остеохондроза (дегенеративно заболяване, засягащо ставния хрущял и нормалното костно формиране), тъй като ставите и гръбначният стълб са под постоянно натоварване. Виновна за това състояние е статичната поза.

- Повишава се рискът от хипоксия на плода. Причината отново е в продължителното седене в едно положение, когато се нарушава кръвообращението в малкия таз и бебето изпитва недостиг на кислород.

Как да се „застраховате" срещу подобни рискове?

Изберете безопасен монитор
Съвременните технологии предоставят много възможности, консултирайте се със специалист, за да изберете този, който най-малко ще натоварва зрението ви. Добър вариант са и очилата за работа с компютър.

Организирайте правилно работното си място
Правилото е: колкото по-далеч е мониторът от очите – толкова по-добре. Здравословното разстояние е поне 50 см. Най-комфортно за зрението е положението, при което мониторът е поставен по-ниско от нивото на очите. Източникът на светлина трябва да е от лявата страна (ако това е възможно). Крайно наложително е под стола да имате място за свободно движение на краката, за да можете да променяте позата си и да отпочиват.

Изберете си удобен стол
За да нямате неприятности с гърба, е добре да изберете кресло, което има възможност за промяна на положението при сядане, облягане и височина, снабдено е с подлакътници. Ходилата ви трябва плътно да опират в пода, а краката да са сгънати под ъгъл от 90 градуса.

Редувайте работа с почивка
Оптималният режим е следният: 45 минути работа се редуват с 15 минути почивка. Кратката пауза не означава, че е дошло време да се откъснете от деловата работа и да сe поровите в социалните мрежи. Пълноценната почивка изисква смяна на дейностите – станете, разходете се, раздвижете се, пригответе си чаша с чай или друга (безобидна) напитка.

Разхождайте се по-често
Създайте си навик за ежедневни разходки на открито след работа. Това е отлична профилактика срещу недостига на кислород за бебето. Безспорен ефект е и поддържането на организма в тонус, който ще ви е необходим както по време на раждането, така и след него.

Съвременният начин на живот слага своя отпечатък: вече е невъзможно да си представим живота без компютър. Но когато сте бременна, се налага да преосмислите навиците и ежедневния си режим. Намерете баланса – спазвайте изискванията за работа и почивка, по възможност ограничете пребиваването си пред монитора – превръщайки любимото си виртуално общуване с приятели в реално. Така ще се погрижите не само за бебето, а и за себе си.

Последна редакция Четвъртък, 09 Април 2015 16:56
blog comments powered by Disqus

baner 300x300px

baner 300 300

baner300x300

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини