earlybaby

Събота, 04 Април 2015 08:44

6 изненадващи ползи от бременността


e353eb2d24b0e3a6398201d3f19e69cfВероятно сте добре запознати с цялата поредица досадни проявления, заоблачаващи иначе щастливото очакване на бебе – сутрешното гадене, киселините и отеклите крака са малка част от списъка. Всъщност понякога бременността спокойно може да бъде оприличена на леко неприятно пътуване към щастливия край, белязан от появата на бебето. Но, вярвате или не, бебето не е единствената „полза" от преживения дискомфорт.


Една от най-лесно забележимите на пръв поглед, почти очевидна полза е повишеното ниво на някои от хормоните в бременното тяло, които не само спомагат развитието на плода, но имат и благотворен ефект върху вашето здраве, а може би и външен вид, по време и след бременността. Самото раждане и кърменето на бебето прибавят и някои допълни ползи за вас.
Въпреки склонността да очакваме крайно нежелани промени – от умора, наднормено тегло, стрии до разширени вени, за повечето жени бременността се оказва наистина приятно изживяване. На финала младите майки си спомнят само няколко по-неприятни проявления от типа на гадене в началото и безсъние в края на бременността – наистина малка цена за щастието от майчинството. В повечето случаи жените си спомнят по-скоро необичайната енергия и позитивната си нагласа по време на втория и третия триместър от бременността.
Разбира се, твърде лесно се забравят и онези дни, в които ставането от леглото е било непосилно усилие. За щастие прекрасните промени в тялото и съзнанието ви имат превес, а ползите от тях остават с вас дълго време след бременността.
Полза 1. Сексът е невероятен
За много жени сексът се подобрява още през втория триместър на бременността. Според специалистите тази промяна е напълно логична – през втория триместър от бременността тазовата област е значително по-кръвоснабдена от обичайното, което й позволява по-висока чувствителност по време на секс и по-голяма вероятност за достигане на оргазъм. Всъщност не са малко жените, които преживяват толкова силен оргазъм за пръв път точно през втората половина на бременността си.
Освен че ще изпитвате по-голямо удоволствие от секса, самата вие ще се чувствате по-секси, благодарение на повишеното ниво на хормона андроген, издигащ либидото до нови висини. Добре е да се възползвате от момента, за да компенсирате липсата на желание от началото на бременността (поради неразположението ви тогава) и вероятната невъзможност за такъв в края на деветте месеца. Не се притеснявайте от прекалено силното (или слабото) си желание за секс. Реакцията на всяка бременна жена е различна. Най-добрият начин да се насладите максимално на бременността си е да следвате сигналите на тялото и съзнанието си и да се чувствате добре колкото можете по-дълго време. Ако все още нямате желание за секс, винаги може да се възползвате от пълния набор други начини за интимност, а когато все пак желанието ви се върне, не бива да имате никакви притеснения за евентуално нараняване на плода. Ако бременността ви е без усложнения, имате пълната свобода да търсите взаимно удоволствие с бъдещия татко.
Полза 2. Здравето се превръща в навик
Бременността мотивира повечето жени да изградят здравословни и да загърбят вредни навици. Очевидният пример – бременността продължава да е един от най-сигурните поводи за отказване от цигарите (дори и да е временно). Едновременно с това 9-те месеца са чудесен мотив за повече разходки на чист въздух и движение (най-малкото тогава разполагате с времето за това). В допълнение бременната жена свиква да мисли какво яде и кое е полезно за нея. Повечето от придобитите през бременността здравословни навици се превръщат в начин на живот и след раждането.
Полза 3. Забравете мъчителните месечни неразположения
Рано или късно, месечният ви цикъл ще се възстанови след раждането. Но ето я добрата промяна: той ще е почти неусетен в сравнение с проявленията му, преди да родите. Това се случва достатъчно често, за да се приема почти като правило, макар и причините за явлението да са напълно изяснени. Една от възможните теории го обяснява с факта, че по време на раждането се унищожават някои от простагландинови рецептори в матката. Простагландините са хормони с няколко функции, една от които е да направляват контракциите по време на раждането. Те също са отговорни и за болките по време на месечния цикъл. Ползата? – по-малко рецептори за болка, по-малко болка.
Полза 4. Намален е рискът от рак
Нови проучвания допускат, че бременността намалява риска от рак на гърдата или на яйчниците. Колкото повече бременности имате – и колкото по-рано започнете с тях – толкова по-сигурна е тази зависимост. Други изследвания сочат, че дори и само 3-месечно кърмене има същият застраховащ ефект.
Полза 5. Засилени сетива
Бременността подобрява вкусовите ви рецептори, най-вече защото усилва и обонянието ви. Вярно е, че говорим за същото онова повишено обоняние, което допълнително влошава пристъпите на сутрешно гадене, но след време то ще е и причината да се наслаждавате значително повече на вкуса на храната. Някои специалисти обясняват „носа – радар" с повишените нива на естроген, а други приемат това като инстинктивен механизъм на организма да предпази майката и бебето от опасни и за нея, и бебето „продукти" - като цигарен дим и развалени храни.
Полза 6. Самоувереността ви расте
Най-важният проект от типа „справи се сам" – бременността, прави чудеса за увереността в собствените ви сили. Освен това е причина за повечето жени да обичат и буквално уважават тялото си значително повече. Не без основание раждането на дете е сравнявано с участието в тежък маратон. Някои проучвания сочат, че след бременност и раждане жената открива неподозирана сила на тялото и духа си. Като минимум бременността и раждането променят нагласата ви за бъдещето – тя непременно става по-добра и обнадеждена. Когато живеете със съзнанието, че вие и тялото ви сте създали една напълно нова личност, малките проблеми губят шанса си да замъглят радостта и гордостта ви (поне за известен период от време).

Последна редакция Събота, 04 Април 2015 08:50
blog comments powered by Disqus

3

baner 300x300px

baner 300 300

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини