earlybaby

Петък, 27 Юни 2014 09:05

Желязото през бременността предпазва бебето от ниско тегло


16983 bigВъпреки че приемът на желязо през бременността не понижава риска от преждевременно раждане, намалява вероятността от раждането на дете с ниско тегло, твърдят изследователи от Харвардския университет и Лондонския Кралски колеж.

Екипът предприема мета-анализ на данни от 90 изследвания на почти 2 милиони жени, за се проследи доколко анемията при бъдещите майки и нивото на желязо в кръвта предразполагат към проява на усложнения по време на бременността и раждането.

Те установяват, че с всеки 10 милиграма желязо се намалява рискът от развие на желязодефицитна анемия при бъдещата майка с 12%, от раждане на дете с по-ниско за гестационната му възраст тегло с 3% и то е с 15 грама повече.

Според тях максималната доза дневен прием желязо при бременните трябва да бъде 66 мг, като това е с 6 мг повече от препоръчаното количество от Световната здравна организация.

Осигуряването на достатъчно желязо с храната през бременността може да се разглежда като мярка за поддържане на добър хематологичен статус на бъдещата майка и грижа за нормално тегло на бебето при раждането.

За профилактика на анемията авторите на изследването препоръчват на жените да се придържат към специализиран режим на хранене, включващ достатъчно желязосъдържащи продукти. Към тях спадат червено месо, черен дроб, ядки, елда, овес, ечемик, пшеница, спанак, грах, броколи и др.

Експертите са на мнение, че този минерал трябва да бъде задължително включен в масово препоръчваните препарати за бременни жени, се пише в сп. British Medical Journal.

Източник: puls.bg

Последна редакция Петък, 27 Юни 2014 09:17
blog comments powered by Disqus

miniland

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини