earlybaby

Понеделник, 20 Октомври 2014 12:37

Каква ще е вашата бременност


pregnant-woman„А при мен през първия триместър не беше така. Нямах никакво сутрешно гадене!" – споделя вашата приятелка и у вас веднага се загнездва семето на тревогата, че може би нещо не ви е наред. Не се вълнувайте напразно, вашата бременност не прилича на никоя друга. Защо ли? Всичко се дължи на индивидуалните особености на всяка жена. Това ще ви кажат и специалистите.

Всяка бременност е индивидуална и акушер-гинеколозите ще потвърдят, че далеч не всички ситуации, в които можете да изпаднете, са описани в учебниците им. Как ще се развиват събитията при вас, зависи от много причини: наследствеността, хроничните заболявания (ако имате такива), състоянието на хормоналната ви система, имунитета, телосложението и дори настроението ви. Всички тези изброени фактори са всъщност индивидуалните особености на организма ви и те правят вашата бременност уникална, различна от всяка друга. Всеки от изброените фактори може да се окаже в даден момент решаващ. Тези лични особености понякога могат да създадат проблеми, които лекарите определят като патологии.

Дъщеря на майка си
Специалистите ненапразно съветват бременните жени да проучат каква е била бременността на майките и дори на бабите им, как е протичало раждането на техните деца. Много от особеностите на своята бременност вие бихте могли да наследите от по-възрастните си родственици. Това може да са: предразположение към токсикоза, слабост на маточната шийка, бързо или продължително раждане. Не би бил излишен и „съкровеният" разговор със свекървата, защото ако в рода на вашия съпруг децата се раждат по-големи от обичайното, е твърде вероятно вие да сте продължение на тази традиция, дори самите да сте родени недоносени например.

Основният закон
Може би сте слабо миньонче, пищна красавица или дама с идеални пропорции – тогава трябва да знаете, че при всеки тип телосложение бременностите се развиват по особен сценарий, който в никакъв случай не е общоприет. Трите основни типа телосложение лекарите наричат със следните термини – астенично, хиперстенично и нормостенично. Представителките на първия тип могат да се похвалят с особено активен метаболизъм, обикновено те не наддават особено, колкото и обилно да се хранят, костите им са тънки, а обемът на мускулите малък. При такива жени анемията и ниското кръвно налягане са чест спътник, което може да създаде проблеми с виене на свят, а и нормалното наддаване на килограми също би било проблем.
Жените с хиперстенично телосложение (пищните дами) са с по-широки кости, а мастната тъкан е в повече, сравнена с мускулната. По време на бременност те бързо качват килограми и затова са склонни към повишаване на артериалното налягане, друг често срещан проблем е гестозата. Въпреки видимо широкия закръглен ханш, при такива жени често се случва тазовата кухина да е не особено голяма, което в немалко случаи налага раждане с цезарово сечение.
Представителките на „златната среда", с т.нар. нормостенично телосложение, са в най-изгодна позиция. Те са щастливките, които рядко се оплакват от „излишни" сантиметри и недостиг на мускулна маса, запазват добрата си форма както по време на бременността, така и след раждането.

Това нормално ли е?
Теоретично лекарите определят какво е норма, изхождайки от наблюденията си върху хора от един пол, една възраст, раса и географска ширина, по едно и също време. На практика обаче това не означава, че всички могат да бъдат поставени "под един знаменател", което определя и наличието на индивидуални особености. Точно тяхното формулиране е в силите на специалиста. Индивидуалните особености са всичко, което отличава всяка бременна жена: от наследствеността и състоянието на имунитета до типа телосложение и хроничните заболявания.

Властта на хормоните
Кога ще настъпи бременност и как ще се развива тя, се определя в голяма степен от работата на невидимите „контрольори" на организма – хормоните, които се изработват в щитовидната жлеза, хипофизата, надбъбречните жлези, яйчниците и другите органи. Важен признак, по който жената може да определи състоянието на хормоналната си система, е менструалният цикъл. Той отразява както индивидуалните й особености, така и здравето й като цяло. Неслучайно при констатиране на бременност първият разговор с гинеколога най-често започва с въпроса „Какъв е месечният ви цикъл?".

В търсене на идеала
От акушерска гледна точка манекенските стандарти 90-60-90 при ръст 170 съвсем не са идеал за бременната. Ако жената се готви да стане майка, при такъв ръст съвсем не биха й попречили „излишните" 10 см в обиколката на бедрата, а тесният ханш не е най-добрият вариант за безпроблемно протичане на раждането. Изобщо акушерският идеал са високите жени, защото се предполага, че те са с по-широк ханш и по-лесно биха изродили бебето си.
Какво може да създаде проблеми?

- твърде краткият (по-малко от 24 дни), твърде дългият (повече от 30 дни) или нередовен цикъл;
- болезнената менструация;
- твърде оскъдното или твърде обилното, кратковременното (2-3 дни) или продължителното (над 7 дни) кръвотечение.

Разбира се, изброените ситуации не са задължително сигнал за проблем. Ако при жените от вашето семейство цикълът е продължителен, но това не им е попречило без проблеми да износят и родят здрави деца, по-скоро няма причина да се тревожите. Но все пак, за да елиминирате всякакви притеснения, е добре да се консултирате със специалист.
Ако се окаже, че в на пръв поглед нормалната за вас ситуация се крият хормонални нарушения, има вероятност да се появят проблеми с износването на бременността и правилното развитие на бебето. Най-разпространената в наши дни причина за нарушения на цикъла – излишъкът от мъжки хормони андрогени – при 77% от жените води до безплодие и прекъсване на бременността. А недостигът на йод, влизащ в състава на хормоните на щитовидната жлеза, може сериозно да се отрази на развитието на бъдещото дете.

Подводни камъни
Благополучното раждане на бебето зависи и от това с какъв „личен багаж" неговата майка стъпва в бременността. Очакването на дете в голяма степен увеличава натоварването върху организма и за него не е особено леко да се приспособи, ако жената има някакви хронични заболявания. Трудно е да се предскаже с какво може да се сблъска бременната жена, дори да става дума за безобидни наглед проблеми.
Трябва например да бъдете внимателни, ако боледувате често от възпаление на сливиците. Тонзилитът е инфекция, която може да се обостри (а в такива случаи обикновено лечението е с антибиотик) и да мигрира в организма, добирайки се до детето. Друг пример – изкривяването на гръбначния стълб – сколиозата – типично за почти всяка съвременна градска „офис" жена, изисква носенето на бандаж от 24-та седмица и наблюдение не само от гинеколог, но и от невролог.

Здрав дух
Лекарите са категорични, че в най-голяма степен протичането на бременността и раждането зависят от психологическата настройка на бъдещата майка и настроението й. Очакването на дете може да превърне решителната бизнес дама във вечно оплакваща се жена, а любителката на екстремни усещания в домошарка.
Освен това твърде вероятно е да имате съвсем различна психологическа настройка при износването на всяко едно от децата си.
За да се справите с тревогата, има само един начин – да намерите специалиста, на когото ще имате безрезервно доверие. Даже ако понякога притесненията ви се окажат основателни, опитният лекар ще съумее да ви помогне и успокои. А безспорно спокойствието е половината от успеха, защото в този период най-важно е да вярвате в своите сили и да се настроите за щастливото бъдеще.

консултант: д-р Георги Илиев

Последна редакция Понеделник, 20 Октомври 2014 12:58
blog comments powered by Disqus

miniland

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини